Jelenlegi hely

Folytatódik a Svábhegyi Csillagvizsgáló online ismeretterjesztő műsora

A Spacebontó című tudományos, szórakoztató előadássorozat célja, hogy mindenki, akit érdekel a csillagászat és a tudomány, az otthona kényelméből csatlakozhasson a Világegyetem virtuális felfedezéséhez. Az ineraktív műsorban szó lesz a Marsutazásról, a Hold kialakulásáról és meghódításáról, óriás gázbolygókról, extrém csillagokról, a Tejútrendszerről, a galaxishalmazokról, a sötét anyag és sötét energia talányos témaköréről is.

Január 10-től vasárnaponként új, 10 részes sorozattal jelentkezik a Svábhegyi Csillagvizsgáló online műsora Spacebontó címmel. A tudományos, szórakoztató előadássorozat célja, hogy mindenki, akit érdekel a csillagászat és a tudomány, az otthona kényelméből csatlakozhasson a Világegyetem virtuális felfedezéséhez!

Jó lehetőség ez azoknak, akiket mindig is vonzottak a csillagászat és a Világegyetem kérdései, hogy egy könnyen érthető és emészthető, szórakoztató ám a tudományos tényeket szem előtt tartó sorozat részeit követve mindent megtudjanak a témáról.

A sorozat a Földtől távolodva kalauzolja a nézőket az izgalmas témák helyszíneire: szó lesz a Marsutazásról, a Hold kialakulásáról és meghódításáról, óriás gázbolygókról Naprendszerünkben és más csillagok körül, extrém csillagokról, a Tejútrendszerről vagy akár galaxishalmazokról, illetve a sötét anyag és sötét energia talányos témaköréről.

Az interaktív műsor közben az előadó csillagászoknak kérdéseket is lehet feltenni, amire a nézők helyben válaszokat kapnak, illetve az elhangzottak alapján kvíz-kérdésekkel is mindenki letesztelheti a tudását.

9-99 éves korig

Az epizódokat 9-99 éves korosztályig mindenkinek ajánlják az előadók, tartalmas kikapcsolódást kínálva az egész családnak:

a január 10-én kezdődő sorozat új epizódjaiban a gyereket rajzversenyre invitálják, az előadás közben rajzolhatnak a témával kapcsolatban, melyet be is küldhetnek és minden alkalommal egy szerencsés díjazásra is kerül.

Egy kis tartalmi betekintés az izgalmas témákból:

Vajon miként befolyásolják Földünket a világűrből érkező kozmikus hatások? Hogyan védekezik ellenük bolygónk – és mit tehet az ember a veszély elkerülése érdekében? A veszélyek mellett a nézők megismerkedhetnek azok elhárításának – már-már a science fiction határát súroló – módszereivel!

A „Hold volt hold nem volt” adásban égi kísérőnk rendkívül fontos szerepéről lesz szó: A Holdnak köszönhetjük az évszakok stabilitását, az extrém éghajlatok hiányát és az élet elterjedését. Holdunk kozmikus nyomgyűjtemény, és a csillagászok az évmilliárdok heves becsapódásainak, robbanásainak, kitöréseinek és lávafolyásainak is nyomába erednek.

Szó lesz naprendszeren belül és azon túli gázóriás bolygókról, több száz éve tomboló viharról, impozáns gyűrűrendszerekről, valamint újszülött holdakról és metánfelhőkből hulló „gyémánteső”-ről is!

Hova csomagoljon az emberiség, ha el kell hagynunk a Földet: a Marsra, a Vénuszra, esetleg a Merkúrra? Ennek is utána járnak a csillagászok.

A sorozat epizódjai a Svábhegyi Csillagvizsgáló weboldalán érhetőek el.

Forrás

- Budapestimami .

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Friss: Sokan érdeklődtetek, és igen, Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére