Jelenlegi hely

Járt utat most hagyd el a járatlanért az erdőben!

A természet megvár, most inkább csak gondolatban és virtuálisan menj túrázni! Ha mégis kirándulni indulsz, ezeket a szabályokat tartsd be!

A tavaszi kirándulóidő kirobbanásával a hétvégén a járványveszéllyel kapcsolatos óvintézkedések és figyelmeztetések mellett is rengetegen látogatták a Pilisi Parkerdő frekventált kirándulóhelyeit. A Parkerdő a fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára nyújt természetközeli kikapcsolódási lehetőséget: ennek a tömegnek el kell oszlania időben és térben ahhoz, hogy a kirándulók és túrázók vigyázhassanak egymásra és önmagukra - írja a parkerdo.hu

Teljesen érthető, hogy a fővárosiak és főváros környékiek több hét bezártsággal és egy téllel a hátuk mögött a jó idő megérkezésekor tömegesen keresik a természetet. Az erdők, turistautak, tanösvények a járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések mellett is látogathatók, azonban fontos, hogy az erdőben is be tudjuk tartani a jelenlegi szabályokat.

Ennek érdekében a Pilisi Parkerdő összeszedte azokat az ötleteket és javaslatokat, amelyek segítenek a biztonságosabb természetjárásban.

  • Az első és talán legfontosabb, hogy aki csak megteheti, ne hétvégén, hanem a hét többi napján látogassa a Parkerdő kirándulóhelyeit, így időben lehet „széthúzni” az egyes helyszínek, túraútvonalak terhelését.
  • Válasszuk a lakóhelyünkhöz legközelebbi természeti környezetet, a sokak által kedvelt túrázóhelyeket kerüljük el!
  • Most van itt az ideje elhagyni a járt utakat a járatlanabbakért! A Parkerdő mindenkit arra kér, keressék inkább minél többen az általuk eddig nem ismert, rejtettebb kirándulóhelyeket és túraútvonalakat. Sokan meglepődnek majd, hogy a legfelkapottabb kirándulócélpontok mellett a Gödöllői-dombság vagy épp a Zsámbéki-medence milyen szép helyeket rejteget. A Parkerdő arra kéri a természetjárókat, hogy most elsősorban ne a lenyűgöző panoráma vagy az őserdőkre emlékeztető természeti környezet megtalálása, hanem a minél kevesebb ember jelenléte motiválja őket. Jobb ha elkerüljük a frekventált kiránduló célpontokat, mint például a Rám-szakadék, a Prédikálószéki-kilátó, vagy a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly kilátó!

Az újabb és kevésbé ismert kirándulócélpontok felfedezéséhez kaphattok segítséget ezeken a linkeken: https://parkerdo.hu/fedezd-fel-parkerdot/valamint országos viszonylatban a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján, a https://www.termeszetjaro.hu/hu/ -n.

  • Egyedül, vagy csak közvetlen családtagjainkkal kerekedjünk útra, kerülve a tömegközlekedést (gyalog, vagy autóval) és találkozásokkor is tartsuk a 2 méter
  • távolságot.
  • A túrázás, kirándulás során fokozottan tartsuk szem előtt, hogy a vendéglátóhelyek nyitvatartása és az élelmiszerboltok befogadóképessége korlátozott, lehetőleg inkább rövidebb utakat tervezzünk, illetve mindenki vigyen magával otthonról elegendő ételt és italt.
  • Az erdőben is fokozottan figyeljetek a higiénés szabályok betartására. Most végképp senki ne dobjon el használt papírzsebkendőt, védőmaszkot, gumikesztyűt, wc-papírt, az erdő nem illemhely, fertőtlenítést senki nem végez benne, így csak azzal védhetjük egymást és magunkat, ha mindent hazaviszünk!
  • Aki autóval keresi fel a Parkerdő kirándulóhelyeit, ne csak a nagy, kialakított parkolókat használja, hanem fedezzen fel olyan parkolási lehetőségeket, ahol szabályosan és kevesebb jármű társaságában hagyhatja autóját.

A Pilisi Parkerdő erdőterületeinek látogatási élményében több millió ember osztozik: egymás és önmagunk érdekében legyen most elég egy-egy rövidebb, esetleg nagyobb erőfeszítéssel, gondolkodással megkereshető kirándulás, s ha jól beszívtuk a friss levegőt, mielőbb induljunk haza és maradjunk otthon!

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Friss: Sokan érdeklődtetek, és igen, Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére