Jelenlegi hely

Hullócsillagok Budapest felett – A kívánságok éjszakája

Újra látható a Perseidák meteorraj! A csillaghullás idén augusztus 10-13-ra esik, amikor rengeteg hullócsillagot láthatunk majd, óránként akár 200-at is, ha szerencsénk van! Igazi romantikus program kifeküdni a szabadba, a város fényeitől távolabbi helyre a csillagos ég alatt, felejthetetlen élmény!

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. A Perseidák néven ismert meteorraj igazán látványos. A meteoritok a légkörünkben elégve látványos hullócsillaggá válnak.

Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel. Az átlagsebessége 59 km/s. A csillaghullás szabad szemmel is jól látható, a jelenség sötétedéstől egészen napfelkeltéig tart.

A népi hihedelem szerint ha hullócsillagot látunk, akkor kívánjunk valamit, és ha ezt a kívánságot senkinek nem áruljuk el, akkor egy éven belül teljesül.

Hullócsillagok éjszakája - augusztus 11., 12. és 13.
Svábhegyi Csillagvizsgáló (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.)

Esti távcsöves bemutató. A nyár legszebb hullócsillag-rajának, a Perseida meteorrajnak eredhetünk nyomába a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. A program során mi magunk is kezünkbe vehetjük az égből hullott köveket: Meteorit-vizsgálatot tartunk a legszebb meteoritfajtákkal, polarizációs mikroszkópjainkban pedig a meteoritkristályok színpompás, szivárvány-színekben játszó világába pillanthatunk bele.

További infó

Távcsöves bemutató - augusztus 9 és 12.
Óbudai Polaris Csillagvizsgáló (1037 Budapest Laborc u. 2c)

A Perseidák meteorraj idei megjelenése alkalmából várják a csillagászat iránt érdeklődőket egy közös meteorszámlálásra. Meteorszámlálás a Polaris-teraszon, Szaturnusz-megfigyelés a kupolában. Távcsöves bemutató: az aktuálisan látható égi érdekességek megtekintése.

Időpont: 21.00-24.00

További infó

Egy Hét a Csillagok Alatt

A csillagászati programsorozat célja, hogy minél többekhez jusson el a csillagos égbolt megfigyelésének élménye. Ennek érdekében augusztusban országszerte több mint ötven helyszínen várják csillagászati bemutatók az érdeklődőket.

További infó

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére