Jelenlegi hely

Család és művészet – a Képmás-est új sorozata

A Képmás-est új sorozata a tematikus esteket egy-egy művészi élmény katarzisával szeretné bevezetni, ezzel is vonzóbbá, szórakoztatóvá tenni a fontos témákat. A Család és művészet címet viselő esteket a Képmás magazin és a Várkert Bazár közti hosszú távú együttműködés teszi lehetővé. 

Minden témához előadás vagy filmvetítés kapcsolódik, amely után Szám Kati beszélget az alkotások által felvetett kérdésekről szakértő vendégekkel. A Képmás-estek ingyenesek.

Én családom, te családod, mi családunk

Március 16. csütörtök, 19 óra

Mikor jön el az ideje egy párkapcsolatban a másik családjával való megismerkedésnek? Milyen problémák adódhatnak abból, ha a kér fél nagyon különböző környezetből, érték- és szokásrendszerből jön? Hogyan lehet viszonylag zökkenőmentesen egy fedél alatt élni a szülőkkel? Számíthatunk-e arra, hogy olyan lesz, mint az anyja és úgy viselkedik, mint az apja? Tipikus konfliktusok és élethelyzetek körbejárása improvizáló művészekkel és pszichológus szakemberrel.

A szituációkat a MOMENTÁN Társulat művészei, Boldoghy Borbála és Kiskovács Attila adják elő.
Szakértő vendég: Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta

Társak a magányban

Április 6. csütörtök 18 óra

Hosszú az út lefelé
magyarul beszélő, angol romantikus film, 92 perc, 2014

A film tartalma: Négy elveszett lélek - egy kegyvesztett TV bemondó, egy mocskos szájú tinédzser, egy egyedülálló anya és egy zenészből pizzafutárrá avanzsált fiú - ugyanazon a napon akar véget vetni az életének, méghozzá éppen Szilveszter éjszaka. Amikor a kiábrándult idegenekből álló csapat véletlenül összetalálkozik az öngyilkosság helyszínéül választott Toppers Torony tetején, megállapodnak abban, hogy hat héttel elhalasztják tervüket és mint egy szokatlan, furcsa család, együtt keresik tovább az élet értelmét.
Rendező: Pascal Chaumeil, Szereplők: Pierce Brosnan, Toni Collette, Aaron Paul, Imogen Poots, Tuppence Middleton, Sam Neill, Rosamund Pike, Joe Cole, Diana Kent  

Van-e különbség magány és egyedüllét között? Lehetünk-e magányosak párkapcsolatban, családban, közösségben? Hogyan köthető a magány a depresszióhoz? Létezik-e magányra termett lelki alkat vagy megtanulható a magánytól való szabadulás? Mikor jó egy közösség, egy kapcsolat?

Szakértő vendég: Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus

Elég jó anya vagyok?

Május 26. péntek 19 óra

Anyajegy c. előadás

"Döbbentem tapasztalom, hogy hiába vagyok a közepén az életemnek, hiába vagyok én a Mama, mégsem vagyok az a nagy és mindenható lény, akinek annak idején az éppen ennyi idős szüleimet láttam. Felnőtt vagyok, de nem vagyok eléggé erős." Előadás születésről és halálról, anyákról és gyerekekről, férfiakról és nőkről. Az élet legapróbb és legfontosabb kérdéseiről.

Szöveg: Szabó T. Anna, Báb: Emőd Kriszta, Rendezte és játssza: Markó-Valentyik Anna

Mit jelent éretté válni az anyaságra? Fel lehet készülni a kihívásokra? Hogyan folytatódik az önismeret útja anyaként? Könnyebb vagy nehezebb megküzdeni a lét nagy kérdéseivel, ha gyermekünk van? Léteznek-e ősanyák és nem anyának termett nők? Hogyan küzdjünk meg a legapróbb és legnagyobb kérdésekkel a hétköznapokban?
Szakértő vendég: Csáky-Pallavicini Zsófia, klinikai szakpszichológus és családterapeuta

A sorozat támogatója: Szerencsejáték Zrt.
Rendező: Képmás
Közreműködő: Média a Családért Alapítvány, Várkert Bazár

A Képmás-estekről

A Képmás családi magazin és a Média a Családért Alapítvány által szervezett Képmás-esteknek már több éves hagyománya és gyakorlata van. Kilenc éve kezdődött: több beszélgetést és előadást szerveztek a budapesti Szent Margit Gimnáziumban előadásokkal, beszélgetésekkel, filmvetítéssel.

2014-ben felújították a rendezvénysorozatot az újpalotai lakótelep rehabilitáció keretében, a környék lakóit érintő témákra fókuszálva, ez a ami napig működő program.

2015 őszétől, havonta egyszer a Várkert Bazárban is megrendezték a Képmás-esteket. A márciusban véget érő hat alkalom témája a pénz és mai életünk, kultúránk kapcsolata volt. Meghívott vendégeink között volt Dr. Bagdy Emőke, Pál Feri, Dr. Velkey György és Lackfi János. Márciusban ezt váltja fel új, Család és művészet című sorozat, amelyet a Várkert Bazárral közösen szerveznek.

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére