Jelenlegi hely

8 tavaszi kirándulóhely Budapesten és környékén

Itt a jó idő, végre több időt tölthetünk a természetben. Ilyenkor jól esik kiszabadulni a város for­ga­ta­gá­ból és fel­töltődni! Összeszedtük néhény kirándulási célpontot a közelben, ahová érdemes ellátogatni a családdal.

Alcsúti Arborétum - Alcsútdoboz

Az arborétum minden évszakban más-más arculatát mutatja, a kora tavasszal nyíló hatalmas hóvirágmező egyedülálló az országban. A több mint két hektár alapterületű hóvirágmező teljes pompájában csodálható meg. Az arborétum Hóvirág ünnepén 2017. március 3-22-ig várják a látogatókat. Az első hóvirágokat az 1800-as évek végén telepítették az akkori nádori birtok kertészei, majs folyamatosan újabb és újabb fajtákkal gyarapították a kertet. A páratlan gyűjteményt hét faj, összességében 24 különböző fajta, illetve változat alkotja. Az arborétum magját József nádor egykori kastélyának parkja képezi. Hazánk egyik legértékesebb élőfa gyűjteménye található az 1825-től kezdve telepített Alcsúti Arborétum természetvédelmi területén, 40 hektáron 540 fajban gyönyörködhetünk. Az itt található növények közt nem csak hazai fajokat, de számos érdekességet és ritkaságot is megcsodálhatunk. Az ország legértékesebb élőfagyűjteményeinek egyikeként van számon tartva.

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület, számos különlegességnek, védett növény- és állatfajnak ad menedéket, melyeket tanösvénytúrákon fedezhetünk fel, miközben a város egyik legteljesebb panorámájának látványa tárul elénk. A Láto­ga­tó­köz­pont­ban egy szer­ve­zett túrán és állat­be­mu­ta­tón is részt vehetünk, interaktív kiállítás nyújt információkat a Sas-hegyről. Az emeleti panorámateraszról pazar budapesti kilátás tárul elénk, sőt webkameránk segítségével a környék ragadozó madarainak szemszögéből is pásztázhatjuk a tájat. Két szabadtéri terráriumban természetes élőhelyükön mutatják be a pannon gyíkot és a zöld gyíkot. Tavasztól őszig rendszeresen tartanak kisemlős-bemutatót borzzal, nyesttel, görénnyel és más, városokban élő kisállatokkal. Megfigyelhetik az állatok viselkedését, mozgását, táplálkozását, külső jellegzetességeit.

Veresegyházi Medveotthon

Az ország harmadik legkedveltebb állatkertje, Közép-Európa egyetlen Medveotthona. Összesen 42 barnamedve és 29 farkas él itt a hatalmas körbezárt területen. Egy mesterséges tó, barlang és közel másfél hektáros erdős terület biztosítja a természetes élőhelyükhöz hasonló körülményeket. Minden hétvégén farkasbemutató, látványetetés, kisvonatozás, ill. nyitvatartási időben BarátkoZOO (állatsimogató), medveetetés hosszú fakanalakkal, macilift (a magasból az egész medvefarm belátható) várja a látogatókat. A gyerekek kipróbálhatják az ugrá­ló­vár, ját­szó­teret, kézmű­ves fog­lal­ko­zást.

Szemlő-hegyi-barlang

A jelenleg 2200 méter hosszban feltárt, fokozottan védett barlang Budapest egyik legértékesebb természeti kincse, mely több, tágas folyosóból áll. Látványos formakincsű, ásványkiválásokkal gazdagon díszített. A túraútvonal mintegy 360 méter hosszúságú, melyet a látogatók kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön járhatnak be. A barlangjáratok arculatát és képződményeit érzékeltető hatásvilágítás mellet ismerhetjük meg a falakat gazdagon borító, Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválásokat és gipszkristályokat. A barlang tiszta, pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését a barlangban. A fogadóépületben ajándékbolt és interaktív kiállítás látható. A parkban játszótér és egy geológiai tanösvény várja a látogatókat.
Cím: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

Budakeszi Vadaspark

A budai hegyek közt, Budapest és Budakeszi határában található. A Budakeszi Vadaspark elsődleges feladata a hazánkban és Európában őshonos vadfajok erdei környezetben való bemutatása.  A családbarát vadasparkban medvék, őzek, szarvasok, muflon, farkasok, bölények, vaddisznók és más nagyvadakat élnek természetes élőhelyükön, erdei környezetben. A park egész éven át érdekes és tartalmas programokat kínál, pl. lát­vány­ete­tés­sel és állati tré­nin­gek­kel vár­ják az érdeklődő­ket. A vadaspark látványosságait biztonságos turistautakon járhatjuk végig, a tanösvényeken hatalmas sétákat tehetünk az év minden szakaszában, játszótér és piknikező helyet is találunk a közelben. A vadas­park szom­széd­já­ban kaland­park is talál­ható, ahol kisebbeknek és nagyobbaknak is építettek pályát.

Emese Park - Középkori múzeumfalu

Az Emese Park egy Szent István-kori falut elevenít meg a főváros közelében, Szigethalmon. A középkori Várispánság célja, hogy hiteles és szórakoztató formában mutassa be a kora Árpád-kor tárgyi és szellemi hagyatékát, az akkori magyarságot és a korabeli Európát alkotó népeket. A 12 hektárnyi területen "a Várispánság népe" korhű eszközökkel és viseletben végzi mindennapi tevékenységét, a kézművességtől, az állattartáson, a növénytermesztésen és a halászaton át, a fegyveres harc gyakorlásáig. A programokba és a park életébe minden látogató aktívan bekapcsolódhat.
Cím: 2315 Szigethalom, Rákóczi út 147.

Szigethalmi vadaspark és állatsimogató

A Családi csodaparkban” játszóterekkel, kisállatsimogatóval, halastóval, pónilovaglási lehetőséggel, állatetetéssel, piknikezési lehetőséggel várják a látogatókat. Itt lakik Gizi az őzsuta, Saci a papagáj, a három kis róka Szmöre, Lili és Vadóc, Turcsi a vadmalac, dámpár Yoda és Leila, és Su, az ormányos medvelány.

Gödöllői Királyi Kastély

Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya, történelmi és műemléki szempontból is kiemelkedő az értéke. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején, Erzsébet királyné (Sisi) kedvelt pihenőhelyeként szolgált a kastély. Történetének korszakait a kastély múzeumának állandó kiállítása mutatja be (barokk időszak, a királyi család gödöllői tartózkodása, a Gizella-szárny lakosztálya pedig a legutóbbi időkig követi a kastélyhoz fűződő eseményeket). A közelmúltban új látnivalók sorával gazdagodott (megújult a kastélykert, újjáépült az Erzsébet-veranda, látogatható a Horthy-bunker, elkészült a lovarda és a barokk istálló, megnyílt a 3D vetítő, valamint új állandó kiállítás, a Királyi és Főúri Lovaskultúra). Megújult a barokk színház és a Királydombi pavilon is. Széleskörű múzeumpedagógiai kínálatuk az élményszerű tanulást segíti elő. A kastélyban kávéház is működik. A kastélyparkot mindenki ingyenesen látogathatja. 

Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére