Jelenlegi hely

Büntetés nélküli gyereknevelés konferencia

A büntetés – benne a testi fenyítés, egy-egy pofon – a legtöbb családban ma is elfogadható nevelési eszköznek számít. Annak ellenére, hogy 2005. január elseje óta tilalmazott a fizikai büntetés alkalmazása.

Az Értsünk szót (www.ertsunkszot.hu) alapítóiként 2010 óta foglalkozunk a szülő-gyerek kapcsolatokkal, szülőknek, pedagógusoknak tartott előadásokon, tréningeken, workshopokon adjuk át az ismereteket az empátiára épülő, érzelmi intelligencia készségeket használó kommunikációról és az erre épülő nevelési szemléletről.

Kiemelten fontosnak tartjuk a szemléletváltást a szülők és pedagógusok körében, és azt, hogy megmutassuk, hogy vannak eszközök, amelyek nem csak hatékonyabbak, de építik is a felnőtt-gyerek kapcsolatot, ahelyett, hogy rombolnák azt.

Eddig több,  mint 500 szülőt és 250 pedagógust segítettünk a tréningeinken a nézőpontváltásban, és az elmélet gyakorlatba ültetésében és használatában. Az előadásainkon ezen felül több százan vettek részt országszerte.

Szívügyünk a büntetés és megfélemlítés nélküli gyereknevelés kérdése, és az érzelmi intelligencia készségek használata a gyereknevelés során.

Van aki, azt vallja, a büntetés elkerülhetetlen és szükséges, mások szerint pedig szükséges rossz. És van olyan is, aki úgy véli, büntetés nélkül is megadhatóak azok a keretek, és szabályok, amelyek segítik a gyerekek beilleszkedését a családi, közösségi és társadalmi normák közé.

Milyen hatással van a gyerekekre és a szülőkre a büntetés alkalmazása?

Van-e valóban olyan módszer, amellyel kiküszöbölhető az alkalmazása és nem azonos azzal, hogy „hagyjuk, hagy nőjön a gyerek, mint a dudva”?

Szerettük volna erre minél több szülő és pedagógus figyelmét felhívni, ezzel összhangban 2015. október 19-én 17:30-tól. a Lurdy Ház 5. termében Büntetés nélküli gyereknevelés címmel konferenciát tartottunk.

A konferencia két részből állt, egy az általunk vezetett előadásból, amelyen a büntetés hatásairól és a lehetséges helyettesítéséről a mindennapokban; ezt követően pedig egy kerekasztal beszélgetés következett, amelyen vendégeink voltak dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő és Puskás Péter az Aszódi Javítóintézet megbízott igazgatója. A kerekasztal során a résztvevőktől kapott kérdéseket is igyekeztünk megválaszolni, amelyre ott nem került sor, azt külön megválaszoljuk a közeli jövőben.

A rendezvény moderátori feladatait Zelinka Ildikó televíziós műsorvezető vállalta.

A konferencia teljes anyagáról grafikus jegyzet készült, amelyet megkap a konferencia valamennyi résztvevője.

Mivel mind az előadás, mind a kerekasztal idő hiányában igen korlátozott lehetőséget biztosított ennek a nagyon fontos témának a mélyebb megismerésére és mert az elmúlt 5 évben azt tapasztaltuk, hogy a fegyelmezés igen sarkalatos pontja a gyereknevelésnek, tovább is léptünk. Egy online tanfolyam keretében összefoglaltuk mindazt, amit erről a témáról tudni érdemes, azokkal a módszerekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy büntetés nélkül neveljük a gyerekeinket. Így mindenki saját idejét beosztva tud előrehaladni a témák, videók, kérdőívek és letölthető anyagok között. Reméljük, hogy ezzel sok szülőt indítunk el a békés, a problémák megoldását célul kitűző, a büntetésben rejlő megtorlást empatikusabb módszerekre cserélő együttélés útján.

Skita Erika

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Parázs a hó alatt

Parázs a hó alatt – Karácsonyi ének házasoknak

„Már a kezdeteknél elromlott valami. Vagy egyszerűen csak megfagyott az évek alatt.” Történet a reményről és újrakezdésről, egy különös lelki utazásról. „Minden hópehely olyan, mint egy meghozott döntés. Ezek a hópelyhek idővel egymásra rakódnak.” A házasságban is ez történik. Nyerd meg a Harmat Kiadó újdonságát nálunk!
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére