Jelenlegi hely

5 új park és egy kilátó – Idei fejlesztések a fővárosban

Szabadidőparkok, kirándulóhelyek Budapesten, amiket szívesen meglátogatunk majd, amikor elkészülnek. Mutatjuk a 2021-es újdonságokat!

Csalit–Csatárka szabadidőpark a Pál-völgyi-barlang közelében

Hatalmas szabadidőparkot alakítanak ki a Pál-völgyi barlang szomszédságában, a II. kerületi Csalit utca–Csatárka út–Szikla utca által határolt területen fekvő elhanyagolt telkeken. A környékbeliek javaslatait is beépítették a tervekbe, olyan parkot hoznak létre, ahol idősek, gyerekek és családok, kutyások, valamint a sportolni vágyók is jól érzik magukat.


Fotó: masodikkerulet.hu

A szabadidőparkban lesz fitneszpark, geológiai és növénybemutató kert, futókör, játszótér, óriáscsúszda, kutyafuttató és KRESZ-park is. A zöldfelületek megtartása és minőségi javítása is fontos szempont, fákat, cserjéket ültetnek.

Tétény-réti családi park

A Nagytétényi Sváb Emlékhely (XXII. kerület, Romhányi utca és Angeli utca sarok) körüli területen alakítják ki az új családi parkot, ahol a már meglévő fák árnyékában lesz tematikus játszótér, csúszdapark, szabadtéri kondipark, elkerített kutyafuttató, pingpongasztalok és szánkózási lehetőség is. A körbekerített terület két irányból, a Romhányi József utca felől, illetve a vasútállomás felől lesz megközelíthető autóval, gyalogosan vagy biciklivel.

A tervek szerint készül egy közösségi pont esőbeállóval, pingpongasztallal, pihenőpadokkal és ivókúttal. A gyermekeket kreszpályaként felfestett út vezeti majd el a játszótérig, amely mentén csúszó drótkötélpálya és terepdombra helyezett csúszdák kapnak helyet. A játszótérnek egy kisebb és egy nagyobb része lesz, ahol korosztályonkénti játékokat telepítenek.


Fotó: budafokteteny.hu

A látványterveken is látható, hogy a tematikus, rétre emlékeztető, virágmintás nagyjátszótérre terveznek egy nagy központi kombinált játékot csúszdával, hintával, mászófallal. Emellett lesz majd egy kétszemélyes hinta, kör alakú trambulin, körforgó játék, bújócső és csúszda.

A nagyjátszótérhez részben kapcsolódva, de külön egységként kapott helyet a kisjátszótér. A 6 év alatti gyermekekre gondolva csúszdás kistornyot, kreatív virágkuckót vagy köteles egyensúlyozót, mérleg- és fészekhintát, babaházat és kisvonatot terveztek. A napvitorlákkal fedett, homokozóval ellátott terület közvetlen kapcsolatban van az árnyas pihenőkerttel, ahol az egészen pici gyermekekkel lehet kellemesen letelepedni.


Fotó: budafokteteny.hu

Az idősebbek számára petanquepálya és két sakkasztal van tervben, a tinikre gondolva pedig a játszótértől távolabb eső részre pingpongasztalt és egy asztalokkal ellátott piknikpadot álmodtak meg a tervezők. A sportolásra szabadtéri fitneszeszközöket, homokos strandröplabdapályát terveznek.

Ezek mellett 2 darab kisméretű focikapu beépítésével a gyepes focipályának alkalmas szabadterületet biztosítanak, amihez a terepdomb lelátóként csatlakozna. Ez a dombocska télen remek szánkódomb is lehet. A vasútállomás felöli bejáratánál kutyafuttató épül majd, ahol 3 agility eszközt és egy kutyáknak is használható ivókutat helyeznek el.

Vizafogó park a XIII. kerületben

Új park épül a XIII. kerületi Vizafogón, az Esztergomi út és a Párkány utca közötti füves területen. A várhatóan még idén elkészülő, egyhektáros ökoparkba 55 új fát és több mint 23 ezer növényt (hagymás dísznövényt, évelő virágot, díszfüvet, cserjét) ültetnek, lesz mesterséges tó fölötte átívelő híddal.


Fotó: budapest13.hu

Egyedi arculatú közparkot alakítanak ki rekreációs és zöldfelületi funkciókkal, illetve smart city (okos város) szolgáltatásokkal, például okospadokkal, közterületi WIFI bővítésével, az öntözéshez pedig költség- és ivóvízkímélő talajvíz-kúttal. Köztéri szobor is kerül ide, valamint szolgáltatópavilon és illemhely.

Kilátó a Naplás-tónál

Hamarosan elkészül a főváros legújabb kilátója a XVI. kerületi Naplás-tó melletti erdőben. A fagerendákból álló, 22 méter magas építmény jól illeszkedik a környezetbe és páratlan panorámát nyújt majd a Naplás-tóra, valamint a Gödöllői-dombságra.


Fotó: bp16.hu


Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A környék évek óta népszerű a kirándulók körében, 2020-ban a koronavírus-járvány miatti korlátozások még több látogatót ösztönöztek arra, hogy a Kertváros tüdejeként emlegetett területen töltsék el szabadidejüket. Az épülő kilátó új élményt kínál a természetkedvelő látogatók számára.

Bástya utcai közpark a régi pesti városfal mellett

A belvárosi Bástya utca 1-11. alatti leendő közparkot a régi pesti városfal leghosszabb szabadon álló szakasza mellett alakítják ki. A területen kialakítandó közpark egyszerre lesz pihenőpark és kiállítás, mely bemutatja a területen lévő régészeti emlékeket.

A park része lesz egy mini tanösvény is, melynek útvonala a városfalat, annak rekonstruált gyilokjáróját és a felszín alatti régészeti emlékeket fogja érinteni. A térszint alatt kiszolgáló helyiségek, pl. akadálymentes mellékhelyiségek és pelenkázó is lesz.


Forrás: Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.

Az egykor Pest városát a mai Kiskörút vonalában védő középkori városfal leghosszabb szabadon 40 méter hosszú szakasza található az V. kerületi Bástya utcában.

36 hektáros park a Csepel-sziget északi részén

Kiírták a közbeszerzést Budapest egyik legnagyobb parkjának tervezésére, „Budapesti Déli Városkapu Fejlesztési Program területén, a XXI. kerületi Csepel sziget északi részén”. A mindenki által látogatható, nyitott észak-csepeli közpark összesen 36 hektáron épül meg, pihenőterekkel, közösségi kertekkel, sportpályákkal, gyalogos- és kerékpárutakkal. A tervek két év alatt készülnek el.

Egy olyan park épül a városlakók számára, amely egyrészt aktív pihenést, másrészt sokrétű kikapcsolódási lehetőséget biztosít, mindemellett bizonyos elemei javítják a városi mikroklímát és bővítik az ökológiai sokszínűséget.

A parkban nagy, szabad pihenőterek, tisztások, közösségi kertek, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, ösvények, közösségi sportpályák, illetve kültéri fitnesz, mászófalak, görpark, valamint padok is lesznek. Továbbá Duna-parti teraszokat, kiülőket, utcabútorokat és biciklis-gyalogos hidakat építenek ki.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Hogy miért kapjuk sokszor meg a „bezzeg az én időmben, mindig rendben volt a ház, finom főtt étellel az asztalon, pedig még ennyi elektromos csodánk sem volt?”. Hogy a mai lányok miért nincsenek felkészítve az életre? Van erre egy teóriám.
A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A bezártság és a beszűkült mozgási lehetőségek alaposan átalakították az edzőtermi kínálatot. Gyakorlatilag mindenki az online térben próbál érvényesülni, ami hatalmas választékot eredményezett. Válogatásunkban a kicsiktől a 60+os tornáig, a jógától a pilates-en át az intimtornáig végigvesszük a kínálatot.
Hálóing kontra pizsama. Te melyikben alszol szívesebben?

Hálóing kontra pizsama. Te melyikben alszol szívesebben?

Az alváshoz a megfelelő öltözéket kiválasztani nem mindig könnyű feladat. A kínálat hihetetlen sokszínűsége csak tovább nehezíti a döntést. Az Adora.hu webáruház oldalán a mindenkori szezonhoz és az aktuális trendekhez igazodó hálóruhák hatalmas kínálatából választhatsz, bármi is legyen a kívánalom.
Gyerekrajz pályázat-Kreatív gyerekeket keres a Beango designer márka

Beango stílus designer rajzpályázata gyerekeknek - fődíj egy egyedi szülő-gyerek ruhaszett

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: 5-12 évesBeküldési határidő: 2021. március 14.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére