És ebből persze szívesen megkínálnánk a család legkisebb tagját is. De szabad-e primőröket adni a babáknak?
Mi a gond a primőrrel?
A primőr zöldség, gyümölcs olyan korai termésű árut jelent, amely a megszokott érési ideje előtt kerül a boltok polcaira. A növények fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő hő- és fényviszonyok jelenléte. A fóliasátrakban és üvegházakban ezek a feltételek mesterségesen vannak előteremtve. Amikor az egyensúlyi állapotok felborulnak, akkor a zöld növényi részekben feldúsulhat a nitrát mennyisége. Az is fontos szempont, hogy milyen minőségű műtrágyákat és komposztokat használnak fel a növénytermesztésnél. Az üvegházakban termesztett zöldségek, gyümölcsök íze és vitamintartalma elmarad a természetes napfényen növekedettekéhez képest, emellett a külföldről importált áruk jelentős része még éretlen állapotban kerül hozzánk, így nem töltenek elegendő időt a napon. Elsősorban a hazai termékeket érdemes megvásárolni, bár érdemes tudni, hogy növényvédő szermaradványok bármilyen zöldségben, gyümölcsben jelen lehetnek. Ezek kémiai vagy biológiai anyagok, amelyek segítségével a kártevők elpusztíthatók. A növények kezelése és forgalomba hozatala között meghatározott időnek kell eltelnie, mialatt a szer mennyisége az egészségre ártalmatlan szintre csökken.
Folytatás a Képmás magazin honlapján.
Szerző: Szekeres Anita dietetikus (Bethesda Gyermekkórház)
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges