Jelenlegi hely

9 kérdés és válasz a szoptatásról

A szoptatás világnapja alkalmából különböző szakembereket (dúla, bába, szoptatási tanácsadó, szülésznő, védőnő) kérdeztünk meg, és a válaszokból készítettünk egy anyagot, amely reményeink szerint némi segítséget nyújt a kismamáknak a szoptatásra való felkészülésben és a szoptatás alatt.

1. Budapestimami: A szoptatás természetes dolog. Ön szerint miért fontos mégis az, hogy a felhívjuk a nyilvánosság figyelmét erre (világnap, flashmob)?

Kigyóssy-Bózsó Andrea (dúla): Hogy a kamaszoktól a nyugdíjas korosztályig tudatosuljon, hogy ez természetes dolog, és a bizonytalankodó kismamák megerősítést nyerjenek ebben.

Csomós Patrícia (bába, szoptatási tanácsadó): A szoptatás valóban a biológiai norma. Évezredek óta úgy szülünk és születünk, hogy az anyák szoptatásra, a babák szopizásra képesek. Az elmúlt évszázadban mégis elterjedt az időre való szoptatás, a kisbabák „rendre” nevelése és a média megjelenésével a tápszerek reklámozása, melyek mind elbizonytalanítják és elnyomják az édesanyák velük született ősi ösztöneit. A világnapok és flashmobok szervezésivel újra és újra emlékeztethetjük egymást arra, hogy a szoptatás fontos és természetes legyen mindenki számára.

Schégerin Rita (szülésznő): Úgy gondolom, hogy a mai kismamák és édesanyák nagy része megfelelő tájékoztatást és ismeretanyagot szerezhet a szoptatás témakörében az internetről, egyéb kiadványokból, szakemberektől, családtól, de mégis nagyon fontos felhívni a figyelmüket a szoptatás fontosságára, mert különböző okoknál fogva mégsem akkora a kizárólag anyatejjel szoptatott újszülöttek aránya, mint amennyi lehetne.

Jakus Petra (védőnő): Mert a rohanó világban a kényelmesebb tápszeres táplálás irányába tolódik el a csecsemők táplálása, míg az anyatej olyan fontos immunanyagokat tartalmaz, amelyekhez másképp a csecsemők nem jutnak hozzá. Ez pedig elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez. A szorosabb anya-gyermek kapcsolat kialakulásában is sokat segít a szoptatás.

2. BM: Melyek azok a problémák, amelyek a leggyakrabban felmerülnek a szoptatással kapcsolatban a mai anyáknál?

KBA: Igény szerint vagy meghatározott időben, nyilvános helyen vagy csak négy fal között, eleget eszik-e a baba, mit ehet a mama, kell-e folyadékpótlás, mennyiben zavar bele a szexuális életbe.

CsP: A „Van elég tejem?” kérdés rendkívül gyakran felmerül a mai édesanyáknál. De bármilyen szoptatással kapcsolatos problémáról és megoldásáról olvashatunk a La Leche Liga honlapján.

SR: A leggyakrabban előforduló problémák közül talán az önbizalomhiányt emelném ki, azt kellene tudatosítani az anyákban, hogy nagyon kevés kivétellel, de tudnak szoptatni. Ehhez leginkább saját szándékra, önbizalomra, nagy kitartásra és szakszerű segítségre lehet szüksége. Manapság nem élnek együtt több generációs nagy családok, a lányok nem úgy nőnek fel, hogy  maguk körül gyermeküket szoptató anyát látnak. Ez hatással van ismereteik hiányára is és arra a társadalmi reakcióra is melyet a szabad szoptatás vált ki esetenként.

JP: Tapasztalataim szerint a mellgyulladás, a mell kisebesedése az, amely gyakrabban előfordulhat. A rossz technikájú szoptatás  (például az anya nem jól tanulja meg a mellre helyezést, vagy a gyermek izomzata gyenge) következtében a tejtermelés nem indul meg megfelelően.

3. BM: Mit tanácsol azoknak a kismamáknak, akik aggódnak, hogy nem tudják majd szoptatni a kisbabájukat (mert például őket sem szoptatta az édesanyjuk vagy bármilyen más okból nem bíznak abban, hogy sikerülni fog nekik)?

KBA: Hallgassanak az ösztöneikre, a leghatásosabb, ha nyugodtan tudnak a babájukra és a saját testükre figyelni. Keressenek esetleg valakit (barátnő, dúla), akivel tudnak beszélgetni félelmeikről, aggodalmaikról.

CsP: Ebben az esetben csak ismételni tudom önmagam. Az édesanyák évezredek óta képesek szoptatni kisbabáikat. A világ nagy részén (Ázsiában, Afrikában) olyan kultúrákban, ahol a nők az ösztöneikre hallgatnak, fel sem merül ez a kérdés és valóban sokkal nagyobb a szoptatási arány. Ezért csakis arra bíztatok minden kismamát, hogy bízzon önmagában, a testében és biztosan sikerülni fog a szoptatás!

SR: Szoptatás sikerességét leginkább befolyásoló tényező az, hogy sokszor az anya kimondott vagy ki nem mondott elvárásoknak próbál megfelelni, úgy érzi, hogy ő  alkalmatlan a feladatok megoldására. Úgy gondolom ez is fejben dől el, de  támogatásra, pozitív megerősítésre is lehet szüksége.

JP: Mindenképpen meg kell próbálni, egyénenként eltérhet, hogy hogyan alakul a szoptatás (nem feltétlen genetikus az, hogy az édesanyjuknak nem sikerült). Fontos, hogy szakemberekkel folyamatosan konzultáljanak, ez sok téves aggodalomtól megóvhatja őket. Azt is tudatosítani kell, hogy a tápszeres táplálás egy mindig meglévő alternatíva, ez csökkentheti az esetleges "kényszer-érzet" feszültségét.

4. BM: Hova fordulhatnak a kismamák a szoptatással kapcsolatos kérdéseikkel a védőnőkön kívül?

KBA: Vannak képzett szoptatási tanácsadók, de sokszor elég, ha egy tapasztaltabb anyukát megkérdeznek.

CsP: Amennyiben bármiben bizonytalanok vagyunk, a védőnőkön kívül ingyenes szoptatást segítő csoportokat illetve IBCLC szoptatási tanácsadókat érdemes felkeresni, akik a tőlük telhető maximális módon segíteni fognak szoptatással kapcsolatos gondjainkban.

SR: A szaksegítséget a szülésznőkön, a védőnőkön és a csecsemőápolókon kívül jól képzett laktációs tanácsadóktól, illetve szoptatást segítő csoportoktól kaphatják meg.

JP: A szoptatási tanácsadókhoz, gyerekorvoshoz.

5. BM: Ön szerint miért van ekkora ellentét a szabad szoptatás támogatói és ellenzői között?

KBA: Mert a női test egyre inkább tárgyiasodik, egy fedetlen kebel hihetetlen indulatokat tud előhozni.

JP: Az eltérő élethelyzetek, szocializáció, életfelfogás magyarázza, hogy nagyon különbözően tekintik a társadalom tagjai ezt a kérdést.

6. BM: Mit javasol ennek az ellentétnek a csökkentésére?

KBA: Lásd az első kérdésre adott válaszom.

JP: Cikkek megjelentetése az anyatejről, a szoptatás pozitívumairól.

7. BM: Ön szerint milyen egyéb módon lehetne felhívni a (köz)figyelmet a szoptatás fontosságára és természetességére?

KBA: Közszereplők bevonása?

CsP: Fontos lenne, a szoptatást segítő csoportok népszerűsítése, hogy több kórház legyen „bababarát”, valamint a kórházi és az édesanya otthoni ellátásában résztvevők továbbképzése (csecsemős-nővérek, védőnők, gyermekorvosok, szülésznők), hiszen tőlük kér/kap először segítséget a kismama.

JP: Cikkek megjelentetése az anyatejről, a szoptatás pozitívumairól.

8. BM: Melyek a szoptatás egyértelmű előnyei?

KBA: Ami saját tapasztalatom: nem betegesek a gyerekek, és a biztonságos kötődést megalapozza.

CsP: Az anyatej rengeteg immunanyagot tartalmaz, védelmet nyújt a betegségek, allergia ellen. Nagy előnye a tápszerekkel szemben, hogy összetétele folyamatosan változik, így biztosítja babáink életkorának megfelelően a tápanyagbevitelt. A szoptatás kiváló anya-baba kötődést biztosít. Szoptatás közben boldogsághormonok (endorfinok) termelődnek. Csökkenti a stresszt, gyermekágyi depresszió kockázatát, rákos megbetegedések kockázatát és még sorolhatnám…

SR: A szoptatás természetes dolog. Rengeteg előnye van. Az anyatej mindig a legmegfelelőbb az újszülött, illetve a csecsemő számára, alkalmazkodik a csecsemő igényeihez mind mennyiségben mind összetételében. Mindig kéznél van, megfelelő hőmérsékletű, kellően steril. Védi a babát a fertőzésektől. Az anyatejnek a kisbabák fejlődésére gyakorolt pozitív hatása széles körben elfogadott, de a szoptatás ennél több. Ez egy olyan folyamat, amely hosszú távon meghatározza a gyermek és az anya testi és lelki egészségét.

JP: Az anya-gyermek közötti szoros érzelmi kapcsolat, amely az egészség és kiegyensúlyozottság szempontjából a felnövekedés és a későbbi felnőttkor szempontjából is meghatározó. Az anyatej olyan immunglobulinokat tartalmaz, melyhez más táplálékon keresztül nem juthat a csecsemő, így védelmet biztosít számukra.

9. BM: Vannak-e egyáltalán hátrányai a szoptatásnak?

KBA: A női libidóra sokaknál kedvezőtlen a hatása, tudatos odafigyelést igényel mindkét fél részéről, hogy ne szenvedjen csorbát a pár szexuális élete.

CsP: Egészséges anya és baba esetében nincsenek!

SR: Hátrányt nem is tudok említeni.

JP: Nem tudok hátrányokról. Kizárólag akkor okozhat problémát, ha az anya a szoptatás megelőzően, vagy alatta olyan káros szenvedélyekkel él, vagy olyan gyógyszeres kezelés alatt van, amely a csecsemő egészségét károsítja.

Köszönjük!

Budapestimamik: Ildi és Kinga

(A szakemberek elérhetőségei itt találhatóak.)

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

Statisztikák szerint kb. 1,2 millió kamasz él ma Magyarországon, életkoruk 12-20 év között van. Ez azt jelenti, hogy kb. két millió szülőt érint az ő életük és problémájuk.
"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

Szombaton a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik. Vagyis a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre. Vagy tucatszor elolvastam ezt a két mondatot... na ne már!!!
Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére