Az emésztést-felszívódást követően a fruktózt a fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim glükózzá alakítja, a fruktóz-intoleráns emberek szervezetéből ez az enzim hiányzik. A betegség genetikai eredetű, tehát megelőzésre nincs mód, ritka betegségnek számít, 10-100.000 emberből egynél fordul elő.
Az első tünetek az anyatejes táplálás elhagyása után jelentkeznek: remegés, zavartság, kóros aluszékonyság, súlyosabb esetben görcsroham, kóma. Ha a fruktóz fogyasztása továbbra is fennáll, vese- és májkárosodás jöhet létre, ami sárgasághoz, hányáshoz, értelmi leépüléshez és növekedési zavarokhoz vezethet. A diagnózist több módon is felállíthatják: i) fizikális vizsgálattal (májmegnagyobbodás és sárgaság), ii) laboratóriumi vizsgálatokkal (alacsony vércukorszint, magas szérum húgysavérték, veseműködési zavarok), iii) májból történő szöveti mintavétellel, iiii) DNS-vizsgálattal (jelenleg kísérleti szakaszban). A betegség a fruktózmentes diétával kezelhető, ez a gyümölcsökben található fruktóz és fruktóztartalmú egyéb cukrok (pl. répacukor) teljes mellőzését jelenti. Sajnos a fruktózt széles körben alkalmazza az élelmiszeripar (édesítő, ízfokozó, színezőanyag). Szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható: gyümölcslevek, szószok, konzervek, kekszek, cukorkák, stb. Ezek az élelmiszer összetevők kerülendők: fruktóz, gyümölcscukor, kukoricaszirup, gyümölcslé, gyümölcslé-koncentrátum, fruktóz-glükóz szirup, méz, invertcukor, juharszirup, juharcukor, melasz, szorbit, inulin, cukoralkohol, oligo-fruktóz, frukto-oligo-szacharid.
A legtöbb gyümölcsnek magas a fruktóztartalma, de van néhány mely mértékkel ugyan, de fogyasztható, pl. grapefruit, citrom, ribizli, szilva, sárga- és kajszibarack, kivi, eper, szeder, málna. Meglepő módon a zöldségek között is találunk magas fruktóztartalmút (sárgarépa, káposzta, sütőtök, petrezselyemgyökér, cékla). Fontos: a zöldségeket, gyümölcsöket megéri párolt formában készíteni, mert úgy csökken a fruktóztartalom!
Összefoglalva az idejében felfedezett fruktóz-intolerancia ugyan nem gyógyítható, de odafigyeléssel, megfelelő diétával kezelhető és jó életminőség érhető el!
Utószó: ha felmerül fruktóz-intolerancia gyanúja, semmiképp se próbáljuk magunkat gyógyítani! Kérjünk beutalót a háziorvosunktól és keressük fel a legközelebbi gasztroenterológiai szakrendelést! A saját vagy családtag/barát „szakállára” kezdett diéta valótlan eredményeket adhat, nehezítve a szakemberek dolgát!
Írta: Kerekesné Tóth Boglárka, tudományos segédmunkatárs (Debrecenimami)
Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet
A szerző a felmerülő kérdéseket a tothbogi@med.unideb.hu e-mail címen szívesen megválaszolja!
Fotók: pixabay.com
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges