Jelenlegi hely

Fiam lesz, te jó ég! - Hogyan neveljünk fiúkat?

Tegye fel a kezét, akivel fordult egyet a világ, amikor megtudta, hogy kisfiút hord a szíve alatt! Ugye, hogy nem vagyok egyedül? Számomra olyan érzés volt ez, mint amikor hosszú utazás után kitesznek egy lakatlan szigeten, hogy majd jönnek érted 18 év múlva, addig maradj életben.

Nem kétségbeesés, hiszen a sziget számos lehetőséget is rejt, meleg is van, paradicsomiak az állapotok, node azért fel kell kötni a gatyát, hogy megálld a helyed. - Czap Villő anya-fia coach írása.

Tévhitek a fiúkról

Mivel három fiú testvérem is van (a tanári gyakorlatom mellett), pontosan tudtam, hogy akkora különbség azért nincsen a fiúk és lányok nevelése közt, mindkét nemnek szeretetteli kötődésre és a személyisége támogatására, nomeg persze keretekre van szüksége. De azért volt bennem némi tanácstalanság, hogy pontosan hogyan kellene megadnom ezt a kötődést, és melyek azok a családi értékek, amelyekre egy fiúnak szüksége van.

  • A fiúk vadak és mindent tönkrezúznak.
  • A fiúk verekedősek.
  • A fiúk csak a fociról tudnak beszélni.
  • A fiúk hangosak.
  • A fiúk folyton bajba kerülnek.
  • A fiúk nem akarnak összebújni.

- cikáztak az agyamban a társadalmi és személyes előítéleteim.

Akkor hát milyenek a fiúk és hogyan neveljem a fiamat?

Nem mondom, hogy gyorsan érkeztem meg a fiús anya szerepbe, de a harmadik kis porontyunk “azabizonyosultrahang”-ján már a sajnálkozó orvosomnak nevetve válaszoltam, hogy teljesen elégedett vagyok a dolgok alakulásával. Mert addigra tudtam, hogy fiúkat nevelni, az bizony nem egy átok, hanem az izgalmak erdeje - mégha néha úgy is érzi magát az ember, mint egy kifacsart citrom.

1. A fiúk erősek. NAGYON erősek.

Ölelt már meg kisfiú valaha? Akkor tudod, hogy ők ezzel (sem) tréfálnak! Kirobbanóan és vehemensen tepernek le mindent, hogy levezessék azt a fékezhetetlen energiát, amely irányítja őket. Az egyik fiam tanárnője fogalmazott így: “Addig kell fárasztani, amíg össze nem esik. Akkor képes lesz majd koncentrálni a tanulásra.”  Nem csoda, a természet őket vadászatra és erdőben kúszásra-mászásra tervezte, nem tanteremben rajzolgatásra nem kockaházak közti illedelmes játszóterezésre.

2. Imádnak versenyezni

Ámulattal vegyes döbbenettel szemlélem, ahogyan a falkabeli szerepüket biztosítandó a létező legapróbb dolgokból rendeznek versenyt. A kis- és nagyfiúk (meg a még nagyobbak) hierarchiaigénye igencsak befolyásolja a világunk működését, nem csoda, ha mindent elérhetsz velük, ha beveted a verseny-kártyát. Az együttműködés mindig azután jön csak, hogy lehiggadtak a pozícióharcok. Persze… ehhez érdemes mintát adni az érzelmi önszabályozásra.

3. Bogarak és más kockázatok

A fiúk imádják az őrült, bizarr, gusztustalan, fura dolgokat (mint pl a pukizás). Ezek a dolgok ugyanis alapvetően fenyegetettséget jelentettek az ősember számára. A fiúk valójában nem a gusztustalan dolgokhoz vonzódnak ennyire, hanem a kockázathoz. Az a férfi ugyanis, aki több kockázatot vállal, magasabb helyre kerül a hierarchiában (ezért hülyítik be egymást egyre nagyobb őrültségekbe). Bevallom, engem mérhetetlenül szórakoztat, amikor kitör az ősember a fiaimból - oké, a sürgősségire szívesebben járnék ritkábban.

4. A vadon hívó szava

Ha leszűkíteném kettőre, mi az esszenciális a fiúk nevelésében, az elegendő ölelés mellé az elegendő teret mondanám. Sajnos a városi fiúk többségének maximum hétvégén adatik meg, de a legjobb, ami egy fiúval történhet, ha szabadon létezhet a természetben. (Még jobb, ha mindezt csapatban teheti.) A fiúkat arra tervezték, hogy messzire, magasabbra, gyorsabban és erősebben menjenek, másszanak, kússzanak, dobjanak. A kirobbanó energiájukat a legjobban olyan helyen tudják levezetni, ahol nem ütközik a képzeletük akadályba.

5. Amit a párodban imádsz…

…sokszor a karikatúráját találod a fiadban. Az apaimádat egyszerre vicces, elérzékenyítő, szívmelengető és szerelembeejtő jelenség. Néha persze idegesítő felnagyítva és eltúlozva kapni olyan dolgokat, amelynek az éppen megfelelő adagolásába beleszerettél, de előbb-utóbb, nyugi, a Férfipalántában is egyensúlyba kerülnek a dolgok.

6. MUSZÁJ gyúrni és ölelgetni őket

Ma már szakmai egyetértés van abban, hogy a fiúkat is ugyanúgy szeretgetni, ölelgetni, csikizni, puszilgatni kell, ameddig hagyják, akár a lányokat. Sőt, emelem a tétet! A kutatók megállapították, hogy mivel a kisfiúk fogékonyabbak a szociális, társadalmi, sőt, a biológiai stresszhatásokra, a legjobb, amit egy fiús anya tehet, ha annyit babusgatja a fiát, amennyit csak tudja. A testi érintés ugyanis kimutathatóan ellenállóbbá teszi a fiúbabákat.

7. Sosem állnak meg

Se fizikailag, se az eszük (néha a szájuk sem). Egy másodpercig nem ülnek le (néha evés közben sem), folyamatosan kattognak valamin, megoldásokat agyalnak ki, problémákat oldanak meg, ráadásul eszméletlenül szórakoztató ötleteik vannak, amelyeket ők véresen komolyan gondolnak. Nem tehetünk jobbat velük, mint hogy komolyan vesszük és támogatjuk őket. (Azért a biztonságra különösen érdemes figyelni.)

8. Csak szabályosan!

A fiúk számára az az egyértelmű, ami egyértelmű. Mivel a két agyfélteke közt kevésbé szoros a kapcsolat, a zavaros, főleg érzelmekre, emberi kapcsolatokra vonatkozó infókat általában kevésbé látják át. Cserébe mindent le tudnak vezetni szabályként és mindenben azt keresik, hol a struktúra. 

Nem tagadom, hogy a kalandvágy és a kreativitás néha jobban amortizálja egy fiús család környezetét és idegrendszerét a kelleténél, de ha eleget figyelünk magunkra és rájuk, kapcsolódunk, mintát adunk, szeretgetjük őket, és elég időt töltünk a természetben, Földanya szépen rendbe fésüli az idegrendszerüket. És a miénket pláne. 

 

Czap Villő
anya-fia coach
life coach, pedagógus, kommunikációs szakember és három fiú édesanyja
anya-fia.hu

Hozzászólások

Az egyik legjobb írás, amit olvashattam. Köszönöm. 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.
Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Tévhitek a gyermekneveléssel kapcsolatban I.

Tévhitek a gyermekneveléssel kapcsolatban I.

Nagyon sok megalapozatlan kijelentés, babona, népi jóslat kering a köztudatban. Ezen tévhitek eloszlatására vállalkozunk a következő néhány cikkben. 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére