Jelenlegi hely

Budapest tornyai – 13 kilátóhely a városban

Ha magasból szeretnétek megnézni a várost, kiránduljatok el ezekhez a kilátópontokhoz! Népszerű és kevésbé ismert helyeket mutatunk, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Budapestre.  

Apostolok tornya és Kaputorony a Vajdahunyadvárban

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületében két kilátópont is található, a Kaputorony és 64 méter magas Apostolok tornya.

Kaputorony: A jellegzetes várkapu „tetején”, az Ostromfolyosón végigsétálva felülről gyönyörködhetünk a Városligetben és a várudvarban. Mielőtt a szűk folyosó végére érve kilépnénk a gyilokjárónak is nevezett Ostromfolyosóra, megéri megnézni a vártörténeti fotókiállítást is, amely archív felvételein mutatja be a Vajdahunyadvár történetét.

Apostolok tornya: A segesvári óratornyot megidéző Apostolok tornya 150 lépcsőfok megmászása után tárja elénk Budapest körpanorámáját. Láthatjuk a Gellért-hegyet, a budai várat, a Szent István Bazilikát, de a Vajdahunyadvár épületének olyan részeit is, amelyek máskülönben rejtve maradnak a látogatók előtt. A toronyba óránként indulnak az angol és magyar nyelvű vezetések.

A Budavári Palota kupolája

A Magyar Nemzeti Galéria kupolája a Vár legmagasabb pontja, innen gyönyörű panoráma nyílik a városra. A kupola bármely kiállítására váltott belépőjeggyel, keddtől vasárnapig látogatható. Rossz idő esetén, biztonsági okokból a Kupola zárva tart.

Toronykilátó a Budapest-Belvárosi Főplébánia-templomban

A Belvárosi Plébániatemplom (V., Március 15. tér) barokk tornyaiban kialakított kilátópontról a Dunára, a a Citadellára, a budai hegyekre és a Klotild-palotákra nyílik csodaszép kilátás. Ennek megtekintéséhez az Erzsébet-hídhoz közelebb álló, 52 méter magas toronyba lifttel lehet feljutni, ahol timelapse videón is bemutatják a fővárost. A két torony közötti átjárás második kilátószinten, egy sétányon keresztül történik, ahol megtekinthető a templom tetőszerkezetének míves ácsmunkája is. 

Margit-szigeti víztorony

A Margitszigeti Víztorony a sziget középső részén, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mellett áll. A 2013-ban felújított műemlék Víztorony belsejében időszaki kiállítások kaptak helyet. A szecessziós körlépcsőn haladva a nyolcerkélyes kilátó terembe érve Buda és Pest körpanorámája valamint a Dunát átívelő hidak látványa tárul a látogatók elé. A víztorony májustól szeptemberig látogatható.

A Mátyás templom tornya

A Budavári Nagyboldogasszony templom - ismertebb nevén a Mátyás-templom - fehér csipkés tornyú, színes Zsolnay-cserepekkel fedett neogótikus épülete a budai Várnegyed látványossága. A látogatók számára a 78 méteres műemlék tornyának alsó teraszát nyitották meg, ehhez 197 lépcsőfokon lehet feljutni.

Szent István Bazilika kupolája

A főváros csodálatos épületének tetejéről 360°-ban, káprázatos panorámában láthatjuk a várost. Egészen szokatlan perspektívából látszanak a város nevezetességei és a budai hegyek. A körkilátóba lifttel vagy gyalog is felmehetünk, a kupola peremén kiképzett kilátóteraszra érünk. Szűk csigalépcsőn, és öntöttvas lépcsőn sok-sok lépcső vezet fel.

Érdekes a templom külső és belső kupolája közti hatalmas tér. A kupola 96 méter magas, ez megegyezik a Parlament kupolájának magasságával, szimbolizálva a 896-os honfoglalást.

A városligeti Ballon-kilátó 

A városligeti Ballon kilátó egy talajhoz rögzített, héliumgázzal töltött léghajó, amely gyakorlatilag egy szabadtéri liftként működik, tehát nem hagyja el le- és felszállóhelyét, a Mimóza dombot. A ballon mintegy 5 perc alatt éri el a 150 méteres magasságát, innen a látogatók tiszta idő esetén egész Budapestet és környékét megcsodálhatják madártávlatból. A Ballon formája és színvilága – a Városliget Nagyjátszótéren lévő kistestvéréhez hasonlóan - Szinyei Merse Pál Léghajó című festményét idézi fel.

Kaán Károly-kilátó - Nagy-Hárs-hegy

A Kaán Károly-kilátó a Budai-hegység egyik kevéssé ismert, kőből épült kilátója, amely a Nagy-Hárs-hegy tetején, 454 méteres tengerszint feletti magasságban található. A toronyban felfelé haladva, az egyes szintekről egyre szélesebb panorámában gyönyörködhetünk, míg a legfelső emeleten már teljes körkilátást élvezhetünk. A János-hegy impozáns tömegét szinte közvetlen közelről csodálhatjuk, de a Hármashatár-hegy vidékére is innen láthatunk rá a legjobban.

Guckler Károly - Hármashatár-hegy

A Guckler Károly-kilátó egy kilátó Budapest II. és III. kerületének határán, a Hármashatár-hegy 495 méter magas csúcsán készült el 2016-ban. Budapest egyik legcsodálatosabb panorámáját nyújtja a Hármashatár-hegyen épült kilátópont, amelynek érdekességét a Duna viszonylagos közelsége és a nagy szintkülönbség adja meg. A kilátópont egy korábbi katonai objektum újrahasznosításával létesült.

Érdekessége, hogy a kilátópontból az összes, Dunán átívelő híd látható, sőt tiszta időben feltűnik a Mátra és egészen a Tátra vonulatáig is el lehet látni. Kilátás nyílik a budai hegyek teljes vonulatára, de látszik a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny is. A hegy lábánál fekszik a Hármashatárhegyi repülőtér. A kilátópont közvetlen környezetében erdei iskola, turistaszállás, rendezvényterem és étterem is található.

Erzsébet-kilátó - János-hegy

Budapest legmagasabb pontján, 527 méter tengerszint feletti magasságban található a János-hegyen a 105 éves kilátó. Schulek Frigyes tervezte, a gyönyörű, kör alaprajzú, neoromán stílusú épületet. Ha megteszik az utat a 100 lépcsőn át, akkor fentről tiszta időben akár 80 kilométerre is ellátni.

A hegy és a kilátó a Gyermekvasút János-hegy állomástól indulva erdei sétaúton, majd műúton közelíthető meg. Zugligetből Libegővel, valamint a Gyermekvasúttal is feljuthatunk.

Árpád-kilátó - Látó-hegy

Az Árpád-kilátó Budapest II. kerületében, a 376 méter magas Látó-hegyen épült. A terméskőből és fából épült kilátó tetővel is el van látva, míg nyitott teraszáról a főváros központi részei láthatóak: a Dunán átívelő hidak, a Parlament, a Budai Vár és a Gellért-hegy a Szabadság-szoborral. Mivel a beépített terület szinte már a kilátó alatt kezdődik, így az esti fényben úszó főváros igen megkapó látványt nyújt az év minden szakában.

Makovecz Imre Kilátó - Kis-hárs-hegy

A Budapest II. kerületében található, 362 méter magas Kis-Hárs-hegyről szép körpanoráma nyílik az észak-budai térségre, de látszik a belváros a Dunával, a Budai Vár és a Citadella is. A János-hegy és a Tündér-hegy óriási tömbjei a Zugliget katlanával innen nézve érvényesülnek leginkább, míg északi irányban a Nagy-Hárs-hegy tömbje zárja le a kilátást. A kilátó építménye gyakorlatilag egy önmagába visszaforduló lépcsősor, az igen ötletes építészeti megoldással lehetővé vált, hogy nagyobb látogatói igénybevétel esetén elkülönülhessenek a felfelé és a lefelé igyekvő természetjárók.

Kilátótorony a Reformátorok terén 

A XVI. kerületben, Rákosszentmihály kertvárosi környezetében található a Reformátorok tere park. A 8000 ezer m2-es parkban áll egy körpanorámás kilátója. A 145 méteres tengerszint feletti magasságon elhelyezett kilátó legfelső szintjére 100 lépcsőfok visz fel (17 méteres magasságba), ahonnét Budapest eddig nem látott, páratlan körpanorámája tárul elénk.

A távolban a Budai-hegység, a Pilis, a Naszály és a Gödöllői-dombság vonulatai is kivehetők, de tiszta időben akár még messzebbre is ellátni innen. Az acélszerkezetes kilátó és környezete az esti órákban teljes díszkivilágításban pompázik.

+ 1 tipp:

MOL Campus

A főváros legmagasabb épülete, a XI. kerületi Kopaszi-gát mellett álló 143 méter magas MOL Campus idén tavasztól a nyilvánosság előtt is megnyitja a kapuit, és a látogatók a 29. emeleti kilátóteraszra is felmehetnek.

Felhasznált forrás: parkerdo.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére