Jelenlegi hely

Egy kis videójáték nem árt - de mennyi az a kicsi?

A korlátozott ideig tartó rendszeres videojáték jó hatással is lehet a gyermekekre. Azonban a túl hosszú ideig tartó játék káros lehet – számol be egy új kutatás eredményeiről a csalad.hu.

Hosszú ideje tartó vita övezi a videojátékokat. Számos érv és ellenérv elhangzik, amikor a gyermekekre és kamaszokra leselkedő veszélyek és az esetleges előnyök kerülnek szóba. A kérdések tisztázására vállalkozott Jesus Pujol, a spanyolországi Hospital del Mar orvosa és munkatársai.

Azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat van a heti rendszerességgel játszott videojáték és számos kognitív képességek, illetve viselkedési problémák között. A tanulmányukban 2442, 7 és 11 év közötti fiatalt vizsgáltak. Arra az eredményre jutottak, hogy a heti egy órás videojátéknak köszönhetően jobbak lettek a motoros képességeik és az iskolai eredmények is javultak. Ám heti két óránál több videojátékkal töltött időnél már nem tapasztaltak további előnyöket. A heti rendszerességű és hosszú ideig tartó videojátékozás pedig szorosan összefügg a viselkedési problémákkal, az alacsony szociális képességekkel és a konfliktusokkal. Ezt leginkább azoknál a gyerekeknél tapasztalták, akik hetente legalább kilenc vagy több órát töltöttek a videojátékokkal. 

„A videojátékok eszerint egyértelműen nem jók vagy rosszak. A használat mértékétől függ, hogyan hatnak a gyerekekre” – mondta Dr. Pujol. Amikor a kutatók a vizsgálatban részt vevők agyát mágneses rezonanciavizsgálattal elemezték, arra az eredményre jutottak, hogy a videojáték összefügg az agy fehér állományában okozott változásokkal. A videojáték hatására jobban működtek az agynak azon részei, amelyek a gyakorlással elsajátítható új képességek megtanulásáért felelősek – magyarázta Dr. Pujol. „A gyermekek mozgással – sporttal, szabadtéri játékokkal – sajátítanak el számos motoros képességet. A tanulmány most bebizonyította, hogy a számítógép virtuális környezete is segítheti az agyat a motoros képességek megtanulásában” – összegezte a tanulmány eredményeit Jesus Pujol.

Forrás: www.csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Balesetbiztosítás a szünetekben is jár minden gyereknek! Tudod, hol kell igényelni?

Balesetbiztosítás a szünetekben is jár a gyerekeknek - avagy mi, mennyi, és hol kell igényelni

Jó ha tudjátok, hogy a tavaszi, nyári és az őszi szünetre is jár az ingyenes állami gyermek- és ifjúsági baleset-biztosítás a gyermekeknek, persze ne legyen rá szükség, de ha mégis, akkor mutatjuk, miért mennyit fizetnek és hogy kell igényelni. 
Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére