Jelenlegi hely

7 tipp a biztonságos autós utazásról gyerekkel

Ha hosszabb családi nyaralást tervezel, az élvezet része az is, amíg odaérünk, igaz? Sok szülő viszont attól tart, hogy a gyerekekkel egyszerűen borzasztó utazni, mert minden kilométert végigkísér a nyafogás, az „ott vagyunk már?” kórus vagy a hátsó üléseken való végtelen csatározások. Van ez ellen pár bevált megoldásunk.


Kép forrása: pexels.com

Gyerekkel autózni kényelmes és biztonságos módja a nyaralásnak, de van pár szempont, amire figyelj. Nem kell, hogy az autózás rossz élmény legyen. Íme néhány tipp, amelyek segítenek a legtöbbet kihozni a családdal való hosszú utazásokból:

1. Tervezz előre és Ismerd meg a határaidat. Ha a gyerekeid még nem tették meg a kétórás utat például a nagymama házához anélkül, hogy végig sikítoztak és civakodtak volna, akkor lehet, hogy nem fognak örülni egy autós Olaszországi körutazásnak sem. De egy kis szervezéssel jól is elsülhet a dolog. Ha ismered a határaid– hány órát tudsz vezetni naponta anélkül, hogy teljesen kifáradnál –, még élvezetesebb utazást tervezhettek!

2. Találd ki, hogy melyik napszak a legalkalmasabb a vezetéshez – kora reggel, éjszaka vagy délután? - Ahogyan te a legjobban érzed magad. Hosszú vezetés esetén jó, ha van váltótárs, akinek szintén van gyakorlata az autópályákon. Ha van jogosítványa, az még nem jelenti azt, hogy mindenre képes. Érdemes egy autópálya felkészítő vezetési tréninget vennie annak, aki régóta nem vezetett sztrádán.

3. Előre tájékoztasd a gyerekeket, mire számíthatnak

Ez az út más lesz, így lesznek autós szabályok vagy eltérések a szokásostól. 

Mondd el, hogy mennyi ideig fog tartani az utazás, milyen gyakran fogtok megállni pislni és enni. A szünetek nagyon fontosak, másfél-két óránként érdemes megállni és kiszállni a kocsiból, átmozgatni magatokat és elvégezni a dolgokat. 

Senki sem attól jó sofőr, hogy egyhuzamban levezet ezer kilométert. Gondolj arra, hogy a hivatásos sofőroknek is van kötelező munkavédelmi szünete és váltják is egymást.

4. Alaposan tervezd meg az útvonalat 

Előtte végezz kutatást, hogy feljegyezd a lehetséges helyeket, ahol megállhattok.

Legyen nálad GPS, vagy egy okostelefon térképalkalmazása – és egy nyomtatott térkép is arra az esetre, ha rossz a vétel –, hogy segítsen megtalálni a megfelelő megállót, amikor felharsan hátulról a „De most azonnal ki kell menni!” 

5. Megfontolandó lehetőség az éjszakai utazás is, így a gyerekeid egész idő alatt alszanak. Az autóban való alvás azonban általában nem olyan mély és kevésbé pihentető, ezért készülj fel arra, hogy a gyerekek elcsendesednek az utazás során, de másnap nyűgösek lesznek. 

Az éjszakai vezetés azonban fárasztóbb nektek is, így gyakrabban érdemes váltani, a figyelmet fenntartó beszélgetéseket folytatni, vagy élénk zenét, rádiót hallgatni. Akinek nincs gyakorlata az éjszakai vezetésben, az előtte mindenképpen tegyen egy próbautat, mert mások a látási viszonyok. Éjjel sokan hajlamosabbak a gyorshajtásra és a szabálytalanságokra, holott a KRESZ napszaktól függetlenül érvényes minden járműre.

6. Csomagolj okosan az útra! Bár senki sem akar túlpakolni, van néhány extra tárgy, amely felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulhat a kocsiban.

Legyen kéznél extra konyhai papírtörlő kendő a kiömlések és a szennyeződések ellen, valamint zárt utazópoharak, kulacsok. Praktikus, ha a kocsiban csak tiszta vizet kapnak inni, mert az nem hagy foltot a kárpiton. 

Enni csak a szünetekben javasolt. Ennek praktikus oka van: a kocsiban menet közben bármi megtörténhet: egy hirtelen fékezéskort letüdőzheti, félrenyelheti az ételt, ami nagyon veszélyes lehet, ha nincs a közelben segítség. Ezt a szabályt sajnos nagyon kevés szülő tartja be.

Ha mindenképp kell rágcsálnivaló, csak olyan dolgokat adj nekik, amelyek nem olvadnak, vagy kenődnek el. Csokoládét, krémmel töltött dolgokat, túl puha gyümölcsöt inkább csak szünetben kapjanak. Jó, ha van a táskádban az utazási betegség elleni hányingercsillapító és fejfájás elleni gyógyszer. Szükség esetére pár műanyag zacskó, törölközők és váltóruhák. 

Tegyél el nyakpárnákat és könnyű takarókat a kényelmesebb pihenésért. Az időjárás is gyorsan változhat, így az esőkabát, ernyő, esőcipő is hasznos lehet kiszálláskor.

7. Általános szabályok, amit minden autós szülőnek ismerni kell

Használj az ajtók kinyitását akadályozó gyerekzárat és sose engedd, hogy menet közben teljesen leeressze az ablakot. 

Soha ne lógasson ki semmit az ablakon: sem a kezét, se mást.

A kocsiból menet közben semmit és soha nem dobhat ki, mert balesetet okozhat.

A végére hagytuk a legfontosabbat, a biztonságos és kényelmes gyereküléseket. 

Ez nem tipp, hanem kötelező felszerelés. A gyerekek életkorának, magasságának és súlyának megfelelő ülést, illetve ülésmagasítót szerezz be. Mindig győződj meg róla, hogy rendesen be van kötve a biztonsági öve. Ez nem csak a KRESZ és az ellenőrzések, az esetleges bírságok miatt kell, hanem szó szerint létfontosságú. Arra is figyelj, hogy a gyerek menet közben soha ne kösse ki magát, vagy a testvérét.

Ne feledd, mindig a te viselkedésed lesz a példa. Az autózás, vezetés megszeretése és a biztonságos és felelős közlekedésre való felkészülés már gyermekkorban elkezdődik, melyre egy kellemes, autós nyaralás élményei különösen nagy hatással vannak.

A cikk a Readygo Autósiskola Budapest javaslatai nyomán készült.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére