Jelenlegi hely

Megelőzhetőek a tavaszi gyermekbalesetek

Védőfelszerelések beszerzése, a szabályok átbeszélése – ezek a legfontosabb szülői feladatok tavasszal a gyermekbalesetek megelőzése érdekében. Kőnig Róbert gyermeksebész szakorvos, gyermektraumatológus az alábbi interjúban azt is hangsúlyozta, hogy a gyermek a szülő példáját követi.                         

Itt a tavasz, megérkezett a jó idő. Ez a baleseti osztály életében is jelent némi változást?

Jelent bizony, megnő a balesetek száma. A tavasz kezdetekor jelentős ugrás tapasztalható a gyermeksérülések számában, négyszereződik, ötszöröződik a gyermektraumatológiák forgalma. Ennek részben a jó idő az oka, másrészt az, hogy a gyermekek elfelejtik, hogyan is vigyázzanak magukra. Azok a rutinok, amelyek tavaly ősszel még bennük voltak, télen kikoptak.

Ezért is nagyon fontos, hogy a szabályokat újból le kell fektetni. Azt látom, hogy a négyéves kor alatti gyermekek többsége fejsérüléssel érkezik hozzánk, ők még nem tudnak jól esni, hiszen magasabban van a súlypontjuk. Az idősebb korosztály már kiteszi a kezét eséskor, így csillapítva az ütést. Ennek viszont az az ára, hogy könnyebben szenvednek el csukló- vagy felsővégtagtörést.

Sok család ül biciklire. Fontos, vagy elhanyagolható a védőfelszerelés használata?

Akár profi, akár hobbi sportolásra, játékra gondolunk, nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelés. Nem véletlen, hogy külön sisakot fejlesztettek ki a biciklizéshez, és egészen más formájút kell használni például a falmászáshoz. Ugyanez igaz a cipőkre is. Nem győzöm hangsúlyozni: a gyermekek utánoznak.

A szülő hiába követeli meg a gyermektől a védőfelszerelés használatát, ha ő maga nem hordja. Egyszerű a képlet: példát kell mutatni.

Ha megtörténik a baj, milyen általános tudnivalókra készüljenek a szülők?

A gyermekek még fejlődnek, sokkal rugalmasabb a vázszerkezetük, mint egy felnőttnek. Az esésből, ütésből érkező energia inkább hajlásokat, és kevésbé töréseket okoz. Arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy bármilyen fájdalommal járó sérülésnek előbb meg kell gyógyulnia, utána jöhet az újabb terhelés.

Ha valami fáj, pihentetni kell. Ha ez nem történik meg, rosszabb lesz a teljesítmény, hosszabb a gyógyulás. Ilyenkor a sportot abba kell hagyni, a fájó testrészt pihentetni kell, felpolcolni és hűteni, kompressziós pólyát, vagyis fáslit helyezni a duzzanatra. Ha három nap alatt nem javul a gyermek állapota, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ilyenkor a sportoláshoz is kedvet kapnak a gyermekek. Mire figyeljenek a szülők?

Amikor sportot választanak, olyat keressenek, amelyik megfelel a gyermek testalkatának. Kevésbé fontos szempont, hogy anya, apa mit szeretne, vagy szeretett volna űzni régen.

Kitől kérhet segítséget a szülő?

A házi gyermekorvostól, sportorvostól, vagy akár a kiszemelt sportág edzőjétől. De bárhogy is döntenek, mindenképpen egy egészségügyi felméréssel érdemes kezdeni az aktív sportolást. A nagyobb sportklubokban ez alapkövetelmény.

A testnevelés órán a túlsúlyos gyermekeknek pontosan annyit kell futniuk, mint vékony, külön sportra járó társaiknak. És kötélmászásból, szekrényugrásból sem kapnak könnyítést. Ez így helyes?

Igen. Egy fejlődő szervezetnek a testnevelés óra feladatai nem jelentenek olyan extra igénybevételt, amelyek miatt külön vizsgálatra lenne szükség. De egyébként is van rendszeres védőnői, illetve iskolaorvosi vizsgálat. Az ezen felüli orvosi ellenőrzés nem a kondíció fenntartásához szükséges mozgásnál, hanem a komolyabb sportnál fontos.

Amikor sportolni kezd a gyermek, a heti egy-két napos elfoglaltság után gyorsan mindennapossá és kötelezővé válik a különóra. Jó, ha hagyják ezt a szülők?

Alkatfüggő. Van olyan gyermek, akinek nem árt a mindennapos terhelés, más nem bírja. És persze az is fontos, hogy a gyermek mit szeretne. De tény, kezdetben heti egy-két alkalomnál több edzésnapot nem szabad engedni, fontos a fokozatosság elve.

Merjünk beleavatkozni az edző utasításaiba?

Nagyon fontos a jó edző. Nem mindegy, milyen személyiségű emberre bízzuk a gyermekünket. Ő ugyanis az az ember, aki a legnagyobb hatással lesz a gyermekre, ha a sportról van szó, az edző véleményére sok esetben jobban adnak a gyermekek, mint a szülőére vagy a tanáréra.

Már csak ezért is beszélgessünk az edzővel, hallgassuk meg a véleményét, de mondjuk el mi is, hogy mit szeretnénk. Mindezt természetesen úgy, hogy a gyermek is ott van. Az edzőt arra kell kérni, követelje meg, hogy mindent, amit megoszt vele a gyermek, azt a szülőnek is mondja el. A fájdalmat, sérülést, mindent. Nem lehetnek titkok. Ez egy dupla védelem.

Versenyszerű sportnál a sérülésveszély fokozott. Mit tehetnek a szülők ennek elkerülése érdekében?

Nagyon fontos a megfelelő minőségű és méretű sportfelszerelés. A gyermekek nőnek, nem biztos, hogy jó a tavalyi ruha, cipő. A megfelelő felszerelésről is egyeztetni kell az edzővel. A körültekintés, megelőzés a mindennapi mozgásnál, és a sportolásnál is fontos.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére