Jelenlegi hely

A csecsemők fogainak ápolása

Egy újszülött esetén érdemes tudni, hogy pontosan mikor kezdődik meg a fogzás és milyen teendőkre lehet szükség, ha a gyermeknek problémái adódnak fogaival. Hasznos tudnivalók a csecsemők fogainak ápolásáról a szakértőtől.

Mikor jelennek meg a csecsemőm fogai?

A fogzás nagyjából 6 hónapos korban kezdődik el, és egészen addig tart, míg mind a 20 tejfog ki nem bújik az ínyből. A felnőtt fogak 6 éves kor környékén kezdenek el megjelenni. Egyedül a bölcsességfogak váratnak magukra a felnőtt fogak kibújását követően, ezek ugyanis általában 14 éves kor után jelennek meg.

Mennyire fáj a babámnak, amikor jönnek a fogai?

Fogzás során a legtöbb csecsemő érez némi fájdalmat. Ez időnként hőemelkedéssel is járhat és orcájuk is pirossá és érezhetően melegebbé válhat.

Egyes speciális gélek kifejezetten az ilyen fogzási fájdalmakat segíthetnek enyhíteni. Ezek a készítmények enyhe fájdalomcsillapítót tartalmaznak, és tiszta ujjal óvatosan rákenhetők a csecsemők ínyére.

Mielőtt bármilyen készítményt vagy fogfájáscsillapító játékot adna gyermekének, kérjen személyre szabott javaslatot egy szakorvostól!

Mikor vigyem először fogorvoshoz a csecsemőmet?

Ezt érdemes szakorvosával megbeszélnie, azonban érdemes minden esetben magával vinnie csecsemőjét a fogászati vizsgálatokra, hogy a baba megszokja a rendelői környezetet. Gyermekének általában az első tejfogak megjelenésekor lesz szüksége az első komolyabb vizsgálatra.

A legjobb, ha olyan fogászatot választ, ahol kifejezetten gyermek fogorvos is van. A gyermek fogorvos sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezik a csecsemők és a gyermekek fogászati ellátása terén. Ha Ön is keresi gyermekének a legjobb fogorvost, akkor válassza a Móricz Dental Fogászatát, ahol gyermek fogorvos specialista várja gyermekét. Tudjon meg többet és kérjen időpontot a Móricz Dental rendelőjébe az alábbi linken: gyermekfogászat!

Milyen hatással van a szoptatás a babám fogaira?

Az anyatej a legjobb táplálék az újszülött csecsemők számára, ezért, ha teheti, élete első hat hónapjában kizárólag ezzel etesse babáját.

Hathónapos kortól néhány sűrűbb élelmiszerrel is megpróbálhatja megetetni csecsemőjét, illetve anyatejpótló készítményekkel is kiegészítheti étrendjét.

Jelenleg nincs elegendő tudományos bizonyíték arról, hogy az anyatejben fellelhető természetes cukrok károsíthatják-e a csecsemők fogait, azonban abban minden szakorvos egyetért, hogy az anyatej a legjobb táplálék a 6 hónapnál fiatalabb gyermekek számára. Ha figyelmesen tisztán tartja csecsemője fogait, akkor nem kell a fogszuvasodástól tartania.

Mi a helyzet a cumisüvegekkel?

Amennyiben cumisüvegből szeretné etetni csecsemőjét, fontos, hogy minden etetés előtt sterilizálja az üveget.

Fontos továbbá észben tartani, hogy egyes tejpótló készítmények cukrokat is tartalmazhatnak, amelyek a csecsemők fogaira ragadhatnak elalvás előtt. Éppen ezért érdemes az éjszakai alvás előtt megmosnia csecsemője fogait, legalább egy órával az utolsó etetést követően.

Soha ne itassa cukros italokkal csecsemőjét, és ne adjon hozzá plusz cukrot sem a készítményekhez. Ezek a cukrok cumisüveges etetés esetében fogszuvasodást okozhatnak. Fontos észben tartani, hogy a gyermekek addig nem kívánják az édeset, míg először meg nem ismerkednek ezzel az ízzel.

Meddig etessem cumisüvegből a babámat?

Ha viszonylag korán szoktatja le csecsemőjét a cumisüvegről, akkor elkerülheti a különféle fogászati problémák kialakulását. Próbálja meg rávenni gyermekét, hogy egy speciális pohárból fogyasszon tejet és/vagy vizet, mire eléri a 6 hónapos kort, vagy mikortól már képes felülni és egyedül megtartani dolgokat a kezeiben.

Melyek a legjobb szilárd ételeket a babám számára?

A cukros édességek helyett olyan egészséges, ízletes élelmiszerekkel etesse csecsemőjét, mint a sajt, a tészta vagy a zöldségek. Bármilyen cukormentes élelmiszer jobban kíméli csecsemője fogait, mint a cukros alternatívák. Gyermeke étkeztetésével kapcsolatban saját szakorvosától kérhet személyre szabott, részletesebb tanácsot.

Amikor két étkezés között megitatja gyermekét, nagyon fontos, hogy csak tiszta vízzel és tejjel itassa, és semmilyen cukros, savas üdítőt ne adjon neki.

Mikortól kezdjem le mosni a babám fogait?

Csecsemője fogai onnantól kezdve igénylik a rendszeres mosást és gondoskodást, hogy először kibújnak fogínyéből. Mint fentebb említettük, a fogzás általában 6 hónapos kortól indul be. A gyerekek többségének nagyjából 7 éves koráig van szükségük segítségre a fogmosáshoz, amikortól kezdve a legtöbben önállóan is képesek helyesen tisztán tartani a fogaikat.

Hogyan tartsam tisztán a babám fogait?

Amint az első tejfogak megjelennek, rendszeres tisztogatást igényelnek majd, természetesen szülői segítséggel. Eleinte elég csak egy tiszta darab gézt tekernie a mutatóujja köré, és azzal finoman tisztár dörzsölni csecsemője fogait. Később aztán ahogy egyre több fog jelenik meg, egy csecsemők számára készült fogkefére is szükség lesz.

Nyomjon ki egy borsónyi méretű fluoridos fogkrémet, majd finoman dörzsölje be vele a fogakat és a fogínyt.

Ahogy a gyermek egyre nagyobbra nő, ez a feladat egyre komolyabb kihívást jelenthet. Persze idővel gyermekének is egyre több felelősséget átadhat a fogmosás során. Nagyon fontos, hogy naponta kétszer megmossa gyermeke fogait, lehetőleg legalább 1000 ppm-es fluoridos fogkrémmel. A fluoridok segítenek megerősíteni a fogzománcot. 3 éves kor után már 1350-1500 ppm fluorid tartalmú fogkrémet is használhat gyermeke fogainak tisztán tartására.

Fontos továbbá, hogy gyermeke ne nyelje le a maradék fogkrémet, és ne is öblítse ki a száját a fogmosás végén. A maradékot szimplán csak köpje ki, különben a fluoridok nem fejthetik ki hatásukat.

Amennyiben nem biztos benne, hogy hogyan mossa meg hatékonyan és biztonságosan gyermeke fogait, kérjen tanácsot a Móricz Dental gyermek fogszakorvosától!

Mi a teendő, ha kisbabám a hüvelykujját szopja, vagy cumit kér?

Ha csak teheti, próbálja meg nem rászoktatni gyermekét a cumizásra, ugyanis ez a szokás a későbbiekben problémákat okozhat a fogak növekedésében és fejlődésében. Az ily módon eldeformálódott fogak később fogszabályozást igényelhetnek.

Amennyiben csecsemője mindenáron szeretne a szájába venni valamit, válasszon egy „fogászati” cumit, ami némileg segít enyhíteni az ilyen problémák kockázatát. 

Soha ne mártsa semmilyen szirupba, krémbe vagy bármilyen cukros szerbe csecsemője cumiját, hiszen a cukrok fogszuvasodást okozhatnak.

Mit tegyek, ha megsérül a babám foga?

Amennyiben csecsemőjének fogai megsérülnek, minél előbb forduljon vele szakorvoshoz. Ezt nem minden esetben egyszerű észrevenni, azonban a sérült fogak általában elszíneződnek az idő során. Ha a sérülés a páciensfogadási órákon kívül történik, keressen sürgősségi ellátást a közelben.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére