Jelenlegi hely

Jön az Olvasás Éjszakája! - Könyves kalandok

Idén is lesz Olvasás Éjszakája! Számtalan izgalmas programmal várják az irodalom szerelmeseit szeptember 29-én az ország több városában. Mutatjuk a budapesti programokat. 

Írók, olvasók és könyvesek együtt hoznak létre egy más világot! Kulturális programok kora estétől hajnalig. Az Olvasás Éjszakája egy olvasásnépszerűsítő, a nemzeti írott kultúra értékeit felmutató irodalmi és könyves fesztivál. Elsődleges célja, hogy a könyves kultúrát, az olvasást, mint örömforrást mutassa be.

2018. szeptember 29-én kora délutántól másnap hajnalig a rendezvény helyszínein a könyv-, e-könyv- és folyóirat-kultúrához kapcsolódó látványos, zenés programok, interaktív produkciók szórakoztatják és művelik a közönséget. Ezen a napon az ország könyvesboltjainak egy része meghosszabbított nyitva tartással várja a vásárlókat.

ALEXANDRA PÓDIUM 
Budapest, Nyugati tér 7.

14.00 - ARANYMOSÁS IRODALMI KLUB A Könyvmolyképző Kiadó íróinak és íróiskolásainak szóló klub ez alkalommal nyilvános. A szerkesztők szeretettel várnak mindenkit ismerkedni, beszélgetni. Gyere, és kérdezd meg  a könyvkiadásról, amit eddig nem mertél!  Vezeti: Varga Bea
15.00 - MIRE VÁGYNAK AZ OLVASÓK? Varga Beát (On Sait), a siker tintája szerzőjét kérdezi írói titkokról, olvasói csoportokról, lélektanról Wichnalek Attila. 1600 BLOGGERTALÁLKOZÓ Kötetlen beszélgetés és ismerkedés bloggereknek, blogolni vágyóknak. Vezeti: Mihóczy Mercédesz  http://deszy-konyv.hu
17.00 - ÁLMODJ VELÜNK! ELINDUL A VÖRÖS PÖTTYÖS KLUB A klub vezetőjét Róbert Katalin írót, szerkesztőt kérdezi a klub terveiről, és az idén megjelenő magyar regényekről Mihóczy Mercédesz. Utána interaktív beszélgetés és ötletelés a közönséggel. 1800 KORTÁRS TÉMÁK, SZÍVSZORÍTÓ PERCEK Rácz-Stefán Tibort népszerű regényeiről, írói titkairól, hamarosan megjelenő műveiről kérdezi Babicz Anett (Zakkant olvas blog).
19.00 - MENNYIT ÉR EGY KÖNYV? A Könyvmolyképző játékos irodalmi vetélkedője könyves kincsekért. Vezeti: Mihóczy Mercédesz 2000 FELOLVASÁS A KALLIGRAM  ŐSZI KÖNYVEIBŐL Bódi Péter, Gerőcs Péter, Mesterházy Balázs és Szendi Nóra részvételével.

LIBRI KÖNYVPALOTA
1072 Budapest, Rákóczi út 12.

Házigazda: Pion István
15.00 - IRODALMI MAGAZIN – AZ OLVASÁS JÖVŐJE Beszélgetés az Irodalmi Magazin szerkesztőivel. Szentmártoni János, Kondor Péter János, Lipp Mónika Mária. Moderátor: Völgyi Tóth Zsuzsa.
16.00 - TOMPA ANDREA: Omerta – A 2018-as Libri irodalmi díj nyertese egy igazi nagyregény, amely az ötvenes évek Kolozsvárjára, egy fojtogató történelmi környezetbe és egy furcsa szerelmi háromszög rejtelmeibe kalauzolja el az olvasót. Vendégünk a szerző.
17.00 - KEMÉNY ISTVÁN – Versek jelenről, múltról  és örökkévalóságról, amelyek két folyó közé ékelődve alkotnak új kontinenst egy költő életművében. A 2018-as Libri irodalmi díjak döntősével beszél- getünk új, Nílus című kötetéről.
18.00 - CSERNA-SZABÓ ANDRÁS: Az abbé a fejével játszik – Egy könyv, amely a Teremtéstől az Apokalipszisig kíséri végig a világ sorsát, miközben a történelem- és irodalomkönyvek lapjairól ismert figurák szegődnek útitársnak az olvasó mellé. A szerzővel Pion István beszélget.
19.00 - UNGVÁRY KRISZTIÁN: A szembenézés hiánya – Felelősségre vonás, iratnyilvánosság és átvilágítás Magyarországon 1990-2017 – Ebből a hiánypótló könyvből kiderül, hogy miért nem nyilvánosak hazánkban az ügynökakták, és hogy a rendszerváltás tényleges lezárásához szükséges számvetés elmaradása milyen következményekkel járhat. Beszélgetés Ungváry Krisztiánnal.
20.00 - NÓGRÁDI GERGELY – A magyar kulturális élet egyik legsokoldalúbb alakja. Operaénekes, kántor, novella-, mese- és újságíró. Pion István legújabb novelláskötetéről beszélget a szerzővel.
21.00 - ZÁVADA PÉTER: Je suis Amphitryon  – A Trafó áprilisban mutatta be Závada Péter  drámáját, amiben a klasszikus görög történet kortárs magyar művé változik. Költői nyelven énekel  meg olyan súlyos témákat, amiktől a 21. században egyikünk sem függetlenítheti magát. Beszélgetés a szerzővel.
22.00 - Háy Come Beck: Majdnem hangoskönyv – BECK ZOLTÁN, a 30Y zenekar énekes- gitáros-dalszerzője és Háy János költő, író,  drámaíró hangszereket és szavakat ragad  magához, hogy elbontsa a határokat szépirodalom és popkultúra között. Vers-, próza- és dallamjáték  sok humorral.

BOOKLINE MÓRICZ KÖNYVESBOLT ÉS KÁVÉZÓ
1117 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 2.

17.00 - MÖRK LEONÓRA – Milyen titkokat rejthetnek egy család már-már feledésbe merült legendái, és milyen sorsfordító hatással lehet a múlt saját életünkre? A szerző legújabb, A Porcelánlány című regényéről mesél.
18.00 - Hová tűntek a nők a történelemkönyvekből?  –  Az 50 elszánt magyar nő című könyv kapcsán a kötet egyik szerzője, NESET ADRIENN és Makai Erika szumóbajnok beszélget a múlt és a jelen elfeledett női hőseiről.
19.00 - Hogyan félj bátran? – AL GHAOUI HESNA haditudósító, immár kétgyermekes riporter frissen megjelent gyermekkönyve, a Holli, a hős kapcsán mesél a félelem működéséről, és arról, miként meríthetünk belőle bátorságot.
20.00 - Segítség, apa lettem! – SZÉL DÁVID blogger, pszichológus Túl a parán című könyve kapcsán beszél a szülői kihívások nehézségeiről és örömeiről. Kezdő apáknak kötelező!
21.00 - Irány a grund! – A játszóterek titokzatos törvényekkel teli világába MAROS ANDRÁS vezeti be a közönségét Játszótéri pillanatok című új könyve kapcsán.
22.00 - A szolgálólány meséje – Gilead közelebb van, mint gondolnánk? MARGARET ATWOOD hátborzongató regényéről Nádor Zsófia, a Jelenkor Kiadó és a Margaret Atwood-kötetek szerkesztője beszélget Ruff Orsolyával a Könyvesblogtól.

LÍRA MAGVETŐ CAFÉ 
1074 Budapest, Dohány utca 13.

Az est háziasszonya: Csapody Kinga
17.00 - A VIDÁM NEUMANN – Wisinger Istvánnal
17.30 - MESÉK FELESÉGEKRŐL ÉS FÉRJEKRŐL – Csóka Judit
18.00 - „A NŐT KERESSÜK ELSŐ HELYEN, A PÉNZ LEGYEN RÁADÁS” – történetek a 19. századi házassági piacról – Szécsi Noémi fényképes előadása 1900 SOHA NE KÉRDEZD – avagy Micimackótól a Vörös Rébékig versekről, dalokról és a hozzájuk tartozó történetekről beszélget Koncz Zsuzsával Karafiáth Orsolya 2000 LEGKÖZELEBB MAJD SIKERÜL  – Vámos Miklóssal
21.00 - NÉZZ BE A SKANDINÁV KRIMIK KULISSZÁI MÖGÉ Jo Nesbø, Camilla Läckberg és Anders de la Motte könyveivel! Nézz be a skandináv krimik kulisszái mögé! Milyen helyszíneken játszódik, mitől megrázóak és borzongatóak Jo Nesbo és Camilla Läckberg vagy épp Anders de la Motte könyvei? Dobosi Beáta a szerzők fordítója, szerkesztője és Szász Dénes Norvégiát és Svédországot kiválóan ismerő idegenvezető lesz Oláh Andrea vendége. Animus Kiadó, General Press Kiadó
22.00 - KIRÁLYI TÖBBES – Király Viktorral  és Király Tamással
23.00 - ROCK&ROLL ÁRUHÁZ – zenés időutazós divatbemutató Poós Zoltánnal 000–0200 RETRO DISCO  – Professzor Diszkó Múzyka

LÍRA FÓKUSZ – KÖNYV ÉS KULTÚRA 
1072 Budapest, Rákóczi út 14.

Az est háziasszonya: Oláh Andrea (Könyvbenutazom.hu, Trend FM)
17.00 - Herpy Miklós: AGGHÁZY KÁROLY – EGY LISZT-TANÍTVÁNY ÉLETE ÉS KORA Aggházy Károly unokájával, Herpy Miklóssal beszélget Gombos László, az MTA Zenetudományi Intézet muzikológusa
18.00 - MESETERÁPIÁS WORKSHOP Csóka Judittal
19.00 - HOGYAN KÉSZÜL A NOVELLA – Légrádi Gergellyel „Csináljunk novellát!” Hogyan készül egy rövidpróza? Honnan indul és hova érkezik? Egy  kezdet és több vég. Párhuzamos valóság. Miként kerül a novellába a váratlan, a véletlen és az olvasó maga? Légrádi Gergely író mesél róla, Fodor Annamária színésznő életre kelti, Oláh Andrea kérdez. Napkút Kiadó
20.00 - A BUDAPESTI KRUMPLIHÉJPITE IRODALMI TÁRSASÁG MEGALAPÍTÁSA – TE EL MERED MONDANI…? El mered mondani, mi volt a legjobb könyv, amit olvastál? Ajánlanád másoknak másfél percben? Akkor gyere, és alapítsuk meg a budapesti Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot a Csatornaszigeteki Guernsey-n játszódó, nagysikerű regény alapötletét használva! Park Kiadó
21.00 - AZ ALMA MEG A FÁJA – Szendi Nórával és Szendi Gáborral 2200 BORZONGJ DRAKULÁVAL! Bram Stoker & J.D. Barker: Dracul 
Folyamatos program: 
EGY KÖNYV ILLATA – Ha van kedved játszani, bekötött szemmel szagolj könyvekbe és mondd meg, mi lehet a kezedben? Idén is éjszakába nyúlóan szimatolhatsz OLÁH ANDREÁVAL, és a „legjobb orrú” olvasók természetesen könyvet nyerhetnek!

ÖRKÉNY ISTVÁN KÖNYVESBOLT
1137 Budapest, Szent István krt.26.

15.00 - Halász Margit, a JÓMADARAK PÁCBAN című regény szerzője felolvas a művéből, melyet követően a résztvevők egy kvíz keretében megnyerhetik a kötet egy példányát.
15.30 - Tamás Zsuzsa, a KICSI MIMI-SOROZAT  szerzője év végén megjelenő, ünnepi kötetéből,  a Kicsi Mimi karácsonyá ból hallgathatnak meg  egy részletet a jelenlévők a szerző előadásában
16.00 - TARJÁN TAMÁS, JÓZSEF ATTILA-DÍJAS IRODALOMTÖRTÉNÉSZRE EMLÉKEZÜNK Közreműködnek: Györei Zsolt irodalomtörténész, Köves József író, kiadóvezető, Zentai Péter, a MKKE volt igazgatója, Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója és Kemény András kiadóvezető, a Kemény Szalon alapítója. Az emlékezést fotóösszeállítás vetítése és egy  paródia felolvasása (Tarján Tamás – Reményi József Tamás tollából) színesíti. Moderátor: Kemény András.
17.00 - KÖNYVBEMUTATÓ – Csepeli György  és Ferenczi Borbála SORS-HÚZÓ című könyvét  Bíró Judit történész (ELTE TáTK) mutatja be.
18.00 - KÖNYVPREMIER – Steven Levitsky  – Daniel Ziblatt A DEMOKRÁCIÁK HALÁLA  című könyvet Krekó Péter politológus mutatja be a fordító, Felcsuti Péter társaságában.
19.00 - KÖNYVPREMIER – Tóth Krisztina  REPTÉRI NYÚL című könyvét, melyben Horváth Csaba kérdéseire válaszol Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője mutatja be.
20.00 - TITKOK KAPUJA – Galkó Balázs  Juhász Ferenc – estje a költő születésének 90. évfordulója alkalmából. 2100 BLUES MINDENKINEK! – Vendégünk lesz: Kovács József, a BLUES története című könyv  szerzője, és az általa alapított BLUES NIGHT LONG zenekar. 

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére