Jelenlegi hely

Budapest új "játszótere":Hatszín Teátrum - a legújabb gyerekszínház

Új gyerekszínház nyílik Budapesten. A teátrum április végén nyitja meg kapuit a VI.kerületi Jókai utcában.

Janikovszkytól a Varázsfuvoláig: széles repertoár

A Budapest belvárosában nyíló színház 2017. április 23-án, Janikovszky Éva születésének évfordulóján egy, az írónő könyveiből készített ősbemutatóval indít. A darab címe Az úgy volt…. , az előadás a 6-12 éves korosztály számára ajánlott. Ezt megelőzően, április 22-én szintén Janikovszky Éva, A lemez két oldala lesz látható Fullajtár Andrea, Horváth Lili, Elek Ferenc és Scherer Péter előadásában.

Az ezt követő hetekben már az opera világába kalauzolja el a gyerekeket Nógrádi Gergely operaénekes, mesekönyvszerző és kántor: a Varázsfuvola című előadás az 5-12 éves korosztály számára készült. Júniusban pedig Nógrádi Gábor író 70. születésnapja alkalmából a könyve alapján színpadra álmodott Az anyu én vagyok című darab első budapesti bemutatója lesz látható a Pannon Várszínház előadásában.

Kicsiknek és nagyobbaknak

Az új teátrum beavatószínházzal készül a legkisebbeknek (0-3 éves korosztály), őszre pedig érzékenyítő programokat terveznek kamaszoknak (a 13-17 éves korosztály számára).

Májusban a gyereknaphoz kapcsolódva elsősorban a felnőtteket várják majd a színházba: a gyerekbántalmazás témáját körüljáró előadással várják azokat a felnőtteknek, akik esetleg tudnak ilyenről a környezetükbe és tenni akarnak ellene. A színház megálmodói is felelősnek érzik magukat azért, hogy a gyerekek színházi nevelése mellett minden őket érintő kérdésben kiálljanak értük, mellettük.

Budapest új játszótereként minden témának helye van a színházban, ami a jövő palántáinak életét jobbá, szebbé, vidámabbá és boldogabbá teszi, ha alkalmanként csak egy-egy órára is.

Az intézményben helyet kapnak a kisebb és nagyobb, még nem ismert és már elismert társulatoknak is, hogy színvonalas szórakozást nyújtsanak az esti órákban a Hatszín Teátrum színpadán. 

Kultúrára nevelni

A színház vezetője Gálvölgyi Dorka szerint manapság ugyan kockázatos vállalkozás kultúrába fektetni, mégis hisznek abban, amit csinálnak. "Elsősorban értéket teremtünk és mentünk. Az előbbi, azt hiszem, nem szorul magyarázatra: egy színházban minden előadással valami új születik. Ami az utóbbit illeti: az épület, a Jókai utca 6. földszinti nagyterme évtizedeken át adott otthont különböző színi előadásoknak, kultúresteknek, és bár az utóbbi évek nem erről szóltak, szerencsére az új tulajdonos ragaszkodott ahhoz, hogy a terem kapja vissza eredeti funkcióját. Mivel újonnan alakult magánszínházról van szó, egyelőre állami és pályázati támogatás nélkül dolgozunk." 

A tervek szerint a színház esténként befogadó színházként működik majd, vagyis olyan társulatokat hívnak meg, amelyeknek vagy nincs saját állandó helye, vagy több helyszínen is játszanak. A játékidő nagy részében azonban gyerekszínház lesznek."Ez ugyanis afféle mostohagyermeke a színjátszásnak, sokkal szűkebb a kínálat, mint a felnőtteknek szóló darabokból. Igazi gyerekszínházból kevés van, és ha találunk is a nagy kőszínházak repertoárjában gyerekelőadást, azok zöme – meglovagolva a sikert – évtizedek óta megy, ritkán bővül a paletta. Pedig óriási a felelősségünk, hogy a gyerekekből színházszerető generációt neveljünk" – mondta a direktor.

Forrás

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Friss: Sokan érdeklődtetek, és igen, Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére