Jelenlegi hely

Hullócsillagok Budapest felett – A kívánságok éjszakája

Újra látható a Perseidák meteorraj! A csillaghullás idén augusztus 10-13-ra esik, amikor rengeteg hullócsillagot láthatunk majd, óránként akár 200-at is, ha szerencsénk van! Igazi romantikus program kifeküdni a szabadba, a város fényeitől távolabbi helyre a csillagos ég alatt, felejthetetlen élmény!

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. A Perseidák néven ismert meteorraj igazán látványos. A meteoritok a légkörünkben elégve látványos hullócsillaggá válnak.

Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel. Az átlagsebessége 59 km/s. A csillaghullás szabad szemmel is jól látható, a jelenség sötétedéstől egészen napfelkeltéig tart.

A népi hihedelem szerint ha hullócsillagot látunk, akkor kívánjunk valamit, és ha ezt a kívánságot senkinek nem áruljuk el, akkor egy éven belül teljesül.

Hullócsillagok éjszakája - augusztus 11., 12. és 13.
Svábhegyi Csillagvizsgáló (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.)

Esti távcsöves bemutató. A nyár legszebb hullócsillag-rajának, a Perseida meteorrajnak eredhetünk nyomába a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. A program során mi magunk is kezünkbe vehetjük az égből hullott köveket: Meteorit-vizsgálatot tartunk a legszebb meteoritfajtákkal, polarizációs mikroszkópjainkban pedig a meteoritkristályok színpompás, szivárvány-színekben játszó világába pillanthatunk bele.

További infó

Távcsöves bemutató - augusztus 9 és 12.
Óbudai Polaris Csillagvizsgáló (1037 Budapest Laborc u. 2c)

A Perseidák meteorraj idei megjelenése alkalmából várják a csillagászat iránt érdeklődőket egy közös meteorszámlálásra. Meteorszámlálás a Polaris-teraszon, Szaturnusz-megfigyelés a kupolában. Távcsöves bemutató: az aktuálisan látható égi érdekességek megtekintése.

Időpont: 21.00-24.00

További infó

Egy Hét a Csillagok Alatt

A csillagászati programsorozat célja, hogy minél többekhez jusson el a csillagos égbolt megfigyelésének élménye. Ennek érdekében augusztusban országszerte több mint ötven helyszínen várják csillagászati bemutatók az érdeklődőket.

További infó

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére