Jelenlegi hely

Női vállalkozások a XXI. században - konferencián jártunk!

Női vállalkozások a XXI. században - ezzel a címmel rendeztek konferenciát 2014. február 4-én, Budapesten az ÖkoMama szervezésében. Ez a téma az Imami-honlapcsoport munkatársait is érinti, így részt vettünk az eseményen és készítettünk róla egy rövid összefoglalót.

A magyarországi vállalkozások 30-40 százalékának női vezetője vagy tulajdonosa van, ezek többnyire hatékonyan és stabilan működnek. A női vállalkozások támogatása tehát versenyképességi, nem csupán esélyegyenlőségi kérdés. Annak ellenére, hogy nem könnyű a vállalkozói életforma, mégis sokan választják ezt, így könnyebb összehangolni a munkát a családi teendőkkel. A régi munkahelyükre többen nem akarnak vagy tudnak visszatérni, esetleg kiegészítő jövedelemre van szükségük. A nőknek sok olyan tulajdonságuk van (például jó szervezőkészség, empátia, szorgalom, lelkiismeretesség, pontosság), ami hozzájárul cégük kiszámítható és stabil működéséhez.

A kerekasztal beszélgetésen arról is szó esett, hogy hogyan lehet összeegyeztetni a családi életet és a vállalkozást. A résztvevők megegyeztek abban, hogy alapvetően fontos az önismeret, az önbizalom és a férj (vagy partner) támogatása. Megkönnyíti a helyzetet, ha a tevékenységemnek társadalmi elfogadottsága van, ez elsősorban a tágabb család, környezet és az ismerősök pozitív hozzáállását jelenti.

Elemezték a résztvevők azt a kérdést is, hogy a női és a férfi vállalkozások miben különböznek. A jelenlévők szerint a női vállalkozók jellemzői: nemcsak racionális gondolkodás (érzelmek, szenvedély), sok más érték, rejtett igények, inspirációk, az erőforrások csoportosítása, a profitorientáltsággal szemben a nonprofit, közhasznú tevékenység, törekvés a hiánypótló tevékenységekre, több síkon gondolkodás, az értékteremtés, értékmegőrzés fontossága.

A rendezvényen sikeres női vállalkozók előadásait hallgathattuk meg. Ilyen volt a kialakítás alatt álló HellóAnyu! családbarát kávézó ötletgazdája, egy permakultúra elvén működő biokiskert kialakítója, aki webáruházat és online tanfolyamokat is üzemeltet, illetve egy olasz hölgy, aki 100 hektáros toszkánai birtokán ökoturizmussal foglalkozik.

A rendezvényről a www.hrportal.hu oldalon is megjelent egy cikk:

Munkában az ökomamák: sikerül-e újra dolgozniuk?

2012 májusában indult a Szent István Egyetemen ÖKOMAMA néven az a kezdeményezés, melynek célja kisgyermekes szülők ökoturisztikai és ökogazdálkodási képzése, valamint munkaerőpiacon történő elhelyezkedésük segítése volt. A projekt keretében 60 kisgyermekes, gyesről, gyedről visszatérő édesanyának nyújtottak tíz hónapos képzést a területen - áll a portálunkhoz eljuttatott közleményben.

Mi is írtunk korábban az ÖKOMAMA Programról, melynek keretében többek között mentálhigiénés tréningekkel, tanácsadásokkal is segítették a szervezők a résztvevőket, hogy így vezessék őket vissza a munkaerőpiacra.

A projekt eredményeként újra munkavállalóként dolgozik 15 kisgyermekes édesanya. Négyen indítottak vállalkozást, vagy kapcsolódtak be a családi vállalkozásba, közülük hárman újonnan váltották ki az őstermelői igazolványt. További négy ökomama tervezi új vállalkozás beindítását akkor, amikor gyermekei már nagyobbak lesznek. 14 édesanyának pedig folyamatosan segítenek a megfelelő munkahely megtalálásában.

A kisgyermekes édesanyákat segítő együttműködésnek köszönhetően elindult és havi rendszerességgel megrendezésre kerül a Kismama-pult nevű szolgáltatás a gödöllői Munkaügyi Kirendeltségen. A Kismama-pult lehetőséget ad a gyedről, gyesről a munkaerőpiacra visszatérni kívánó édesanyáknak, hogy személyre szabottan tájékozódjanak a jogaikról és lehetőségeikről.

Az ökoprojektek bemutatásából kiadvány is született, melyben azon ökomamákat mutatják be, akik vagy már elkezdték megvalósítani a képzés alatt kidolgozott saját vállalkozási ötletüket, vagy a közeljövőben készülnek erre.

Az ÖKOMAMA-projekt által szervezett konferencián a fő téma az volt: hogyan tud valaki sikeres vállalkozást és sikeres családot egyszerre működtetni? Az előadók között voltak olyan vállalkozó nők, akik sikerrel vették az akadályokat Magyarországon és külföldön; vállalkozóként olyan tevékenységet folytatnak, amellyel gondoskodni tudnak a megélhetésükről, és mégis maguk oszthatják be az idejüket. Emellett volt kerekasztal-beszélgetés a női vállalkozások lehetőségeiről és a felmerülő problémák sikeres megoldásairól.

A konferencia nagyon jó visszhangot kapott, a résztvevők hasznos tapasztalatokkal távoztak és kifejezték igényüket arra vonatkozóan, hogy jó lenne a jövőben is helyet adni olyan rendezvénynek, ahol a vállalkozásokat vezető nők találkozhatnak, és hasznos információkkal gazdagodhatnak. Az előadók olyan vállalkozásokat mutattak be, amelyek példaértékűek lehetnek mindenki számára.

Az eredeti cikket ide kattintva olvashatod el!


Kinga (Budapestimami)

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Pályázat típusa: kreatív pályázatBeküldési határidő: 2022. április 29.Korcsoport: óvodás, általános iskolás, középiskolás

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére