Jelenlegi hely

Klubdélelőtt – Történetek és kézikönyv anyaközösségeknek

Hogyan indítsunk és vezessünk női közösséget? Miért érdemes csatlakozni? Mivel több a klub, mint egy játszótéri beszélgetés? Mire figyeljenek a kezdő szülők? Többek között erről szól a most megjelent Klubdélelőtt című könyv, amelyben tematikus olvasmányajánlókat is találtok. A szerzővel, Kovács-Mihócza Orsolyával beszélgettünk. Nyerd meg nálunk! (nem a szerzőt, a könyvet)

Orsit a Barangoló család bloggereként ismertem meg, most új oldaláról mutatkozik be: könyvet írt a közösségépítésről és a közösség működtetésről. Őszinte és személyes történeteken keresztül meséli el mindazt, amit ötgyerekes édesanyaként, baba-mama klubtagként és klubvezetőként megtapasztalt.

Honnan jött az ötlet, hogy erről a témáról írjál?

Kilenc évig vezettem egy baba-mama klubot Újpesten, de már a hatodik évben megfogalmazódott bennem a könyv ötlete. Nagyon sokat olvastam azért, hogy minél színesebb, élménydúsabb beszélgetéstémákat vihessek az anyukáknak. Ez a rengeteg olvasmányélmény és a klubvezetési tapasztalat egyszer csak, szinte egy pillanat alatt összeállt bennem, ez a pillanat hozta el a könyv vázlatának, alapszerkezetének elkészültét.

Klubvezetésem utolsó éveiben sokan kerestek meg, hogy segítsek elindítani nekik egy klubot, vagy adjak ötleteket, miről beszélgessenek az anyukákkal. Úgy láttam, lenne igény egy ilyen munkára. A kiadást egyébként 2020 tavaszára terveztem, csak az élet közbeszólt. Öt gyerek mellett lehetetlen volt haladni az anyaggal karantén idején.

Kinek ajánlod a könyvet? A kismamákon kívül kiknek lehet még hasznos?

Anyaközösségek vezetőinek mindenképpen nagyon hasznos olvasmány lehet, de mindenkinek, aki női közösséget épít, vagy női közösségben tag.

A cím szándékosan nem tartalmazza a baba szót. Klubdélelőtt: a délelőtt, ami a közösségi életről szól. Ez kisbabás édesanyák esetén természetesen a babákhoz kötődik, de miért ne használhatnák a könyv nem babákról szóló fejezeteit női beszélgetőkörök, csoportok?

Ezen kívül minden olyan szakembernek ajánlom, akik munkájuk jellege miatt kapcsolódnak a közösségépítés szép hivatásához: könyvtárosok, művelődésszervezők, egyesületek és mozgalmak képviselői, védőnők forgathatják haszonnal.

Mivel a könyv második fejezete tematikus olvasmányajánlókat is tartalmaz, kiemelném a kezdő anyukákat, akiket elönt az óriási információáradat, mikor szülők lesznek. Nekik segítséget, kapaszkodót, vonalvezetőt jelenthet egy ötgyerekes édesanya 15 éves tapasztalata a baba-mama, önismereti és praktikus könyvek világából. 

Milyen témákról van benne szó?

Három nagy fejezetre épül a könyv: az első szól a klubépítésről és a közösség "üzemeltetéséről". Gyakorlatias ötletekkel próbálom átadni az "elméleti" tudást. 

A második – leghosszabb – szakaszban tematikus alfejezetekre bontva tárgyalom azokat a témákat, amikről lehet beszélgetést kezdeményezni egy női közösségben. A szülésre való felkészüléstől indulnak a témaajánlók, a kisbabás életen keresztül a hasznos, hétköznapi praktikákon és nevelési kérdéseken át jutunk el a családi egységig és a lelki tartalmakig.

Önismeret, párkapcsolat, feltöltődés, ezek mind szóba kerülnek olyan módon, hogy a témaajánlókhoz kérdéscsokorot kap az olvasó: így lesz teljes a kép. Ezzel a könyvvel a kezében bárki meg tud szervezni egy anyaközösséget, akár egy teljes évi tematikával, a jó hangulatú beszélgetés moderálásához szükséges segítő kérdésekkel. Mivel mi egy plébánián működtünk, külön fejezetet szenteltem a keresztény baba-mama klub számunkra fontos témájának. 

A könyv harmadik nagy egysége kitekintés: mások hogy csinálják? Sok választ kaptam, mindet közzétettem.

Kezdőknek és haladóknak is érdekes?

Igen, mindenképpen. Kezdőknek azért, mert segít megszűrni a tartalmakat, és ha kezdő klubvezetőként olvassa valaki: segít ráállni egy már bevált útra. Haladóknak azért lehet érdekes, mert új ötleteket meríthetnek belőle.

Magam is küzdöttem azzal, hogy vezetőként mélypontokban vergődtem, ötlettelenül álltam egy-egy alkalom előtt. Bizony, ebben nagy segítség lehet a könyv haladóknak is. Különösen, hogy a kitekintő, harmadik fejezetben sok más klubtag vagy klubvezető is megszólal.

Szerinted mi a haszna a női közösségeknek?

Ha jól van az anya, jól lesz a család. Egy közösséghez tartozni: megtartó erő, a legtöbb embernek alapvető szükséglet.

Anyaként – különösen komoly karrier szüneteltetésekor – az ember hirtelen légüres térben találja magát, ráadásul egy teljesen új szituációban, ami még sosem volt az életében. Az első újszülött baba sokaknál különösen nehéz helyzetek elé állítja a tapasztalatlan szülőpárt. Ezért jó már kismamaként egy anyaközösséghez csatlakozni: segíti ezt a normatív krízist megélni.

Később minden apró-cseprő kérdést fel lehet tenni egy ilyen társaságban, mert itt semmi nem ciki, mindenki hasonló gondokkal küzd, de lehet, hogy van megoldási ötlete arra, amivel épp a kérdező szembesült.

Klubunk gyümölcseiről egy egész fejezet szól, nehéz lenne akár címszavakban is összegyűjteni. Csak néhány példa: indult ovis hittan, vannak közös farsangjaink és jelmeztárunk, alakult volt klubos családokból házasközösség, lettek keresztszülői kapcsolatok.

Miért érdemes csatlakozni baba-mama klubhoz vagy alapítani egyet?

A közösségi élmény megélése hatalmas erő, nem csak az anyának, a gyermeknek is. Nyilván ő akkortól kezdi felfogni, itt más, mint otthon, ha már totyogva közlekedik, ugyanakkor láttuk, a legkisebbek is pontosan tudják: anyával itt biztonságos közegben próbálhatnak ki újdonságokat. Nálunk komoly barátságok szövődtek, életre szóló kapcsolatok, mind anyukák és ezáltal családok, mind gyerekek között.

Egy játszótéri beszélgetés nem tudja (vagy inkább úgy fogalmazok: ritkán tudja) azt az élményt adni, mint egy összeszokott társaságban lezajló, félig moderált beszélgetés, játék. Baba-mama klubba tartozni biztonságot jelent, új emberek megismerésével jár, barátságokat hoz, kapcsolatokat és ezáltal személyiséget erősít. 

Klubdélelőtt – Történetek és kézikönyv anyaközösségeknek anyaközösségekről

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY 2021 - Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony egy kicsit más lesz, mint a többi: visszafogottabb, bensőségesebb, talán lassúbb is. Már most is érezzük, hogy nem zúdul ránk minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról boltra, programról programra.
Karácsonyfa legek

Karácsonyfa legek

A legmagasabb fa, a legnagyobb dísz, a legnagyobb szaloncukor, a legtöbb karácsonyfaégő... akadnak legek a karácsonyfa körül. Szépek, izgalmasak, de nem biztos, hogy mindegyik kellene otthonra!
Álomút gyermekrajz pályázat

Álomút gyermekrajz pályázat

Szeretnél igazi úthengert vezetni? Kipróbálnád, milyen lehet utat építeni? Akár együtt az egész osztállyal? Ha igen, akkor nincs más dolgod, mint rajzolni!
Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére