Jelenlegi hely

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.

Követői szeretnék a rovarok, méhek, lepkék, pókok, az összes beporzó életterét biztosítani akár közvetlen környzeetükben, a házi kertekben is. A közösségi médiában #NoMowMay, magyarul #vagatlanmajus hashtagekre keresve számtalan inspirációt, csoportot, képet és videót találni.

Miért épp májusban ne vágjuk a füvet?

Ebben a hónapban nemcsak, hogy sok növény virágzik, de sok fajnál a beporzók új generációja is most kezd repülni. Mutatunk knéhány okot:

  • Ezzel támogatjuk az eltűnőben lévő méheket és a biodiverzitást.

A biodiverzitás, a sokszínűség az élet alapja. Minél többféle növény jelenik meg, annál több faj talál élelmet vagy éppen menedéket magának.

  • A magasabbra hagyott fű hűsíti a talajt, ezzel együtt a környezetét is.
  • Nem kell annyit locsolni sem, mert nem ég ki,
  • és több szén-dioxidot nyel el, mint az öt centinél rövidebbre vágott.

Bizonytalan vagy, kicsi a kert, kellene másra is a hely?

Van, aki nem teheti meg, hogy az egész kert vágatlan maradjon, hol fognak tollasozni vagy épp focizni a gyerekek? Ilyenkor megoldás lehet, ha csak a kert egy-egy részében hagyja megnőni a növényzetet.

Félreeső helyeken, amiket keveset, vagy egyáltalán nem használ a család. Vertikálisan terjeszkedve is gondolkodhatunk, pl. a kerítés mentén, lépcsőzetes virágtartót, magaságyás használva.

Forrás

Jónéhány virágzó, mézelő faj jól tudja magát érezni egy nagyobb cserépben, mint a zsálya, levendula, nyári orgona, macskafarkú veronika, harangvirág, fűszernövények… szinte végtelen a sor.

Forrás

Kevés a virág a kertedben?

Léteznek méhlegelő magkeverékek, szórd szét, következő évben már magától szaporodik. Veteményesed van? Nem baj! A legegyszerűbb növények is vonzhatnak bizonyos fajokat. Például a répa, murok, kapor egy gyönyörű lepke, a fecskefarkú kedvence.

További részleteket és személyes tapasztalatok olvashattok a témával kapcsolatban a VIRÁGjárók, MÉHlegelők Facebook-csoportban.

Mit tehetünk még a beporzókért?

Biztosítsunk elegendő vizet a rovaroknak

Forrás

A forró tavaszi, nyári napokon a méhek is megszomjaznak. Tegyen ki egy lapos tányért vízzel tele a takarmánynövények közelébe, vagy ha van méhkaptára, akkor az mellé. A murva és az apró kavicsos terület kifutó- és leszállópályaként szolgál a méhek számára. A madáritató is jó lehet nekik, de érdemes tenni bele egy nagy követ, ha a víz kevés lenne, nem érik el a pereméről.
Ne felejtsd el naponta újratölteni friss vízzel.

Még beporzóbarátabbá tennéd a kertet? Rengeteg segítséget találsz ITT.

Rovarszálló: lakóhely a méhek számára

Már készen is kaphatók rovarhotelek a nagyobb kertészetekben, lakberendezési boltokban. De otthon is egyszerűen tudunk készíteni.

Így néz ki egy méhgarázs azaz inkább luxushotel (MME)

Fakeretbe, szekrénybe, régi ágyrácsra, kiselejtezett ablakkeretbe rögzíthetünk sok összegyűjtött vékonyabb faágat, nádszálakat összekötve, tobozokat, nagyobb ágakba, tüzifa kugliba, gerendahulladékba különféle átmérőjű lyukakat fúrhatunk. Kitömhetjük több marok szalmával, de jöhet egy lyukas téglatest is. Tegyük napos helyre, virágzó növények közelébe.

Több ötletért, technikai tudnivalókért látogass a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalát.

Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy a rovarok nem üldözendő lények!

Tudtad, hogy a vadméhek pont olyan szorgalmasan porozzák a virágokat, mint mézelő társaik, ráadásul egyikük sem csíp? Az egyik legnagyobb Magyarországon is megtalálható faj a tőrösdarázs, méltán ijesztő mérete és hangja. Ők sem csípnek, de ezt a lábaink körül keringve nehéz elhinni róluk.

Ahhoz, hogy a gyermekeink ne féljenek tőlük, jobban meg kell ismerniük a beporzókat, rovarokat. Gyakran alaptalan, rossz magatartásformákat tanulnak el tőlünk, mikor például azt látják, hogy sikongat, csapkod egy felnőtt. Elég lenne, ha csak leülnénk egy kicsit, és megfigyelnénk őket, tanulnánk rólunk.

Mi legyen a vágatlan május után?

Sokan alig bírják kivárni, hogy lemenjen a vágatlan május, és máris neki lehet menni a fűnyíróval a kertnek, és végre mindent egyenesbe hozni.

De ha odacsalogattuk a rovarokat, akkor ezután mit fognak enni, ha eltüntetjük hirtelen az összes eleséget?

A rovarcsalogatás ugyanúgy egy felelősségteljes feladat, sosem vagyunk kész. Folyamatosan etetni, itatni kell őket.

  1. Hagyhatunk továbbra is vágatlan, virágba borult felületeket.
  2. Kialakíthatjuk úgy a kertet, hogy minden hétre jusson olyan virágzó és pollent adó növény, ami tápnövényként szolgálhat a későbbiekben.
  3. Az itatásról sem feledkezhetünk meg, ha már odaszoktattuk őket.
  4. Ne adjunk nekik cukros vizet.

Aki régóta olvassa V. Topor Erika írásait, biztosan találkozott már a lepkebarát kert koncepciójával vagy az egész évben virágzó évelő ágyások világával. Elhivatott szakember, ötletei rengeteget segíthetnek.

ADL - Debrecenimami

Forrás; Forrás

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére