Jelenlegi hely

Jön az Olvasás Éjszakája! - Könyves kalandok

Idén is lesz Olvasás Éjszakája! Számtalan izgalmas programmal várják az irodalom szerelmeseit szeptember 29-én az ország több városában. Mutatjuk a budapesti programokat. 

Írók, olvasók és könyvesek együtt hoznak létre egy más világot! Kulturális programok kora estétől hajnalig. Az Olvasás Éjszakája egy olvasásnépszerűsítő, a nemzeti írott kultúra értékeit felmutató irodalmi és könyves fesztivál. Elsődleges célja, hogy a könyves kultúrát, az olvasást, mint örömforrást mutassa be.

2018. szeptember 29-én kora délutántól másnap hajnalig a rendezvény helyszínein a könyv-, e-könyv- és folyóirat-kultúrához kapcsolódó látványos, zenés programok, interaktív produkciók szórakoztatják és művelik a közönséget. Ezen a napon az ország könyvesboltjainak egy része meghosszabbított nyitva tartással várja a vásárlókat.

ALEXANDRA PÓDIUM 
Budapest, Nyugati tér 7.

14.00 - ARANYMOSÁS IRODALMI KLUB A Könyvmolyképző Kiadó íróinak és íróiskolásainak szóló klub ez alkalommal nyilvános. A szerkesztők szeretettel várnak mindenkit ismerkedni, beszélgetni. Gyere, és kérdezd meg  a könyvkiadásról, amit eddig nem mertél!  Vezeti: Varga Bea
15.00 - MIRE VÁGYNAK AZ OLVASÓK? Varga Beát (On Sait), a siker tintája szerzőjét kérdezi írói titkokról, olvasói csoportokról, lélektanról Wichnalek Attila. 1600 BLOGGERTALÁLKOZÓ Kötetlen beszélgetés és ismerkedés bloggereknek, blogolni vágyóknak. Vezeti: Mihóczy Mercédesz  http://deszy-konyv.hu
17.00 - ÁLMODJ VELÜNK! ELINDUL A VÖRÖS PÖTTYÖS KLUB A klub vezetőjét Róbert Katalin írót, szerkesztőt kérdezi a klub terveiről, és az idén megjelenő magyar regényekről Mihóczy Mercédesz. Utána interaktív beszélgetés és ötletelés a közönséggel. 1800 KORTÁRS TÉMÁK, SZÍVSZORÍTÓ PERCEK Rácz-Stefán Tibort népszerű regényeiről, írói titkairól, hamarosan megjelenő műveiről kérdezi Babicz Anett (Zakkant olvas blog).
19.00 - MENNYIT ÉR EGY KÖNYV? A Könyvmolyképző játékos irodalmi vetélkedője könyves kincsekért. Vezeti: Mihóczy Mercédesz 2000 FELOLVASÁS A KALLIGRAM  ŐSZI KÖNYVEIBŐL Bódi Péter, Gerőcs Péter, Mesterházy Balázs és Szendi Nóra részvételével.

LIBRI KÖNYVPALOTA
1072 Budapest, Rákóczi út 12.

Házigazda: Pion István
15.00 - IRODALMI MAGAZIN – AZ OLVASÁS JÖVŐJE Beszélgetés az Irodalmi Magazin szerkesztőivel. Szentmártoni János, Kondor Péter János, Lipp Mónika Mária. Moderátor: Völgyi Tóth Zsuzsa.
16.00 - TOMPA ANDREA: Omerta – A 2018-as Libri irodalmi díj nyertese egy igazi nagyregény, amely az ötvenes évek Kolozsvárjára, egy fojtogató történelmi környezetbe és egy furcsa szerelmi háromszög rejtelmeibe kalauzolja el az olvasót. Vendégünk a szerző.
17.00 - KEMÉNY ISTVÁN – Versek jelenről, múltról  és örökkévalóságról, amelyek két folyó közé ékelődve alkotnak új kontinenst egy költő életművében. A 2018-as Libri irodalmi díjak döntősével beszél- getünk új, Nílus című kötetéről.
18.00 - CSERNA-SZABÓ ANDRÁS: Az abbé a fejével játszik – Egy könyv, amely a Teremtéstől az Apokalipszisig kíséri végig a világ sorsát, miközben a történelem- és irodalomkönyvek lapjairól ismert figurák szegődnek útitársnak az olvasó mellé. A szerzővel Pion István beszélget.
19.00 - UNGVÁRY KRISZTIÁN: A szembenézés hiánya – Felelősségre vonás, iratnyilvánosság és átvilágítás Magyarországon 1990-2017 – Ebből a hiánypótló könyvből kiderül, hogy miért nem nyilvánosak hazánkban az ügynökakták, és hogy a rendszerváltás tényleges lezárásához szükséges számvetés elmaradása milyen következményekkel járhat. Beszélgetés Ungváry Krisztiánnal.
20.00 - NÓGRÁDI GERGELY – A magyar kulturális élet egyik legsokoldalúbb alakja. Operaénekes, kántor, novella-, mese- és újságíró. Pion István legújabb novelláskötetéről beszélget a szerzővel.
21.00 - ZÁVADA PÉTER: Je suis Amphitryon  – A Trafó áprilisban mutatta be Závada Péter  drámáját, amiben a klasszikus görög történet kortárs magyar művé változik. Költői nyelven énekel  meg olyan súlyos témákat, amiktől a 21. században egyikünk sem függetlenítheti magát. Beszélgetés a szerzővel.
22.00 - Háy Come Beck: Majdnem hangoskönyv – BECK ZOLTÁN, a 30Y zenekar énekes- gitáros-dalszerzője és Háy János költő, író,  drámaíró hangszereket és szavakat ragad  magához, hogy elbontsa a határokat szépirodalom és popkultúra között. Vers-, próza- és dallamjáték  sok humorral.

BOOKLINE MÓRICZ KÖNYVESBOLT ÉS KÁVÉZÓ
1117 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 2.

17.00 - MÖRK LEONÓRA – Milyen titkokat rejthetnek egy család már-már feledésbe merült legendái, és milyen sorsfordító hatással lehet a múlt saját életünkre? A szerző legújabb, A Porcelánlány című regényéről mesél.
18.00 - Hová tűntek a nők a történelemkönyvekből?  –  Az 50 elszánt magyar nő című könyv kapcsán a kötet egyik szerzője, NESET ADRIENN és Makai Erika szumóbajnok beszélget a múlt és a jelen elfeledett női hőseiről.
19.00 - Hogyan félj bátran? – AL GHAOUI HESNA haditudósító, immár kétgyermekes riporter frissen megjelent gyermekkönyve, a Holli, a hős kapcsán mesél a félelem működéséről, és arról, miként meríthetünk belőle bátorságot.
20.00 - Segítség, apa lettem! – SZÉL DÁVID blogger, pszichológus Túl a parán című könyve kapcsán beszél a szülői kihívások nehézségeiről és örömeiről. Kezdő apáknak kötelező!
21.00 - Irány a grund! – A játszóterek titokzatos törvényekkel teli világába MAROS ANDRÁS vezeti be a közönségét Játszótéri pillanatok című új könyve kapcsán.
22.00 - A szolgálólány meséje – Gilead közelebb van, mint gondolnánk? MARGARET ATWOOD hátborzongató regényéről Nádor Zsófia, a Jelenkor Kiadó és a Margaret Atwood-kötetek szerkesztője beszélget Ruff Orsolyával a Könyvesblogtól.

LÍRA MAGVETŐ CAFÉ 
1074 Budapest, Dohány utca 13.

Az est háziasszonya: Csapody Kinga
17.00 - A VIDÁM NEUMANN – Wisinger Istvánnal
17.30 - MESÉK FELESÉGEKRŐL ÉS FÉRJEKRŐL – Csóka Judit
18.00 - „A NŐT KERESSÜK ELSŐ HELYEN, A PÉNZ LEGYEN RÁADÁS” – történetek a 19. századi házassági piacról – Szécsi Noémi fényképes előadása 1900 SOHA NE KÉRDEZD – avagy Micimackótól a Vörös Rébékig versekről, dalokról és a hozzájuk tartozó történetekről beszélget Koncz Zsuzsával Karafiáth Orsolya 2000 LEGKÖZELEBB MAJD SIKERÜL  – Vámos Miklóssal
21.00 - NÉZZ BE A SKANDINÁV KRIMIK KULISSZÁI MÖGÉ Jo Nesbø, Camilla Läckberg és Anders de la Motte könyveivel! Nézz be a skandináv krimik kulisszái mögé! Milyen helyszíneken játszódik, mitől megrázóak és borzongatóak Jo Nesbo és Camilla Läckberg vagy épp Anders de la Motte könyvei? Dobosi Beáta a szerzők fordítója, szerkesztője és Szász Dénes Norvégiát és Svédországot kiválóan ismerő idegenvezető lesz Oláh Andrea vendége. Animus Kiadó, General Press Kiadó
22.00 - KIRÁLYI TÖBBES – Király Viktorral  és Király Tamással
23.00 - ROCK&ROLL ÁRUHÁZ – zenés időutazós divatbemutató Poós Zoltánnal 000–0200 RETRO DISCO  – Professzor Diszkó Múzyka

LÍRA FÓKUSZ – KÖNYV ÉS KULTÚRA 
1072 Budapest, Rákóczi út 14.

Az est háziasszonya: Oláh Andrea (Könyvbenutazom.hu, Trend FM)
17.00 - Herpy Miklós: AGGHÁZY KÁROLY – EGY LISZT-TANÍTVÁNY ÉLETE ÉS KORA Aggházy Károly unokájával, Herpy Miklóssal beszélget Gombos László, az MTA Zenetudományi Intézet muzikológusa
18.00 - MESETERÁPIÁS WORKSHOP Csóka Judittal
19.00 - HOGYAN KÉSZÜL A NOVELLA – Légrádi Gergellyel „Csináljunk novellát!” Hogyan készül egy rövidpróza? Honnan indul és hova érkezik? Egy  kezdet és több vég. Párhuzamos valóság. Miként kerül a novellába a váratlan, a véletlen és az olvasó maga? Légrádi Gergely író mesél róla, Fodor Annamária színésznő életre kelti, Oláh Andrea kérdez. Napkút Kiadó
20.00 - A BUDAPESTI KRUMPLIHÉJPITE IRODALMI TÁRSASÁG MEGALAPÍTÁSA – TE EL MERED MONDANI…? El mered mondani, mi volt a legjobb könyv, amit olvastál? Ajánlanád másoknak másfél percben? Akkor gyere, és alapítsuk meg a budapesti Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot a Csatornaszigeteki Guernsey-n játszódó, nagysikerű regény alapötletét használva! Park Kiadó
21.00 - AZ ALMA MEG A FÁJA – Szendi Nórával és Szendi Gáborral 2200 BORZONGJ DRAKULÁVAL! Bram Stoker & J.D. Barker: Dracul 
Folyamatos program: 
EGY KÖNYV ILLATA – Ha van kedved játszani, bekötött szemmel szagolj könyvekbe és mondd meg, mi lehet a kezedben? Idén is éjszakába nyúlóan szimatolhatsz OLÁH ANDREÁVAL, és a „legjobb orrú” olvasók természetesen könyvet nyerhetnek!

ÖRKÉNY ISTVÁN KÖNYVESBOLT
1137 Budapest, Szent István krt.26.

15.00 - Halász Margit, a JÓMADARAK PÁCBAN című regény szerzője felolvas a művéből, melyet követően a résztvevők egy kvíz keretében megnyerhetik a kötet egy példányát.
15.30 - Tamás Zsuzsa, a KICSI MIMI-SOROZAT  szerzője év végén megjelenő, ünnepi kötetéből,  a Kicsi Mimi karácsonyá ból hallgathatnak meg  egy részletet a jelenlévők a szerző előadásában
16.00 - TARJÁN TAMÁS, JÓZSEF ATTILA-DÍJAS IRODALOMTÖRTÉNÉSZRE EMLÉKEZÜNK Közreműködnek: Györei Zsolt irodalomtörténész, Köves József író, kiadóvezető, Zentai Péter, a MKKE volt igazgatója, Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója és Kemény András kiadóvezető, a Kemény Szalon alapítója. Az emlékezést fotóösszeállítás vetítése és egy  paródia felolvasása (Tarján Tamás – Reményi József Tamás tollából) színesíti. Moderátor: Kemény András.
17.00 - KÖNYVBEMUTATÓ – Csepeli György  és Ferenczi Borbála SORS-HÚZÓ című könyvét  Bíró Judit történész (ELTE TáTK) mutatja be.
18.00 - KÖNYVPREMIER – Steven Levitsky  – Daniel Ziblatt A DEMOKRÁCIÁK HALÁLA  című könyvet Krekó Péter politológus mutatja be a fordító, Felcsuti Péter társaságában.
19.00 - KÖNYVPREMIER – Tóth Krisztina  REPTÉRI NYÚL című könyvét, melyben Horváth Csaba kérdéseire válaszol Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője mutatja be.
20.00 - TITKOK KAPUJA – Galkó Balázs  Juhász Ferenc – estje a költő születésének 90. évfordulója alkalmából. 2100 BLUES MINDENKINEK! – Vendégünk lesz: Kovács József, a BLUES története című könyv  szerzője, és az általa alapított BLUES NIGHT LONG zenekar. 

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére