Jelenlegi hely

Kávéház, kultúra, közösség - Jön a Kávéházak Éjszakája

A május 18-i Kávéházak Éjszakáján a város mintegy húsz helyszínén számos ingyenes program közül válogathatnak a látogatók: koncertek, felolvasóestek, dumaszínház, könyvbemutatók, túrák is lesznek.

Budapest ékkövei

Az idén májusban útjára induló Kávéházak Éjszakájának fő célja feleleveníteni és népszerűsíteni a mára feledésben lévő budapesti kávéházi kultúrát. Egy éjszaka erejéig megmutatják Budapest ezen ékköveit és azt, hogy a kultúra mellett szeretteink, barátaink társaságában eltöltött idő nyújt a legtöbbet mindennapjainkhoz.

Kávéházaink mindig is kiemelkedő szerepet töltöttek be a főváros történelmében. Kosztolányi Dezső száz évvel ezelőtt egyszerűen csak kávévárosként emlegette Budapestet.

Nem tévedett nagyot, hiszen aligha tehettünk volna meg néhány lépést anélkül, hogy ne ütközzünk egy kávéház teraszába vagy épp cégérébe.

A 19. században, majd a 20. század elején a kávéház a társadalmi élet első számú helye volt, egyfajta csomópont, ahol a szellemi élet is felpezsdült. A 19. század végén az írók már második otthonukként tekintettek ezekre a helyekre, ahol a modern magyar irodalom ekkortájt formálódott.

A programba húsz belvárosi helyszín, kávéház kapcsolódik be, melyek tradíciójuk, népszerűségük alapján méltó reprezentánsai lehetnek a Kávéházak Éjszakájának.

A repertoárban találunk tradicionális helyeket – mint például a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark, a Hadik, a Zsivágó –, amelyek felidézik a régmúlt hangulatát, de meglátogathatnak újhullámos, kortárs jellegű kávézókat is, mint például a Kelet Kávézó, a La Nube, a Smúz,a Börze és a Frei Café.

A május 18-i Kávéházak Éjszakáján a város mintegy húsz helyszínén számos program közül válogathatnak a látogatók. A kávéházak és a kultúra szerelmesei az éjszaka folyamán a programokat ingyenesen látogathatják.

Színes repertoár

A klasszikusokat kedvelők számára verses-zenés esteket programokat kínálnak: a Pilinszky János-, József Attila-, Karinthy Frigyes-, Weöres Sándor-, Ady Endre-estek különlegesnek ígérkeznek. A Dunapark Kávéházban fellép a Dumaszínháztól Felméri Péter, majd Bíró Eszter és Zenekara magyar költők – Radnóti Miklós, Kányádi Sándor, Szép Ernő és Varró Dániel – énekhangokra, népi és ütőhangszerekre, gitárra és harmonikára áthangszerelt, megzenésített verseivel.

A Centrál Kávéházban, mely a 19. századvége és a 20. századeleje jelentős szellemi központjának számított – itt született a Nyugat folyóirat is –,Turek Miklós Pilinszky-emlékestjével, majd egy József Attila utolsó éjszakáját feldolgozó monodrámával készülünek.

A kortárs irodalom egyik fellegvárának számító Hadik Kávéházban a magyar slampoetry válogatott kiválóságai idézik meg a Nyugat halhatatlan költőit Ady, Babits, Kosztolányi, Karinthy – és még sokan mások! – alakjának és verseinek felelevenítésével, Kemény Zsófi, Bánóczi Bea, Bárány Bence, Mészáros Péter és Simon Márton segítségével.

A Magvető többek között a közönséget is megdolgoztató élő pódiumjátékkal, irodalmi vetélkedővel készül Kiss Judit Ágnes, Nádasdy Ádám, Várady Szabolcs és Barna Imre játékmester, illetve a később csatlakozó Szabó T. Anna és Kőrizs Imre közreműködésével.

A Gerbeaud Karinthy-estjén Kiss László nagyszerű érzékkel, szellemesen idézi meg a színpadon a magyar irodalom közismert alkotóját, az író eredeti művei mellett stílusparódiái vagy irodalmi karikatúrái is – ahogy maga Karinthy nevezte írásait –hallhatóak lesznek.

A zene szerelmeseinek

A zenére vágyók is kedvükre válogathatnak a koncertek közül: a Börzében a Canarro együttes lép fel, az idén 120. születésnapját ünneplő Művészben francia sanzonest lesz Bardóczy Attilával, és a „Művész 120” tortát is megkóstolhatjuk, mely a Kávéházak Éjszakáján debütál.

A Kék Lóban Tisza Kata és az ef Zámbó Happy Dead Band, a Frei Caféban Gájer Bálint, a Gerlóczyban pedig a Taraf de Akácfa várja a közönséget. A Gerbeaud-ban a jazz szerelmeseinek két koncerttel is készülünk: Váczi Eszter egyedi, simogató hangszíne a mai napig elvarázsolja a hallgatót és elválasztja a világ zajától.

A Group n’ Swing az ország elsőszámú swing- és boogie-zenekara, mely idén ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az együttes eddig három lemezt adott ki, melyből a másodikat 2013-ban Fonogram-díjjal is jutalmazták.

„A Kávéházak Éjszakája egy megvalósult álom: Összefogással, megmutatni valamit valódi értékeinkből. A századforduló idején a polgári, társasági élet legfontosabb helyszíne volt a Kávéház. A XXI. század felgyorsult tempójával szemben egy estére megmutatjuk, hogy nem veszett el ez a kincs, hogy Budapest kávéházainak sokfélesége mindenkinek lehetőséget nyújt az ízlésének megfelelő kiválasztásában a pazar enteriőrtől az underground caféig. A helyszínek megmutatása mellett célunk, hogy rávilágítsunk, nincs értékesebb, mint a barátokkal, szeretteinkkel együtt töltött idő.”– mondta Serfőző Kriszta, a Kávéházak Éjszakájának főszervezője. Hozzátette: "A Gerbeaud-ban működő Belvárosi Kulturális Szalon vezetőjeként havonta több alkalommal rendezünk művészeti és beszélgető esteket, ahova sokan már kicsit hazaérkeznek. Jó érezni, hogy a kultúra terjesztésével közösséget építünk, értéket teremtünk."

A Kávéházak Éjszakájafőtámogatója: Budapest Főváros Önkormányzata.

Időpont: 2018. május 18. 19.00–23.30

További információ

Forrás

- Budapestimami -
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Nyári ötletelő – 67 tipp a szünidő túléléséhez

Nyári ötletelő – 67 tipp a szünidő túléléséhez

Mit csináljunk a gyerekekkel, amikor épp nincsenek táborban vagy a nagyinál és a családi nyaralás is messze van? Nem kell feltétlenül nyaralni menni ahhoz, hogy élményekben gazdag legyen a vakáció. Ehhez adunk inspiráló öteleteket!
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére