Jelenlegi hely

"Boldogabb, megértőbb, szerető családot szeretnék." - Mire vágynak a budapesti szülők?

A gyereknevelés nem könnyű feladat, egyik olvasónk szerint: "Minden mesterség végzéséhez szükséges iskolát végezni, de hogy szülő legyen valaki, ahhoz semmit." A "Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje!" szülői kommunikációs tréningen való részvételért Budapesten 184 pályázat érkezett, Pest megyében összesen 240.

Azzal mindenki egyetért, hogy a gyermek nagy öröm és családban élni jó dolog - ezt bizonyítják a beküldött gyönyörű fotók és gyerekrajzok is - de a nehézségek, problémák felsorolásában már megoszlanak a vélemények.

A legtöbben a "következetesség, határozottság, a szabályok betartatását" és a "hiszti, dac kezelését" emelik ki, de sok családban gondot okoz a "testvérek közötti konfliktusok kezelése" és a "figyelem megosztás a testvérek között, hogy mindenkire jusson elég idő." Gyakran előkerülnek a "nem mesél, hogy mi történt vele, hogy van" és a "sokszor szólok, mégsem csinálja" kifejezések.

A szülői véleményekből válogattunk:

Mi okoz számodra legnagyobb örömöt a gyermekeiddel kapcsolatban?

- "A legnagyobb öröm a létezésük. Úgy ahogy vannak, huncutul, kajlán, tökéletesen!"

- "A vidámságuk, ahogy tudnak önfeledten kacagni. Ahogy rácsodálkoznak a világ apró dolgaira is, egy bogárra, vagy egy vízcseppre a fűszálon. Az, hogy mindig, mindenből tanulnak valami újat. És nem utolsósorban elnézni őket, ahogy békésen alszanak."

- "Ha látom, hogy értékes, szerethető ember lesz belőlük. Ha képesek elfogadni és szeretni másokat, boldogulnak a mindennapokban, a kudarcok mindinkább jobb teljesítményre ösztönzik."

- "A legnagyobb öröm az, hogy vannak! Együtt lenni velük, szeretni őket, és szeretetet kapni tőlük."

- "Egy nehéz nap után a munkában a legjobb dolog, hogy mennyire örülnek nekünk a gyerekek, amikor meglátnak, amikor értük megyünk az oviba. Ez el is feledteti az összes az napi problémát."

- "Az önfeledt boldogságuk, az ölelésük, szeretetük."

- "Az, amikor este összebújva alszom velük. Az illatuk, a szuszogásuk, az aranyos kis történeteik."

- "Hogy létezik és tanít engem, hogy jobb emberré válhassak/válhassunk, egymás tükrében, egymás mellett, ami az egyik legnagyobb kihívás és öröm is egyben az életben."

- "A legjobb, csak nézni Őket, ahogy rácsodálkoznak a világra, és akkor én is…"

-"Látni önmagam a gyermekemben és látni a különbséget, a lehetőséget, hogy nálam még jobb ember lehessen."

"Minden, ami vele kapcsolatos, az értékes számomra. Vele együtt nevetni, egy csoda. Vele együtt sírni, hihetetlen kötődést alakít ki. Vele együtt tanulni, róla, rólam… és olyan szépen mutat tükröt, mint még senki."

- "Az a szeretet, amit soha elképzelni sem tudtam ezelőtt."

- "Örülök, hogy a kamaszkor legmélyebb bugyraiba is éppen lemerülő fiam, néha előveszi kisbabás énjét és még mindig hozzám bújik."

-"Ahogy látom, hogy megtalálják a saját útjukat az életben, rátalálnak arra, amit szeretnek és kinyílnak, kiteljesednek, szárnyalnak."

- "Legnagyobb öröm számomra látni a gyönyörű, tiszta személyiségüket, és érezni ezt a mindennél erősebb, szeretettel teli kapcsolatot."

- "A gyermekem tanított meg arra, hogy bátran kimondjam: szeretlek."

- "Úgy gondolom, hogy a gyerekeinket ajándékba kapjuk és a létezésük öröm számomra. Abban szeretném őket kísérni, hogy megtalálják a saját útjukat, céljaikat, hogy szárnyalhassanak."

Mi a legnehezebb számodra a gyermeknevelésben?

- "Pontosan azért mert sokat vártunk rá, talán engedékenyebbek vagyunk mindketten, nehezen találjuk meg azt a megfelelő fegyelmezési eljárást, amely a leginkább hatékony. Pedig ezt nem szabad elrontani, muszáj fegyelmezni, és nevelni! De nem mindegy, hogyan..."

- "Sajnos sokszor elfogy a türelmem, így belefutok a buktatókba és ahelyett, hogy tízig elszámolnék, leszek "sárkány anyuka" a "türelmes, mindent megoldunk anyuka" helyett."

-  "...Nehéz megtalálni a hangot, és néha nehéz megtalálni önmagam a családi szerepben és a nevelés terén."

- "Határokat megtanítani, de szabadnak is hagyni."

- "Szeretném elkerülni azokat a nevelési hibákat, amit a szüleim elkövettek."

- "Szeretném, ha úgy tudnám végig "menedzselni" a napi teendőket, hogy ne kelljen "harcolni" a gyerekekkel."

- "Mikor már elmondtam, kedvesen, sokféleképpen, sok megközelítésből, hogy miért nem lehet a szomszéd néni szép nagy sárga tökeit hazavinni dísznek, és még mindig sír és csak azért is azt akarja..."

- "Hogy feszült pillanatokban tudjam uralni a belém ivódott, hirtelen feltörő, egyébként nem megfelelőnek tartott nevelési megoldásokat (kiabálás, fenyegetőzés), amiket szinte azonnal meg is bánok."

- "Szeretnem a válaszaimmal a fiam kezet fogni, de a lelket ölelni, es felkészíteni arra, amikor majd elengedjük egymást."

- "Látni önmagam a gyermekemben és látni a különbséget, a lehetőséget, hogy nálam még jobb ember lehessen."

Miért szeretnél részt venni szülői kommunikációs tréningen?

- "Hiszek abban, hogy ma már létezik olyan tudás, amely a szülő segítségére lehet abban, hogy könnyebbé váljanak a mindennapok, stabil kapcsolat alakuljon ki a gyermek és a szülő között, valamint egy olyan családot alkothassunk, ahol jól érezzük magunkat, és egy  igazi csapat vagyunk, ahol mindig számíthatunk a másikra! Ezt szeretném megtanulni!"

- "Az, hogy egy-egy vitás kérdést úgy tudjunk rendezni, hogy mindenki pozitívan, tüskék nélkül tudjon kijönni belőle. És olyan megoldási opciókat találjunk, ami békés, erőszakmentes. Valamint olyan elfoglaltságokat keresni, amiben mindenki együtt részt vehet, korra való tekintet nélkül, és nincs versengés a szülői figyelemért.  Ezen kívül, az egymással való rivalizálás."

- "Nem szeretem, hogy fenyegetéssel, büntetéssel tudok sokszor csak elérni dolgokat, szeretnék ezen változtatni. Szeretném úgy nevelni a gyerekeimet, hogy önmaguk lehessenek, erősíteni az önbizalmukat. És hogy a párommal közös nevezőre tudjunk jutni a gyereknevelési kérdésekben, mindenki jól érezze magát a családi egységben."

- "Szeretném, ha a gyermekeimmel való kapcsolat harmonikus és kiegyensúlyozott legyen és tudják még azt, hogy bármikor számíthatnak rám."

- "Szeretném tudni, hogyan juthatok közelebb a kis lelkéhez, hogy minden gondolatát, fájdalmát ismerjem, és vele történő dolgokról tudjak vele beszélni, tanácsot adni. Szeretnék én lenni az az ember az életében aki a legjobb barátja, akivel mindent megoszt. Szeretnék okosan hatni rá, és okosan nevelni."

- "Szeretném jól nevelni a gyerekeimet, okosan, türelmesen, következetesen."

- "A bizonytalakodásom bizonyossággá formálásához szeretnék segítséget kapni."

- "Olvastam pár könyvet, hogyan kell jól nevelni. De szeretném, ha olyat kaphatnék ami tényleg működik a gyakorlatban is."

- "Egyedülálló anyaként tudatosan "jó" szülőnek, barátnak, embernek s következetesnek maradni gyermekem szemében is."

- "Segítséget szeretnék kapni abban, hogy a három fiamat úgy tudjam nevelni (Apukával együtt), hogy közben ne legyek sárkány."

- "Hogy a gyermekeimmel jobban megtaláljam a közös hangot, hogy problémákat más szemszögből is meg tudjak látni, nemcsak a megszokott módon.”

- "Hogy egészséges személyiségű, bátor, magabiztos gyermek es később felnőtt legyen a babámból."

- "Azért, hogy egy konfliktusos helyzetben képes legyek higgadtan és éretten reagálni."

- "Talán szeretnék tanulni praktikákat, a gyermeki lélek megismeréséről, arról, hogy hogyan lehetek még türelmesebb..."

- "Szeretnék egy tartalmas, bizalmas kapcsolatot kiépíteni és ápolni a gyermekemmel."

A beküldött pályázatokat teljes tartalmukban ITT nézheted meg.

Halász Kinga, Budapestimami

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Országos Adventi vásár és programajánló

Országos Adventi vásár és programajánló

Nagyon sok városban a megszokottól eltérően alakulnak az adventi időszakra tervezett vásárok, programok, beleszól a rezsigrincs. Tartsatok velünk országos adventi vásári körképünkön!
A Föld szineitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A Föld színeitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A legnagyobb karácsony témájú vásár minden év februárjában mutatja be a legújabb trendeket. Talán elrugaszkodottnak tűnnek ezek a stílusok az átlagembernek, de a vásár látványvilága akkor is lenyűgöző és kihagyhatatlan.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 73. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Mesés, különleges karácsonyi hangulat a gödöllői Karácsonyházban

Mesés, különleges karácsonyi hangulat a gödöllői Karácsonyházban

Ünnepet csalogató mesevilág vár a gödöllői Karácsonyházban, ahol a legidősebb felnőtt is gyerekként érezheti magát, a rengeteg színben tündöklő karácsonyi paradicsomban. 22 éve minden évben novembertől Gödöllőn egy csodálatos ház karácsonyi díszbe öltözik, és nyitja meg kapuit és hangulatos adventi vásárát.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére