Jelenlegi hely

Dolgozni akarok! - Indul a nyári diákmunka szezon

Ma-holnap az iskolai táblák sarkára írják: Vakáció! - és ezzel hivatalosan is befejeződik a tanév, kezdetét veszi a várva várt nyári szünet.

Amíg a diákok felszabadult öröm-mámorban úsznak, addig szüleiknek igen csak gondot okoz, komoly logisztikai feladatot jelent a gyerekek nyári elhelyezése. Sokan választják a táborokat, amelyek hetente, egy főre, átlagosan 30-35 000 Ft-tal terhelik a családi kasszát, és csak egy-két hétre jelentenek megoldást. Kedveltek a drágább, tematikus táborok is, de ezek időtartama sem fedik le a nyári szünetet.

Örömmel tölti el a szülőket, ha gyermekeik a szünet egy részét munkával szeretnék tölteni. Azonban a munkavállalásnak komoly erkölcsi és jogszabályi háttere van, amelyet jó előre tisztázni kell.

Alapvetően két nagy csoportba sorolnám a nebulókat. A tizenöt év feletti tanulókra, akik általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában nappali rendszerű képzésben folytatnak tanulmányokat, a törvény engedi a foglakoztatásukat. A munkavégzéshez minden esetben szükséges a tanulóknak az adószámuk, amelyet ingyenesen kiválthatnak a NAV Ügyfélszolgálatokon.  Célszerű valamelyik iskolaszövetkezet regisztrált tagjaként munkát vállalni, hiszen a megközelítően 1 000 Ft-os tagsági díj ellenében valós munkaközvetítés folyik és a szerződésben foglaltak mindkét felet védik. A fizetés elszámolása, valamint a későbbi adózás is egyszerűbbé válnak. (Bővebben: http://www.nav.gov.hu/)

Pedagógiailag a kisebb korosztály munkavállalási igényeit szükséges a helyén kezelni. Elsőként kiemelném, hogy minden esetben várják meg a szülők az igény jelentkezését. Ne menjenek elébe a problémának, még ha a munkával töltött idő megoldást is jelentene a gyerekek biztonságos elhelyezését illetően. Amikor gyermekük felveti a munkavállalás lehetőségét, akkor siessenek segítségükre. Beszélgessenek, miért és mennyit szeretne dolgozni, mi az, amit szeretne csinálni, mi érdekelné, mennyi időt szeretne naponta dolgozni, és legfőképpen mire szeretné fordítani a keresetét?  Hívják fel a figyelmüket, a rendszeres reggeli felkelésre, a pontos érkezésre, a munkahelyen töltött időre, a figyelemre, pontosságra, lelkiismeretes munkavégzésre. Fontos, hogy minden esetben készítsenek  szerződést, amelyben a munka értéke, a teljesítmény, a felelősség kérdései tisztázásra kerülnek.

A fiatalabb gyerekek esetén a ház körüli munkavégzés is tevékeny része lehet a szünetnek. Beszéljék meg, közösen alakítsák ki, melyek azok a munkák, amelyekre megbízást adnak gyermeküknek. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Életkor és fizikai állapot kérdése, hogy a rendszeres fűnyírást, a bevásárlást, a mosogatást, a takarítást, kisebb elintéznivalókat, kutyasétáltatást bíznak-e csemetéikre. De ami a legfontosabb, figyeljenek, hogy maradjon idő a játékra is, ne fáradjanak ki a kicsik.  A lényeg, előre tisztázott időtartamra szóljon a "kötelezettség" az ő esetükben is. Állapodjanak meg az esetleges kötelességmulasztás szankcióiban, a kialkudott árban, amely nem feltétlenül kell, hogy pénzt jelentsen. Lehet eseményben, régen óhajtott ajándékban is fizetni. 

Pammer Stella
pedagógus, coach

Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Pályázat típusa: kreatív pályázatBeküldési határidő: 2022. április 29.Korcsoport: óvodás, általános iskolás, középiskolás

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére