Jelenlegi hely

10 gyönyörű kastély a főváros környékén

Az országban nagyon sok varázslatos kastély található, ahol megáll az idő, ami szépségével, rejtett kincseivel magával ragadja a látogatókat, történetével egy letűnt korról mesél. Családi kirándulás, romantikus séta vagy fotózás helyszínének is ideálisak. Bemutatunk néhány felfedezni való helyet.

Ráday kastély - Pécel

Tudósok, írók találkozóhelye volt a különleges freskókkal díszített kastély 250 évvel ezelőtt. A napjainkban látható épület elődjét, amely egy kisebb méretű kúria volt, a régi református középnemes családból származó Ráday Pál építtette, aki II. Rákóczi Ferenc diplomatája, titkos kancellárja, majd a szabadságharc bukása után a hazai protestánsok vezéralakja volt. Fia, Gedeon - aki már nem vállalt szerepet a politikai életben - barokk kastéllyá bővíttette és kulturális központtá tette a péceli családi rezidenciát. Az épület nemcsak a 18. századi nemesi rezidenciák egyedi gyöngyszeme, hanem - gazdag irodalomtörténeti vonatkozásai miatt - szellemi kulturális örökségünknek is különleges emlékhelye. A "Ráday-kastély - irodalmi kastély" program 2010 folyamán fokozatosan bővülő kiállításokkal, és rendezvényekkel teljesedik ki, megtestesítve azt a művelődéstörténeti szellemi hátteret, melyet a kastély képvisel a magyar kulturális örökség területein.

A kastély ma a Kincstár tulajdona, és folyik az épület és a történeti kert helyreállítása. Többféle kulturális esemény zajlik a falai közt: megszépült Magyar Istállóban élvezetes fotó-, plasztika- és festménykiállítások váltják egymást. "A könyvtártól a konyháig - képek a Ráday család mindennapjaiból" című állandó kiállításon megcsodálhatóak a díszterem, a nagykönyvtár, a hölgyszalon és a barokk konyha helyiségei. Több terem freskó díszítése igazi kuriózumnak számít hazánkban. A kultúra fellegvára divatfotózási helyszínként is fantasztikus háttér.

Látogatható: április 1-október 31
Nyitva: Péntek-Vasárnap: 10.00-18.00
Belépődíj: Felnőtt: 600 Ft/fő Diák, nyugdíjas: 400 Ft/fő Családi jegy (min. 2 felnőtt + 1 gyerek): 1.400 Ft/db Csoportos kedvezmény: 500 Ft Kedvezményes csoportos: 300 Ft

2119 Pécel, Kálvin tér 1. 
Web

Savoyai-kastély - Ráckeve

A legelső világi barokk kastély Magyarországon. Savoyai Jenő herceg építtette a bécsi Belvedere építészének, J.L. Hildebrand tervei alapján. Alaprajza a francia Vauy-le Vicomte-i kastélyra, míg az épület maga a bécsi Rennwegen álló Belveder palotára hasonlít. Homlokzati részletei olasz hatást tükröznek. Az épület hangulatos belső udvart zár közre. A herceg halála után (1736) a birtok a koronára szállt.

A kastély a XIX. században elvesztette funkcióját; volt raktár, magtár és az 1960-as években az összedőlés fenyegette. Az 1970-es években megkezdett helyreállítás korabeli tervrajzok híján analógiákra és a megmaradt elemekre támaszkodott.

Jelenleg 30 szobás kastélyszállóként funkciónál a festői ráckevei Duna-parton. Nyaranta vízi élet szerelmeseit vonzza a környék, míg az ősfás park szabadtéri esküvők klasszikus helyszíne. A reprezentatív belső térben konferenciákat, rendezvényeket tartanak. A kastély zárt udvara egész évben kedvelt helyszíne különböző fogadásoknak.

Ráckeve, Kossuth Lajos u. 95.
Web

Dabasi Halász-kastély - Kápolnásnyék

A Halász család 19. század eleji klasszicista kúriáját az 1910-es években építtette át L-alaprajzú, manzárdtetővel borított, neobarokk épületté Halász Gedeon. A szocializmus idején a kastélyban TSZ működött, majd az utóbbi évtizedekben állaga leromlott. 2014-2016 között a Dabasi Halász-kastély állami és európai uniós forrásból teljesen megújult, a projektgazda a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány. A fejlesztések révén a kastélyépület és parkja modern látogatóközponttá alakult, olyan exkluzív kulturális közösségi és rendezvénytér, amelynek kiállítóterében egyedülálló képzőművészeti tárlatok, a Velencei-tó és környéke életét és történelmét, illetve művészeti alkotásokat bemutató kiállítások nyílnak meg. Az Alapítvány helyi civil szervezetek közreműködésével a kiállításokhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai szolgáltatást is nyújt. A Halász család 200 éves, neobarokk kúriája és kertje ma eredeti pompájában kulturális és rendezvénytér a Velencei-tónál.

Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány
2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc utca 10.
Web

Károlyi-kastély - Fót

Hazánk legszebb klasszicista kastélya, mai küllemét gróf Károlyi István megrendelésére Ybl Miklós alakította át. A Károlyi család 1808-1945-ig élt a kastélyban. 1957-től az állami gondozottak intézményeként működik a Fóti Gyermekváros. Az emigrációból hazatért gróf Károlyi László létrehozta a Fóti Károlyiak Alapítványt, amely a család kulturális örökségét gyűjti és őrzi a jövő nemzedékei számára. E tevékenység eredménye a berendezett galéria, amely előzetes egyeztetés alapján látogatható. A kastélyban egy étterem is működik, rendezvények esetén a földszintet meg szokták nyitni (pl. esküvők alkalmával).

2153 Fót, Vörösmarty tér 2.
Web

Kiscelli-kastély

Óbuda egyik dombos és kevésbé frekventált részén fekszik az épületegyüttes. Az eredetileg barokk stílusban épült templomot és kolostort csak a 20. század elején formálták át kastéllyá. Különlegessé teszi még a környezetében elterülő 15 hektáros kiscelli erdő. Fő sétányát szegélyezi a felújított barokk kálvária stáció és az erdőben megbúvó Doberdó úti Szent Vér kápolna.

A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó kastélymúzeum állandó kiállításain a főváros 18-20. századi lakóinak életébe pillanthatnak be a látogatók a patinás bútorok, cégérek, nyomdagépek, tervrajzok és az egykori míves használati tárgyak segítségével. A Fővárosi Képtár gondozásában pedig a 19-20. század és a kortárs magyar képzőművészet jeles alkotásait tekinthetik meg a múzeumban.

Nyitva: április 1. - október 31.: kedd-vasárnap 10.00-18.00, november 1. - március 31.: kedd-vasárnap 10.00-16.00.

1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
Web

Acsaújlaki Prónay-Patay Kastély

Az acsaújlaki kastélyt 1907-1910 között építtette a magyarországi evangélikus egyház akkori egyetemes felügyelője, báró Prónay Dezső lánya, Iphigéne és újdonsült veje, Patay Tibor vármegyei főispán számára a Sápivölgyi majorban. A kastély az ötvenes évek államosítását követően 1986-ban az egyik legelső hazai kastélyszállóként nyílt meg. A rendszerváltást követően magántulajdonba került, új tulajdonosa a legmagasabb igényeket kielégítő módon alakíttatta át és újíttatta fel, az eredeti elrendezést megőrizve, belső szerkezetileg azonban teljesen átalakítva.

Az épület megjelenésében a régi magyar várkastélyokat idézi, a saroktornyok a felvidéki késő reneszánsz várkastélyokra jellemzők. A belső tér a kényelem és a reprezentáció mértéktartó barokkos megfogalmazása.

Nyitva: Nyári időben (április 1 – től október 31 – ig): Hétfő – Vasárnap: 9 – 19 óráig, Téli időszakban (november 1 – től március 31 – ig): Hétfő – Vasárnap: 9 – 16 óráig
Belépő: 1.500 Ft, Kedvezményes belépő: 1.000 Ft, Diák- és nyugdíjas jegy: 800 Ft, Óvodás korú gyermekeknek (7 éves korig) ingyenes
2683 Acsaújlak, Kastély út 1. 
Web

Grassalkovich-kastély - Gödöllő

A gödöllői családi kastélyt Grassalkovich Antal, 1730-as években építtette, Mayerhoffer András tervei alapján, később fia fia Grassalkovich Antal bővítette tovább 1782 és 1785 között, ekkor lett kialakítva Magyarország egyetlen rekonstruált barokk színháza. Az unoka Grassalkovich Antal (1771–1841) nevéhez fűződik az északi oldal utolsó szárnya, az új narancsház és a franciakert alakítása. A korábbi lovarda, amely 1743 körül épült a mai napig látogatható, ahogy a hangulatos kert és maga a kastély is.

Második nagy virágkorát a kiegyezés után élte, amikor koronázási ajándékként I.Ferenc József és felesége, a mindenki által csak Sisiként ismert Erzsébet királyné kapta a Magyar Királyságtól. A Habsburg család főleg vadászatok alkalmával, ősszel és tavasszal kereste fel a rezidenciát. Ezenkívül Erzsébet királyné szívesen és gyakran tartózkodott itt, ha terhesnek érezte a bécsi udvari kötöttségeket. Sisi felettébb kedvelte az ibolyát és árvácskát, melynek kedves hozadéka, hogy manapság ibolyás csokoládét, limonádét is kóstolhatunk a kastélyban. A káprázatosan helyreállított termekben a 18-19. század nemesi és udvari világa elevenedik meg. Számos érdekességet megtudhatunk a Grassalkovich családról és a Habsburgokról is: Mária Teréziáról vagy Ferenc Józsefről és Erzsébet királynéról.

A kastélykert déli részén egy bunkert fedezhetünk fel. 1944-ből származik a Horthy-család részére épített óvóhely. A háborús időszakot filmhíradók, Karády-dalok idézik meg. Hónapról hónapra a kastély múltjához kapcsolódó népszerű rendezvények, mint a Vadásznap vagy a Barokk Kastélynapok apropóján feltétlenül érdemes ellátogatnunk a Gödöllőre a megelevenedő kasélyparkba. Ha már itt járunk, keressük fel a színháztörténeti ritkaságnak számító Barokk Színházat!

Nyitva tartás: Április 1-től október 26-ig: Hétfőtől vasárnapig 10.00 - 18.00., Október 27-től december 31-ig: Hétfőtől péntekig 10.00-16.00, szombaton és vasárnap 10.00-17.00
Belépődíj: Felnőtt 2.500,-Ft, Diák 1.250,-Ft, Családi jegy 5.200,-Ft
Web

Nádasdy-kastély - Nádasdladány

A Nádasdy - kastély Nádasdladány szívében, Fejér megyében helyezkedik el. Eredetileg Nádasdy Lipót kis kúriája állt itt, ami része volt a család jelentős vagyonának. Lipót halála után fia, Ferenc indíttatására kibővítették - átépítették, ez  a 1873 - 1880- as évek elején történt. A kastély Tudor stílusban lett átépítve, Linzbauer István tervei alapján. Az építményt kovácsoltvas csillárok, faragott fabútorok, festett üvegablakok tették díszessé, amik a kor híres mestereinek keze-munkája által készültek. A kastély a  korszak legmodernebb berendezéseivel lett felszerelve. Légfűtés, gáz majd villany világítás, beszélőcső hálózat, csatorna és föld alatti ételszállító rendszer biztosította a komfortot. Könyvtár és saját kápolna állt a család rendelkezésére. A kastély  talán legkiemelkedőbb terme a családi arcképcsarnok, az Ősök csarnoka. Itt őrizték a felmenők egész alakos festményeit, a terem pompás díszítése ma is megcsodálható.​

​A birtokot tájképi jellegű park övezte, mesterséges tóval, vízeséssel, víztoronnyal. Igazi különlegességnek számított a pálmakert és a fácánkeltető. Lipót halála után fia, Ferenc lett a birtok egyedüli örököse.

Nyitva: 2017. március 21.-től a nyári nyitva tartás szerint, hétfő kivételével minden nap, 10.00- 18.00-között, a felújítási munkálatok megkezdéséig
A park egész évben ingyen látogatható.
Jegyárak: Teljes áru belépőjegy: 1100 Ft/Fő, Csoportos jegy (15 főtől): 850 Ft/Fő, Diák vagy Nyugdíjas jegy 550 Ft/Fő, Családi jegyár (2 felnőtt + Két 14 év alatti gyermek): 2200 Ft

8145 Nádasdladány, Kastélypark 1.
Web

Száraz-Rudnyánszky kastély (Nagytétényi Kastélymúzeum)

Római kortól fogva mindig is állt valamilyen épület a kastély jelenlegi területén.  Nemcsak az itt álló épületek stílusa és formája volt változatos, hanem tulajdonosai sorsa is igencsak mozgalmasan alakult. Barokk formáját a 18. századi építkezések során nyerte el, s a kastély parkja három terasszal egészen a Duna partján haladó hajóvontató útig nyúlt le. Sajnos 1904-ben teljesen kiégett az épület, így megsemmisült a páratlan kastélybelső. A 20. században üzemelt árvaházként, gyerekotthonként, majd a negyvenes évek végén az Iparművészeti Múzeum alakított ki benne kiállítóteret. 1997-től kezdve került sor az erőteljesen leromlott állapotú épület helyreállítására. 

A kastélymúzeum nagyon gazdag hazai és nemzetközi műhelyekből, mesterektől származó iparművészeti gyűjteményekkel rendelkezik."Bútorművészet a gótikától a biedermeierig"  kiállítását Európa egyik leggazdagabb anyagaként tartják számon. Kiemelkedő a kastély üveggyűjteménye.Múzeumpedagógia foglalkozások nemcsak gyerekek és fiatalok számára jelentenek nagy élményt, hanem fogyatékkal élőkre is gondoltak egy speciális  program kialakításával.

A kastély, hogy élőbbé, színesebbé tegye meglévő kiállítását és adottságait, összeköti a kortársat a történelmivel, teret nyújt korszakokat átívelő sétálókoncertnek, múltat s jövőt idéző táncnak és divatnak, a közönség különböző érdeklődésű tagjait megszólító hangversenyeknek, előadásnak és tárlatnak. Ugyanakkor a gyönyörű barokk kastély épülete, annak sövényekkel övezett, szobrokkal díszített teraszos parkja a kikapcsolódni, pihenni vagy csak feltöltődni vágyóknak is egyre inkább kihagyhatatlan célpontjává válik. 

Nyitva tartás: Hétfő: zárva; Kedd-Vasárnap: 10:00-18:00
Belépődíj: Teljes árú: 1500 Ft, Kedvezményes: 800 Ft, Családi jegy: 3000 Ft

1225 Budapest, Kastélypark u. 9 - 11.
Web

Bory-vár

A várat Bory Jenő (1879-1959) szobrászművész és építészmérnök, a Képzőművészeti Főiskola szobrász és a Műszaki Egyetem építész tanára építette, saját tervei és fantáziája alapján 40 nyáron keresztül, emléket emelve a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak.
A vár története 1912-ben kezdődött, amikor Bory Jenő a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben megvásárolta azt az egyholdnyi területet, ahol eleinte csak egy kis présház állt acélból, hogy a nyári szünetet családjával ott tölthesse. Ezt követte a háború kitérője, a már említett elmaradt építészeti megbízás, mely az itthoni építkezés megkezdésére sarkallta. Bory Jenő saját műalkotásának tekintette a várát, nem annyira épületnek, mint inkább szobornak. Háza összefoglaló tervek nélkül, évről-évre fejlődött, terjeszkedett. A látszólag öncélú díszítményekkel ellátott, túlméretezett lakóház a magyarországi szimbolikus építészet különös példája. A vár alaprajza is szimbolikus, két eszmei centruma: a hitvesi szeretet kápolnája és a műterem, Bory Jenő életének két sarkalatos pontját jelképezik. Az épületben több száz, a legváltozatosabb technikával készült szobor található. A falakat elborítják a festmények. A vár külső és belső tereiben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel a mozaikok, üvegfestmények, díszkutak. A vár pincéjétől a kilátótornyokig 30 méter a magassága. Hét torony, harminc kisebb-nagyobb helyiség, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak. A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig.Vármúzeum nyitvatartás

Nyitva: Minden nap: Március 6-tól október 28-ig: 9:00-17:00-ig, Október 29-től november 12-ig 9:00-16:00-ig, November 13-tól Téli szünet
Jegyárak: Felnőtt: 1000 Ft, Felnőtt kísérő: 500 Ft (1 vagy 2 szülő, vagy közeli hozzátartozónak min. 2 fő 18 év alatti gyermekkel), 6-26 éves korig: 500 Ft, 62-70 éves korig: 500 Ft, 6 éves kor alatt és 70 éves kor felett: ingyenes

8000 Székesfehérvár, Máriavölgy 54.
Web

Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

Statisztikák szerint kb. 1,2 millió kamasz él ma Magyarországon, életkoruk 12-20 év között van. Ez azt jelenti, hogy kb. két millió szülőt érint az ő életük és problémájuk.
"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

Szombaton a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik. Vagyis a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre. Vagy tucatszor elolvastam ezt a két mondatot... na ne már!!!
Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére