Jelenlegi hely

Mi van a babacsomagban? - Születési támogatás kerületenként

Kelengye, utalvány, üdvözlőlap vagy születési támogatás? A legtöbb budapesti kerületben az önkormányzat támogatja az újszülöttek családját. Összegyűjtöttük kerületenként, hogy mire számíthatnak a budapesti babák.

I. kerület

A Budavári kerületben élő családok jogosultak a születési támogatásra, amelynek összege gyermekenként 75.000 Ft. Ennek feltétele: legalább az egyik szülő min. 1 éve az I. kerületben bejelentett lakcímén él, a gyermeket a saját háztartásban neveli, családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét.

További információ

III. kerület

Üdvözlő lappal, 10.000.-Ft értékű DM utalvánnyal és Képmás Magazinra történő féléves előfizetéssel köszönti az önkormányzat a világra jött óbudai újszülötteket, amennyiben a gyermek vagy – a gyermek születésekor – legalább egyik gondozó szülője a III. kerületben bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen tartózkodik. A támogatást Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának és a Polgármesteri Hivatal Szociális Szolgáltató Főosztály munkatársainak közreműködésével kapják meg.

További információ  

IV. kerület

Az újpesti önkormányzat babaköszöntő programot nyújt a kisbabák családjának. Ez egy 12.000 Ft forint babakelengye csomag, amely bodykat, lila színű kistakarót, babaápolási szereket és egyéb hasznos apróságokat tartalmaz. A kelengye csomagot a védőnő juttatja el a családoknak. A támogatást a gyermek születését követően 120 napon belül lehet igényelni. A babakelengye mellett rászolultsági alapon születési támogatás, egyszeri 20.000 Ft is kérhető az önkormányzattól.

További információ

V. kerület

A belvárosi családok újszülött gyermekük után babakötvényt (életkezdési támogatást) kapnak. Az önkormányzati rendelet szerint az a kerületi újszülött, aki a születésétől V. kerületi lakcímmel rendelkezik és az egyik szülője a gyermek születését megelőző egy évvel kerületi lakcímmel rendelkezik, kérelemre a Start számlájára egyszeri 170.000 Ft támogatást kap. Továbbá a gyermek 7. és 14. életévének betöltésekor, kérelemre újbóli összeget utalnak a Start számlájára. Az ott összegyűlt összeget 18. életévének a betöltése után tudja felvenni.

További információ

VI. kerület

A Terézvárosban született gyermekek (akiknek a szülei legalább egy éve VI. kerületi lakóhellyel rendelkeznek és életvitelszerűen a kerületben élnek) ezeket kapják: születési támogatás (összege gyermekenként 60.000 Ft) A kérelmet a gyermek születését követő 90 napon belül lehet benyújtani, ezt követően már nem (jogvesztő határidő). Az önkormányzat „Terézváros Újszülöttje” címet adományoz annak az újszülött magyar állampolgárságú gyermeknek, aki a naptári év június 6. napján született és első lakóhelye a VI. kerületben van. Ez egyszeri, a gyermekszületéssel járó anyagi terhek csökkentése érdekében 60.000 Ft értékű nem pénzbeli adomány jár, amely az újszülött gyermek gondozására, ruházattal való ellátására fordítható. (Ha ezen a napon nem született gyermek, akkor a címet az a gyermek kapja, aki a naptári év június 6. napjához - azt követően vagy azt megelőzően - legközelebb eső napon született.) A rászoruló családoknak mosható nadrágpelenka használatának támogatása is jár. Ha a szülők Start számlát nyitnak a gyermeküknek, ezt az önkormányzat 20.000 Ft-tal egészíti ki. Az fiatalok életkezdési támogatás iránti kérelem a gyermek születését követő egy éven belül nyújtható be.

További információ

VIII. kerület

Józsefvárosban érvényes lakóhellyel rendelkező újszülöttek egyszeri születési támogatása 2017. január 1-től: az eddigi 5 ezer forintos támogatást kiegészítették egy 10 ezer forint értékű ajándékcsomaggal, amely a kisbaba gondozásához szükséges termékeket tartalmazza. A csomagot a védőnők adják át az érintett családoknak az első családlátogatás alkalmával. 

További információ

IX. kerület

A Ferencvárosban született babák és szüleik a következőkre számíthatnak. Kérelemre egyszeri születési támogatást nyújt az önkormányzat a IX. kerületi állandó bejelentett lakóhelyén vagy bejelentett tartózkodási helyén legalább két éve életvitelszerűen tartózkodó, a gyermeket saját háztartásában nevelő törvényes képviselő részére. A támogatás mértéke gyermekenként egységesen 40.000 Ft. A születési támogatás összegéből minimum 30.000 Ft-ot életkezdési támogatás jogcímen az újszülött gyermek részére megnyitott Start-számlára (a fiatalok életkezdési támogatása) kell utalni.

További információ

X. kerület

A Kőbányai Önkormányzat születési támogatást ad a X. kerületi lakóhellyel rendelkező gyermeknek. A támogatást a gyermek egyéves koráig a törvényes képviselő igényelheti. Ennek feltétele, hogy a gyermek részére Start-számlát nyissanak. A támogatás összege 10.000 Ft, melyet az Önkormányzat a gyermek részére megnyitott Start-számlára utal át.

További információ

XI. kerület

Az Újbudán született gyerekek a védőnő által Babaköszöntő csomagot kapnak (benne két kombidressz, egy rugdalódzó, egy kifogó, két textilpelenka, és egy takaró, füzet a hasznos tudnivalókról, egy kerületi kisokos, egy hűtőmágnes, amely egyben oltási naptár, bébikesztyű, úszópelenka, valamint néhány babápolási termék). Több éve hagyomány, hogy november 11-én, a Kerület Napján született gyerekeket, az "Újbuda-babákat" névleg örökbe fogadja az önkormányzat.

További információ

XII. kerület

A Hegyvidéken minden újszülött szülei születési támogatásra jogosultak, melynek összege: 60.000 Ft, ikrek esetében ez az összeg mindegyik gyermek után jár. A kérelmet legkorábban a szülés várható időpontja előtt 60 nappal és legkésőbb a gyermek születését követő 180. napon belül lehet benyújtani. A jogosultság feltételei:

  • A szülő legalább két éve, megszakítás nélkül a XII. kerületben bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és
  • a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 61.400 Ft-ot, fokozottan rászoruló gyermek esetén a 71.400 Ft-ot, és
  • a gyermeket gondozó család nem rendelkezik az 1997. évi XXXI. törvény 19. § (7) bekezdésében meghatározott vagyonnal, valamint
  • a gyermeket gondozó család az elismert lakásnagyságot meg nem haladó lakásban lakik. Az elismert lakásnagyság a család tagjainak számától függően: Kéttagú család esetében 60 m2, három és ennél több tagú család esetében személyenként további 10 m2.

További információ

XIII. kerület

A XIII. kerületben lakó családok újszülött babái baba- köszöntő ajándékcsomagot kapnak. A babacsomag egy fehér színű babatakarót, szintén fehér színű kapucnis törülközőt, valamint kis sapkát, partedlit, body-t és rágókát tartalmaz, valamint egy szoptatási tanácsadó füzetet és egy információs füzetet a szülőknek. A csomag értéke 7.000 Ft. Életkezdési támogatás is jár a kisbabás családoknak, összege: 30.000 Ft, amelyet a Start-számlára utal át az önkormányzat. Feltétele, hogy a kérelmező szülő a kérelem benyújtását megelőző egy évben lakcímmel rendelkezett és életvitelszerűen a XIII. kerületben élt.

További információ

XIV. kerület

A zuglói önkormányzat babakelengye helyett pénzbeli támogatással köszönti az újszülötteket: 30.000 Ft születési támogatást adnak a zuglói kisbabák szüleinek.

További információ

XV. kerület

Az újszülöttek támogatása két egymástól függetlenül igényelhető támogatásból áll: egy 20.000 Ft összegű ún. születési támogatásból és egy legfeljebb 20.000 Ft összegű ún. oltási támogatásból áll. A születési támogatást egy mappában adják át a családoknak, ami egy információs kiadványt tartalmaz arról, hogy a kisgyermekes családok milyen kedvezményeket, támogatásokat vehetnek igénybe a kerületben. Az oltási támogatást háromféle oltásra lehet felhasználni, a szülők által szabadon választva: a bárányhimlő, a rotavírus illetve a pneumococcus baktérium elleni oltásra.

További információ

XVI. kerület

A kerületi gyerekeket babaköszöntő csomaggal ajándékozza meg az önkormányzat. A babakelengyét a szülők a védőnőktől vehetik át. A részletekről az önkormányzatnál illetve a védőnőknél lehet érdeklődni.

További információ

XVII. kerület

Minden megszülető rákosmenti kisbaba szülei kapnak egy ajándékdobozt: "Rákosmenti Babacsomag", amelyben az apróság számára két rugdalózó, egy bébi sapka, egy partedli és egy takaró található, ill. egy védőnői tájékoztató számos hasznos információval. "Rákosmenti baba vagyok" felirattal és emblémával. Az ajándékot a születést követő három hónapon belül lehet igényelni. Folytatódik az "Ültess egy fát gyermekednek" program is, amelynek keretében a XVII. kerületi kisbabák szülei egy csemetefát igényelhetnek az önkormányzattól térítésmentesen, amelyet akár a kertjükben, akár pedig közterületen ültethetnek el gyermekük születésének emlékére.

További információ

XVIII. kerület

Elindult az önkormányzat Gólyahír elnevezésű programja, melynek keretében a gyermek születését követően egy, az újszülöttek ellátásában alapvető eszközökből álló ajándékcsomagot kapnak a gyermeket vállaló szülők. A csomag az életkezdéshez a kisbabák számára legfontosabb eszközöket tartalmazza, többek között digitális lázmérőt, popsi krémet és egyéb babaápolási termékeket, egy plédet, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című könyvet és egy olyan hűtőmágnest is, amelyen a szilárd táplálékok bevezetési ideje mellett hasznos telefonszámok is találhatók.
Az ajándékot a védőnők juttatják el a jogosultakhoz a szülés utáni első családlátogatás alkalmával.

További Információ

XIX. kerület

Kispesten az önkormányzat babavárócsomaggal kedveskedik a kispesti újszülötteknek és családjuknak. Egy-egy egységcsomagban a Védőnői Szolgálattal és az önkormányzat Szociális és Gyermekvédelmi Irodájával egyeztetve készült információs anyagot találnak a kismamák például a szoptatásról, a babák ápolásáról. A csomagban az anyukák találnak továbbá egy 62-es méretű rugdalódzót, fürdőlepedőt, pamutból készült kis sapkát, valamint egy lázmérőt. A 2015 év végén útjára indított Vándorbölcsőt szülői kérésre viszik házhoz az újszülötteknek, néhány hét elteltével pedig új családhoz kerül. Mindkét programot a kispesti védőnői szolgálat koordinálja, ők viszik el az újszülöttnek a babacsomagot. Ezen kívül az önkormányzat évek óta sikeres kezdeményezése a "Fogadj örökbe egy fát gyermekednek!" program, ahol a kisgyerek születésnapjának emlékét egy-egy fa táblácska őrzi Kispest valamelyik közparkjában.
Forrás: http://uj.kispest.hu/hirek/

További információ

XX. kerület

A XX. kerületben 2016. március 1-jétől ismételten bevezették a születési támogatást. Pesterzsébeten a szülést megelőzően legalább egy éve lakóhellyel rendelkező és ott életvitelszerűen lakó kismamák igényelhetik a támogatást, melynek összege gyermekenként 10.000 Ft. A támogatás nincs jövedelemhatárhoz kötve, mindenki igénybe veheti, aki az alapfeltételnek megfelel, hiszen az önkormányzat célja ebben az esetben az újszülöttekhez kapcsolódó kiadások enyhítése, a babát vállalók anyagi támogatása. A születési támogatás megállapításához a kérelmet és a gyermek a születési anyakönyvi kivonatát kell a Szociális Osztályra benyújtani. Ezen felül szép hagyomány, hogy az önkormányzat nevében a polgármester az év elsőszülött babáját és szüleit személyesen köszönti otthonukban. Babakelengyét, babaápolási cikkeket és a szülőknek ajándékcsomagot ad át.

További információ

XXI. kerület

A csepeli önkormányzat az alábbi támogatásokat adja a babás családoknak: Anyasági támogatás:

 A támogatást az a nő veheti igénybe, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal (kivéve koraszülésnél) terhesgondozáson vett részt. Örökbefogadó szülő és gyám esetén más szabályozás az irányadó. Összege: a gyermek születésekor érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 %-ával (2008-ban 64.035.-Ft), ikergyermekeknél 300 %-ával (2008-ban 85.380.-Ft). Babaköszöntő csomag: A természetbeni támogatást a védőnő az első látogatás alkalmával adja át. A babacsomag tartalma: üdvözlőkártya, 5 darab különböző méretű body, bébitakaró, mágneses oltási naptár, bébinapló. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás  Ennek feltétele, hogy a kérelem benyújtását megelőző hónapban a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 57.000 Ft/főt. 

További információ

XXII. kerület

Az önkormányzat a kerületi újszülött születése esetén babakelengye támogatást nyújt az alábbi feltételekkel. Babakelengye támogatás állapítható meg egyszeri támogatásként, az újszülött gyermek születésével kapcsolatos költségek finanszírozása céljából.
A támogatás megállapításának feltételei:

  • a kérelmet a gyermek 6 hónapos koráig kell benyújtani
  • a gyermek első (születése időpontjában) lakóhelye a XXII. kerületben kell legyen, (az anyakönyvi kivonaton szereplő származási hely ezt igazolja),
  • a családban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét nem haladhatja meg, ez 2016. évben 57.000 Ft.

Amennyiben a jogosultság fennáll, úgy 40.000 Ft összegű támogatásban részesülhet a család, mely összeget a határozat jogerőre emelkedését követően folyósítanak.

További információ

XXIII. kerület

Soroksáron a születési támogatás egyösszegű vissza nem térítendő természetbeni támogatás, amit Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány formájában, 50.000 Ft értékben nyújt az önkormányzat. A születési támogatás iránti kérelmet a gyermek születésétől számított 90 napon belül lehet benyújtani.

További információ 

A budapesti kerületi önkormányzatok elérhetőségei megtalálhatók  ITT .

Budapestimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Parázs a hó alatt

Parázs a hó alatt – Karácsonyi ének házasoknak

„Már a kezdeteknél elromlott valami. Vagy egyszerűen csak megfagyott az évek alatt.” Történet a reményről és újrakezdésről, egy különös lelki utazásról. „Minden hópehely olyan, mint egy meghozott döntés. Ezek a hópelyhek idővel egymásra rakódnak.” A házasságban is ez történik. Nyerd meg a Harmat Kiadó újdonságát nálunk!
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére