Jelenlegi hely

Szatyorbolt: bevásárló közösség, fenntartható gazdaságok

A Szatyorbolt segít neked, ha biztonságos forrásból szeretnél hozzájutni az élelmiszerhez, ha fontos számodra, hogy mindig friss zöldség és gyümölcs kerüljön családod asztalára hazai termelők finom termékeiből, ha szeretnéd átélni a közösségi vásárlás élményét.

A Szatyorbolt egy újszerű társadalmi vállalkozás, melynek van egy üzleti része, ami a környezettudatos vásárlás alternatíváját kínálja mindazoknak, akiknek fontos, hogy mit esznek nemcsak finom legyen, hanem tisztában vannak azzal, hogy az milyen hatással van saját és a környezetük egészségére, kíváncsiak élelmeik termelőire és szeretnek hasonló gondolkodású emberekkel találkozni vásárlás közben is.

A másik rész, a Szatyor Egyesület egy civil szervezet, mely szemléletformáló programokat, gyakorlati műhelymunkákat, termelői találkozásokat szervez annak érdekében, a fenntarthatóság ne csak egy fogalom legyen, hanem a mindennapi cselekedeteik alapja.

A Szatyorbolt környezettudatos elvek szerint működik, tevékenységük alapvetően különbözik a hagyományos vásárlástól, kereskedelemtől.

A Szatyor Bevásárló Közösség fő alapelvei

  1. Közvetlenül a termelőtől szerezik be a termékeket, pontosan tudják, hogy kitől vásárolnak. Így lehetőségük van megismerni, megérteni, hogy a termelő hogyan termeszti, készíti az élelmiszert.
  2. Idény zöldségeket és gyümölcsöket árulnak, lehetőleg azoknak is a szabadföldi változatát. A friss termékek többsége a főváros környékéről, Galgahévízről, Gödöllőről, Vértesacsáról, Soroksárról, Tabajdról és Lajosmizséről érkezik.
  3. Lehetőség szerint helyi termelőkkel vannak kapcsolatban, a friss áruk tekintetében mindenképpen (zöldség, gyümölcs, tejtermék, pékáru), így a szállítás költsége, illetve a környezetre gyakorolt káros hatása lényegesen csökken.
  4. A csomagolást a lehető legszükségesebb szintre próbálják csökkenteni. Arra törekednek, hogy a legtöbb termék csomagolása újra használható, vagy visszaváltható legyen.
  5. Nem egy "mindig minden van" boltot működtetnek, mert ez a működés rengeteg élelmiszerhulladékot eredményez. 
  6. A tárolásnál a legkevesebb energiát használják, hiszen hetente frissen érkezett termékeket kínálnak.
  7. A kiszállításnál a hatékonyságra törekednek, a belső kerületekben kerékpárral szállítják a megrendeléseket.
  8. Képzéseket, bemutatókat, gyakorlati műhelymunkákat szerveznek, amelyek lehetőséget adnak, hogy jobban megismerjék az élelmiszer termesztés, előállítás folyamatait, tanulnak a vegyszermentes tartósításról, kenyérsütésről, gyümölcsaszalásról, élelmiszer-tárolásról. Így annak, akinek ideje és lehetősége van, otthoni körülmények között is képes lesz előállítani élelmiszereinek nagy részét.

 

Hogyan tudsz náluk vásárolni, hozzájuk kapcsolódni?

Budapesten, a Gyulai Pál utca 12. szám alatt egész héten nyitva van boltjuk, ahol bárki friss és tartós organikus élelmiszereket, öko tisztítószereket, a témához kapcsolódó kiadványokat tud megvásárolni. 

weboldalukon történő rendelés mindenki számára elérhető, regisztráció után lehet a rendeléseket leadni. A weben történő rendelésleadás egyrészt segíti a termelőket és a boltot, hogy tervezni tudják a mennyiségeket - így lényegesen kevesebb hulladék keletkezik, másrészt a vevőnek biztosítják, hogy "nem fogy el" az áru, mire odaér. Nincs minimum rendelés, szabadon lehet válogatni a termékek közül.

A heti szatyrok két méretben elérhetők, de választhatsz a honlapon és boltban hús- és pékáru készítmények közül is, sőt kozmetikumok és alapanyagok beszerzésére is lehetőséged nyílik. 

A rendeléseket személyesen bármelyik átvevőponton át lehet venni, amit a rendelésleadásakor kell megjelölni. 

A Budapesten kívüli rendeléseket postai úton, vagy Pick-Pack ponton-on keresztül küldik a megrendelőnek.

Házhozszállítás kérhető plusz díj ellenében, ezt ugyancsak rendelésleadáskor szükséges megjelölni. 

Forrás: szatyorbolt.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Parázs a hó alatt

Parázs a hó alatt – Karácsonyi ének házasoknak

„Már a kezdeteknél elromlott valami. Vagy egyszerűen csak megfagyott az évek alatt.” Történet a reményről és újrakezdésről, egy különös lelki utazásról. „Minden hópehely olyan, mint egy meghozott döntés. Ezek a hópelyhek idővel egymásra rakódnak.” A házasságban is ez történik. Nyerd meg a Harmat Kiadó újdonságát nálunk!
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére