Jelenlegi hely

Dolgozni akarok! - Indul a nyári diákmunka szezon

Ma-holnap az iskolai táblák sarkára írják: Vakáció! - és ezzel hivatalosan is befejeződik a tanév, kezdetét veszi a várva várt nyári szünet.

Amíg a diákok felszabadult öröm-mámorban úsznak, addig szüleiknek igen csak gondot okoz, komoly logisztikai feladatot jelent a gyerekek nyári elhelyezése. Sokan választják a táborokat, amelyek hetente, egy főre, átlagosan 30-35 000 Ft-tal terhelik a családi kasszát, és csak egy-két hétre jelentenek megoldást. Kedveltek a drágább, tematikus táborok is, de ezek időtartama sem fedik le a nyári szünetet.

Örömmel tölti el a szülőket, ha gyermekeik a szünet egy részét munkával szeretnék tölteni. Azonban a munkavállalásnak komoly erkölcsi és jogszabályi háttere van, amelyet jó előre tisztázni kell.

Alapvetően két nagy csoportba sorolnám a nebulókat. A tizenöt év feletti tanulókra, akik általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában nappali rendszerű képzésben folytatnak tanulmányokat, a törvény engedi a foglakoztatásukat. A munkavégzéshez minden esetben szükséges a tanulóknak az adószámuk, amelyet ingyenesen kiválthatnak a NAV Ügyfélszolgálatokon.  Célszerű valamelyik iskolaszövetkezet regisztrált tagjaként munkát vállalni, hiszen a megközelítően 1 000 Ft-os tagsági díj ellenében valós munkaközvetítés folyik és a szerződésben foglaltak mindkét felet védik. A fizetés elszámolása, valamint a későbbi adózás is egyszerűbbé válnak. (Bővebben: http://www.nav.gov.hu/)

Pedagógiailag a kisebb korosztály munkavállalási igényeit szükséges a helyén kezelni. Elsőként kiemelném, hogy minden esetben várják meg a szülők az igény jelentkezését. Ne menjenek elébe a problémának, még ha a munkával töltött idő megoldást is jelentene a gyerekek biztonságos elhelyezését illetően. Amikor gyermekük felveti a munkavállalás lehetőségét, akkor siessenek segítségükre. Beszélgessenek, miért és mennyit szeretne dolgozni, mi az, amit szeretne csinálni, mi érdekelné, mennyi időt szeretne naponta dolgozni, és legfőképpen mire szeretné fordítani a keresetét?  Hívják fel a figyelmüket, a rendszeres reggeli felkelésre, a pontos érkezésre, a munkahelyen töltött időre, a figyelemre, pontosságra, lelkiismeretes munkavégzésre. Fontos, hogy minden esetben készítsenek  szerződést, amelyben a munka értéke, a teljesítmény, a felelősség kérdései tisztázásra kerülnek.

A fiatalabb gyerekek esetén a ház körüli munkavégzés is tevékeny része lehet a szünetnek. Beszéljék meg, közösen alakítsák ki, melyek azok a munkák, amelyekre megbízást adnak gyermeküknek. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Életkor és fizikai állapot kérdése, hogy a rendszeres fűnyírást, a bevásárlást, a mosogatást, a takarítást, kisebb elintéznivalókat, kutyasétáltatást bíznak-e csemetéikre. De ami a legfontosabb, figyeljenek, hogy maradjon idő a játékra is, ne fáradjanak ki a kicsik.  A lényeg, előre tisztázott időtartamra szóljon a "kötelezettség" az ő esetükben is. Állapodjanak meg az esetleges kötelességmulasztás szankcióiban, a kialkudott árban, amely nem feltétlenül kell, hogy pénzt jelentsen. Lehet eseményben, régen óhajtott ajándékban is fizetni. 

Pammer Stella
pedagógus, coach

Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére