Jelenlegi hely

Hogyan éltek a római légió katonái 2000 éve? – Új turisztikai attrakciót adtak át az Aquincumi Múzeumban

Az egykor Aquincumban állomásozott római hadsereg hétköznapjait élményszerűen interpretáló, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítóteret adtak át a BTM Aquincumi Múzeum főépületében. A látványsétány pedig a Szentendrei úton, a múzeum előtt látható.

Az aquincumi limest védő római katonaság mindennapjait ismerhetjük meg az Aquincumi Múzeum új, komplex kiállításán, ami a látogatók számára lehetővé teszi azt is, hogy a történelem ne csak megismerhetővé, hanem élővé és megtapasztalhatóvá váljon.

A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Aquincumi Múzeum és Régészeti Park gyűjteménye az óbuda-aquincumban szolgáló római légió tagjainak hétköznapjait bemutató kiállítással bővült. „A római sas árnyékában, katonaélet az aquincumi limes mentén” című tárlatot és a látványsétányt szeptember 13-án adták át.

Aquincum a Római Birodalom határvárosa volt mintegy 400 éven keresztül. Ebből adódott kiemelkedő katonai szerepe a pannóniai tartományok védelmében.

A Szentendrei úti látványsétányon végig sétálva e város történetéből kaphatunk ízelítőt, megismerve többek között Aquincum fejlődése szempontjából legfontosabb császárok munkásságát. A hatalmas bronzkapun belépve pedig az egykori város alaprajza mellett egy híres aquincumi sírfelirat segít visszaröpíteni minket az időben kétezer évvel.

A múzeum főépületének alagsorában megnyílt állandó kiállítás az ókori római fegyverzet, katonai ruházat és a katonaság életmódja mellett békeidőben végzett tevékenységét is bemutatja.

A kiállítás interaktív termébe lépve, a nyüzsgő légiótábor főutcájának közepére cseppenve korhű enteriőrökbe bepillantva ismerkedhetünk meg egy katonai barakk belsejével, egy római fürdő felszerelésével, és egy Mithras-szentélyben közel 2000 éves falfestményével is találkozhatunk. A kiállítótér a korabeli életmód bemutatása és megtapasztalása mellett többek között ókori dallamokkal is meglepi a látogatót, és játékos, interaktív megoldásaival múzeumpedagógiai foglalkozásoknak is kiváló helyszínéül szolgál.

A látogatók egy nyüzsgő legiotábor főutcájának kellős közepére cseppenve korhűen berendezett enteriőrökbe is bepillanthatnak, sőt, a VR tartalomnak köszönhetően egy katonai barakkban, fürdőben, vagy éppen római szentélyben találhatják magukat, a kihelyezett hangpanel segítségével pedig ókori dallamokkal telik meg a kiállítótér.

A forgatagban is érdemes figyelni a kis sas figurát, akinek útját követve az Aquincumban állomásozó katonák mindennapjairól és életútjáról tudhatnak meg érdekességeket.

Kicsiket és nagyokat egyaránt vár a játéksarok, ahol az ókor rettegett harcosainak ruhatárát ismerhetik meg, de kipróbálhatnak korabeli társasjátékokat, illetve a hadsereg békeidőben végzett építőmunkájából is kivehetik a részüket, például fakockákból építhetik meg egy római őrtorony mását, vagy éppen elrendezhetik a limes rendszer erődítményeit Pannonia térképén.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére