Jelenlegi hely

Érzelmi intelligenciáról és empátiáról, röviden

Ma már egyre inkább ismert és elfogadott állítás, hogy az intelligenciánk komplexebb annál, hogy a régi, jól bevált, de egyoldalú IQ teszttel lehessen mérni.

Sok információ elérhető a különféle intelligencia típusokról az interneten és most már nyomtatott formában is. Az „új” intelligencia típusok között a népszerűségi versenyt az érzelmi intelligencia (EQ) vezeti, erről lehet a legtöbbet hallani, olvasni.

Az érzelmi intelligencia szerepe

Az érzelmi intelligencia jelentőségét a legújabb agykutatások ismerték fel. Az aggyal illetve az idegrendszer működésével foglalkozó tudomány egyre több ismeretlent tár fel. Az egyik ilyen felismerés az volt, hogy az érzelmekért felelős agyrész „öregebb” mint az értelmünkért (kognitív funkciókért) felelős agyterület. Minden gondolkodási folyamatban – még ha nem is ismerjük fel – szerepe van az érzelmekért felelős agyterületnek. Ez a rész képes adott helyzetben átvenni az értelmünkért felelős területek felett az irányítást. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő összhang az értelmünk és az érzelmeink között. Az életünket a döntéseink befolyásolják. Minden döntésünkben szerepet kell, hogy kapjanak racionális megfontolások és az érzelmi kötödés is az adott döntési irányba.

Az érzelmi és az értelmi intelligencia összehasonlításában érdemes megjegyezni – amit valószínűleg már sokszor olvastál te is – hogy az életben elért eredmények illetve célok (az életben történő beválás) nem elsősorban az IQ mértékétől függ. Egy másik érdekes különbség az IQ és EQ között, hogy míg az IQ egy adott készség (az adott személytől függően csak egy bizonyos maximumig fejleszthető), addig az EQ tanult készség és az élet során nincs fejlődési határa (gyakorlatilag bármeddig fejleszthető, van ahol ezt az „érési” folyamatnak nevezik).

Jó ha tudod, hogy átlagban nincs különbség nő és férfi között az érzelmi intelligencia területén. A közhiedelem hajlamos a nőket érzelmileg intelligensebbeknek gondolni, hiszen valóban átlagban a nők empatikusabbak (viszont az EQ nem csak empátiából áll). Ezzel szemben a férfiak jobban kezelik az érzelmi kihívásokat, a stressz helyzeteket – ami szintén az érzelmi intelligencia egyik részterülete.
 

Empátia

Az empátia és az érzelmi intelligencia közé sokszor egyenlőségjelet húznak a témáról írók, bár a kettő nem azonos. Persze érthető ez a gyors azonosítás, hiszen az empátia az érzelmi intelligenciánk egyik legnagyobb és talán legfontosabb alkotóeleme.

Nézzük, hogyan is fejlődik az empátiánk!

A csecsemő még nem tud különbséget tenni saját maga és a környezete között. Néhány évnek el kell telnie, hogy felfedezze, hogy amit ő tud az nem azonos azzal, amit a környezete tud. Ez még nem empátia, de ez az alapja, így érdemes erre emlékezni, amikor rácsodálkozol, hogy esetleg 3-4 éves gyermeked miért nem viselkedik empatikusan – még nem tette le az alapkövet sem.

Az empátia következő lépése, hogy empatikus legyél magaddal. Persze ehhez kell egy adag önismeret, érzelmi kihívások kezelésének ismerete is – ebből is látszik, hogy az érzelmi intelligencia mennyire összetett fogalom. Amíg önmagaddal nem tudsz empatikus lenni, addig egy rajtad kívülálló egyénnel sem fog működni.

Érzelmek elfogadása

Az érzelmek elfogadása az empátia gyakorlása illetve alkalmazása. Ha a gyermekeddel szemben ezt alkalmazod, akkor példát mutatsz az empatikus viselkedésre, továbbá segíted önismeretét és saját érzelmi kihívásai kezelésének elsajátításában. Mellékhatásként, ha elfogadod gyermeked érzéseit feltétel nélkül (nem a cselekedetét, csak az érzéseit), akkor jó eséllyel megerősíted feltétlen bizalmát irányodba, ami tini korban is nagyon jól jöhet.

A legfontosabb első lépés az érzelmek elfogadásában, hogy teljesen odafigyelsz a gyermekedre. A teljes figyelmed közölheted vele szavak nélkül is (testbeszédeddel), illetve használhatsz olyan szavakat, amik alátámasztják, hogy figyelsz 100%-an („Nahát”, „Ajjaj”, „Hűha”, „Hmm”, „Oh”, stb.)

Amennyiben szükségét érzed, megnevezheted az érzéseit, amit szerinted érezhet egy adott helyzetben. Ezzel egyrészt te is gyakorolod az empatikus viselkedést, példát is mutatsz és segíted gyermeked felismerni saját érzéseit, azaz támogatod önismeretét. Ha esetleg mást érez gyermeked, akkor bízz benne, hogy ezért szólni fog. Például mondhatsz ilyeneket:

„Nagyon csalódottnak tűnsz, hogy a plüss macid nem szeretett volna veled fürdeni a kádban.”

Még egy nagyon hatékony módszer, ha a kívánságát képzeletben teljesíted:

„Bárcsak nyitva lenne a pékség most is, akkor tudnánk venni akár 2 kakaós csigát is”

Az empátiában, az érzelmek elfogadásában az a fontos, hogy feltétel nélkül elfogadd a másikat érzéseit (Az érzés hatására megjelenő viselkedést már keretek közé vonjuk, az érzelmet azonban elfogadjuk, bármi is legyen az.) Legyél tudatában annak, hogy te akkor adod a legnagyobb segítséget, ha támogatod gyermeked, hogy ő saját maga oldja meg a nehézségeit. Érezze, hogy ti mindig egy oldalon álltok, hogy te mindenben a szövetségese vagy. A megoldás azonban jobb, ha nem mindig tőled érkezik.

Szerző: Turáni Szabolcs
              kapcsolatépítész
              www.ertsunkszot.hu

Kép: 123rtf

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére