Jelenlegi hely

Betlehemi jászol kiállítás nyílt a Szent István-bazilikában

A kiállításon természetes alapanyagok felhasználásával készült, a betlehemi jelenetet, a betlehemezés népszokásait megörökítő, és a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotások láthatók.

A Magyar Kézművességért Alapítvány immár 28. alkalommal rendezi meg a Betlehemi jászol kiállítását, amelynek anyagát idén első alkalommal a Szent István-bazilika lovagtermében mutatják be, december 8-tól január 7-ig.


Fotó: Esztergom-Budapest Főegyházmegye Turisztikai Iroda


Fotó: adventbazilika.hu

A sorozatot 1994-ben a római 100 jászol nemzetközi kiállítás mintájára indították el, amelyre hazánk 1993-ban kapott először meghívást. Az évek során – a kiállítás színesítése, még látványosabbá tétele érdekében – a betlehemi jelenetet vagy annak szereplőit ábrázoló művek mellett olyan alkotásokkal bővítették a pályázati lehetőséget, amelyek a betlehemezés népszokásait örökítik meg, a betlehem mának szóló üzenetét fogalmazzák meg, vagy az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódnak, és meghittebbé, ünnepibbé és egyedivé tehetik otthonunkat, asztalunkat, karácsonyfánkat vagy éppen öltözékünket.

A pályamunkákat ezúttal is népi iparművészekből és néprajzkutatókból, valamint az esztergomi Keresztény Múzeum és a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri bírálta el. A zsűri tagjai elsősorban a művészi érték, eszmeiség, esztétikai megjelenés és technikai kivitelezés alapján döntöttek az alkotásokról, az amatőr pályázók esetében a készítők életkorát és személyét is figyelembe véve. A zsűri végül 126 pályázó több mint 200 munkáját választotta ki, amelyek a kiállításon megtekinthetők.

A betlehemi jászolokat felsorakoztató kiállításra a teljes árú belépő 1500, a gyerekeknek és nyugdíjasoknak szóló jegyért pedig 1000 forintot kell fizetni. A belépő azonban a Bazilika körkilátójába is érvényes.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére