Jelenlegi hely

Mit tehetek érte? Tél eleji immunerősítés gyerekeknek

A tél beköszönte előtt, gyakran felmerül a kérdés mivel is tudnánk gyermekünk immunrendszerét megerősíteni? Minden anyuka ismeri azt az érzést, amikor gyermeke fájós torokkal lázasan tér haza az óvodából vagy az iskolából. A kérdés azt mit tehetünk ez ellen?

Rózsavölgyi Attilát, a Naturaközpont természetgyógyászát kérdeztük, hogy mivel erősíthetnénk gyermekünk immunrendszerét?

Fontos leszögezni, hogy a betegség ugyan úgy életünk része, mint az egészség,  nem tudunk,   örökké egészségesek  maradni ez ellentétes lenne a természet törvényeivel, főleg azok  a gyermekek, akik közösségbe járnak, nagyobb veszélynek vannak kitéve, az új ismeretlen kórokozókkal szemben.

Számtalan anyuka keres meg, hasonló problémákkal, azt bizonyosan állíthatom, hogy csupán étrendkiegészítők, és vitaminok adagolásával, nem tudunk komoly eredményt elérni. Én úgy érzem az immunrendszer kérdést is, mint mindent természetes  módon holisztikus szemlélettel, a test lélek, szellem egységének figyelembe vételével kell kezelnünk.

Számos lehetőség kínálkozik az emberi szervezet egyik legbonyolultabb rendszere az immunrendszer megerősítésére, 100 %-os védelmet azonban egyik sem nyújthat. Lássuk először talán azokat a tényezőket, amik bizonyosan gyengítik a még amúgy sem tökéletesen fejlett védekező rendszert.  

 • ezek lehetnek a vitamin, nyomelem és ásványi anyag hiányok.  Napjainkban a modern táplálkozás, inkább egyoldalúvá teszi étrendünket, és a nagyüzemi feldolgozás miatt élelmiszereink hasznos anyag tartalma az idők múlásával csökkent. Mindenkép ide sorolhatnánk az elhízást vagy az úgynevezett minőségi éhezést is.
 • fokozott zsír, fehérje, finomított cukrok fogyasztása szintén csökkenti a vér immunitását.
 • csökkent vagy nem megfelelő folyadék bevitel, szintén nagyon káros lehet szervezetünk számára, hisz nem egyszer találkozok olyan gyermekekkel, akik óvodából hazaérve akár 10 vagy 12 órán át sem isznak egyetlen kortyot sem.
 • elektroszmog, káros sugárzások, több órán át tartó számítógép vagy televízió előtt való tartózkodás,  szintén nagyban csökkenteni tudják a szervezet védekező képességét.
 • lelki megterhelések, stressz talán nem is gondolnánk, de a hosszan fennálló stresszes állapotok mintegy 50%-al tudják immunrendszerünket gyengíteni.
 • mozgáshiány, oxigén hiány, szintén gyakori probléma.
 • nem megfelelő bélflóra állapota, hiszen immunrendszerünk jelentős része a bélflórában található.

A teljesség igénye nélkül láthattunk néhány példát, ami csökkentheti az immunrendszerünk védekező képességét, most nézzünk arra is néhány lehetőséget mivel erősíthetjük gyermekünk testét még a tél beállta előtt.

 • Elsők között szeretném javasolni a  probiotikus készítmények fogyasztását, nemcsak abban az esetben, ha gyermekünk antibiotikumot kapott. Jó választás lehet továbbá az élő flórás természetes alapanyagú kefirek, joghurtok fogyasztása is. Itt említeném meg a szintén évezredek óta fogyasztott kaukázusi kefirt.
 • Étkezésünk nagyban befolyásolja a szervezet működését, aminek egyik legfőbb szegmense a sav-bázis egyensúlya. Mindenképp kerülni érdemes a cukrozott szénsavas üdítő italokat.
 • Lehetőség szerint tartózkodjuk sokat friss levegőn, építsünk be napi rendünkbe rendszeres sétákat, sportot. 
 • Fontos gyermekünket a pozitív gondolkodás irányába nevelnünk ne használjunk destruktív kritikát, próbáljuk erősíteni önbizalmát személyiségét.
 • Gyógynövények közül első helyen említném meg a lestyánt, nálunk kevésbé ismert, de tőlünk nem is olyan messze Erdély vidékén őshonos.
 • Szintén sokak által kedvelt az Echinácia vagy magyar nevén a bíborlevelű kasvirág, melyből készült szirupok és oldatok bárki számára egy gyógynövény boltban könnyen beszerezhetőek.
 • Említést tennék még az Aloe Vera növényről, melyet a gyógynövények királynőjének is tartanak, több féle kiszerelésben-oldatban kapható.
 • Szintén mindenki számára ismert a fokhagyma, mely úgy gondolom nem is szorul magyarázatra, már a római idők óta használják betegségek megelőzésére és kezelésére.

Mindenkinek jó egészséget és tartalmas időtöltést kívánok.

 

Rózsavölgyi Attila
Okleveles Természetgyógyász
www.naturakozpont.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére