Jelenlegi hely

Hogyan éltek a római légió katonái 2000 éve? – Új turisztikai attrakciót adtak át az Aquincumi Múzeumban

Az egykor Aquincumban állomásozott római hadsereg hétköznapjait élményszerűen interpretáló, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítóteret adtak át a BTM Aquincumi Múzeum főépületében. A látványsétány pedig a Szentendrei úton, a múzeum előtt látható.

Az aquincumi limest védő római katonaság mindennapjait ismerhetjük meg az Aquincumi Múzeum új, komplex kiállításán, ami a látogatók számára lehetővé teszi azt is, hogy a történelem ne csak megismerhetővé, hanem élővé és megtapasztalhatóvá váljon.

A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Aquincumi Múzeum és Régészeti Park gyűjteménye az óbuda-aquincumban szolgáló római légió tagjainak hétköznapjait bemutató kiállítással bővült. „A római sas árnyékában, katonaélet az aquincumi limes mentén” című tárlatot és a látványsétányt szeptember 13-án adták át.

Aquincum a Római Birodalom határvárosa volt mintegy 400 éven keresztül. Ebből adódott kiemelkedő katonai szerepe a pannóniai tartományok védelmében.

A Szentendrei úti látványsétányon végig sétálva e város történetéből kaphatunk ízelítőt, megismerve többek között Aquincum fejlődése szempontjából legfontosabb császárok munkásságát. A hatalmas bronzkapun belépve pedig az egykori város alaprajza mellett egy híres aquincumi sírfelirat segít visszaröpíteni minket az időben kétezer évvel.

A múzeum főépületének alagsorában megnyílt állandó kiállítás az ókori római fegyverzet, katonai ruházat és a katonaság életmódja mellett békeidőben végzett tevékenységét is bemutatja.

A kiállítás interaktív termébe lépve, a nyüzsgő légiótábor főutcájának közepére cseppenve korhű enteriőrökbe bepillantva ismerkedhetünk meg egy katonai barakk belsejével, egy római fürdő felszerelésével, és egy Mithras-szentélyben közel 2000 éves falfestményével is találkozhatunk. A kiállítótér a korabeli életmód bemutatása és megtapasztalása mellett többek között ókori dallamokkal is meglepi a látogatót, és játékos, interaktív megoldásaival múzeumpedagógiai foglalkozásoknak is kiváló helyszínéül szolgál.

A látogatók egy nyüzsgő legiotábor főutcájának kellős közepére cseppenve korhűen berendezett enteriőrökbe is bepillanthatnak, sőt, a VR tartalomnak köszönhetően egy katonai barakkban, fürdőben, vagy éppen római szentélyben találhatják magukat, a kihelyezett hangpanel segítségével pedig ókori dallamokkal telik meg a kiállítótér.

A forgatagban is érdemes figyelni a kis sas figurát, akinek útját követve az Aquincumban állomásozó katonák mindennapjairól és életútjáról tudhatnak meg érdekességeket.

Kicsiket és nagyokat egyaránt vár a játéksarok, ahol az ókor rettegett harcosainak ruhatárát ismerhetik meg, de kipróbálhatnak korabeli társasjátékokat, illetve a hadsereg békeidőben végzett építőmunkájából is kivehetik a részüket, például fakockákból építhetik meg egy római őrtorony mását, vagy éppen elrendezhetik a limes rendszer erődítményeit Pannonia térképén.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére