Jelenlegi hely

Cumisüveggel az élet

Bizonyos élethelyzetekben úgy alakul, hogy az édesanyának tápszerrel vagy előre lefejt anyatejjel szükséges táplálnia babáját. Ennek sok oka lehet – aminek elemzésére és helyességének eldöntésére ez a cikk nem hivatott – nem is ez a célom. Inkább az, hogy segítséget nyújtsak azoknak az édesanyáknak, akik cumisüveg segítségével táplálják gyermeküket.

A cumisüveggel táplálás első blikkre fárasztónak és macerásnak tűnik, de néhány praktika elsajátításával könnyűvé és praktikussá tehetjük, sőt, vannak pozitív oldalai is.

Az első ilyen: mindkét szülő, ill. a nagyszülők is részt vehetnek a baba táplálásában.

1. Mikroműanyagok a baba cumisüvegében – hogyan mellőzhetjük?

Sajnos szomorú annak a tanulmánynak az eredménye, amiben azt vizsgálták, hogy egy kisbaba naponta milyen mennyiségű mikroműanyag részecskével találkozik a cumisüvegen keresztül. A tanulmány szerint ez a szám 1,6 millió részecske, ami akkor szabadul fel, amikor a forróvizet beleöntve a tápszerrel keverik össze. A bababoltok és drogérák polcain ezért jelennek meg egyre nagyobb számban az üvegből készült cumisüvegek.

Ha félünk az üveg cumisüveg használatától, akkor megoldás lehet, hogy a tápszert egy másik (nem műanyag) edényben készítjük el és csak ezután töltjük át a cumisüvegbe.

2. Éjszaki etetés megkönnyítése

Pozitívum: Éjszaka bármely szülő végezheti az etetést!

Az éjszakai etetés minden szülőt próbára tesz, különösen akkor, ha a baba keservesen sír. Az etetési folyamatot meggyorsíthatjuk, ha este lefekvés előtt előkészülünk. 

A tápszert mérjük ki és porciózzuk ki. A szintén kimért vizet előkészíthetjük a vízforralóba – vagy akár jó minőségű termoszba is. Felkeléskor már csak össze kell kevernünk a hozzávalókat, leellenőrizni a hőmérsékletét és etethetünk is. Az elkészült tápszernek kb. 37 fokosnak kell lennie  -  ez nagyjából annyi, mint egy felnőtt ember csuklóján lévő bőr hőmérséklete. Cseppentsünk egy keveset a csuklónkra, ha nem érzünk hőmérséklet különbséget, akkor máris adhatjuk a babának a tápszert! 

Léteznek speciális cumisüvegek is, amik megváltoztatják színüket, ha a benne lévő folyadék túl forró.

3. Cumisüvegből – útközben

Hasonlóan az éjszakai etetéshez, itt is minden az előkészítésen múlik. 

Útközben nehezebben megy ugyan a tápszer hűtése, de itt fontos, hogy lehetőleg 2 sterilizált üveggel induljunk útnak. Mindkét üvegben készítsük elő a tápszerport, egy jó minőségű termoszban pedig vigyünk magunkkal felforralt vizet – ma már kaphatóak olyan termoszok, amik mutatják a termoszban lévő víz hőmérsékletét, sőt, autós melegítő funkcióval rendelkeznek. Egy külön üvegben pedig vigyünk magunkkal már otthon felforralt, majd lehűtött vizet – ezzel keverhetjük az esetlegesen meleg tápszert hűtés céljából.

4. Cumisüveg sterilizálása

Gyakran felmerül a kérdés: mosogatás után kell-e sterilizálni a cumisüvegeket?

A válasz: IGEN!

A mosogatással nem tudjuk elpusztítani a felületre tapadt baktériumokat, az alacsony csíraszám fenntartását az eszközök időnkénti fertőtlenítésével kell biztosítani. Az anyatejjel vagy tápszerrel érintkező eszközöket általában naponta egyszer elegendő fertőtleníteni.

A legrégebbi bevált módszer, amit anyáink is használtak: a kifőzés. A tűzhelyre lábosban annyi vizet teszünk fel, amennyi ellepi a cumisüveget és annak alkatrészeit és legalább 5 percen keresztül forraljuk. Ennek a módszernek a hátránya, hogy az alkatrészeken lerakódik a vízkő, amitől egy idő után opálossá vállnak az eszközök – ennek megakadályozásra a vízbe tanácsot egy kevés citromsavat tenni.

Fontos megjegyezni, hogy a forró, 100 fokos víz nem tesz jót a műanyag cumisüvegeknek – több esteben olvadtak meg, repedtek már meg a forrásban lévő vízben a cumisüvegek.

Streilizáló folyadék/tabletta (hideg fertőtlenítés)

Több cég gyárt jelenleg is olyan kemikáliákat, ami praktikus és gyors sterilizálást biztosít. Ezek lényege, hogy megfelelő mennyiségű vízbe tesszük a folyadékot/tablettát és a vízben áztatjuk meghatározott ideig az eszközöket.

Praktikussága mellett azonban muszáj megemlíteni ennek veszélyét: a vegyi anyagok maradéka az edény falára tapad, ami következő etetésnél az edény faláról a tápszerbe oldódik. Ha túl gyakran vagy rendszeresen használjuk ezt a módszert, a vegyi anyagok felhalmozódhatnak a baba szervezetében.

Ezeknek a kémiai anyagoknak a lefolyóba juttatásával pedig növeljük a környezetünk szennyezettségét. 

Sterilizálás gőzzel

Az egyik leghatékonyabb és biztonságosabb eljárás a forró vízgőzzel végzett fertőtlenítés. Gőzfertőtlenítés során kevés vízből forró gőzt hozunk létre segédeszközökkel. 

Mikrohullámú sütőben való fertőtlenítés – ebben az esetben nem a mikrohullám sterilizál, hanem a sütő által felmelegített víz gőze. Erre a célra kaphatóak mikrohullámú sütőbe tehető edények vagy speciális fertőtlentő zacskók. A  fertőtlenítendő termékeken mindig nézzük meg, hogy a gyártó tanácsa szerint betehető-e mikrohullámú sütőbe – különösen figyeljünk a gumi alkatrészekre!

Elektromos sterilizáló készülékek

Az utóbbi években a legelterjedtebb sterilizálási lehetőség – a készülékbe kevés vizet teszünk, ami vízgőzzé alakulva fertőtlenít – vegyszerek nélkül. Az elektromos sterilizálókba általában egyszerre több cumisüveg tehető, 24 órán keresztül steril marad a benne tárolt eszköz, automatikusan kikapcsol amikor végez.

Fertőtlenítés után az eszközöket ne töröld át semmivel, az edénytörlőről sok baktérium átkerülhet. A nedves üvegeket és cumikat mindig ki kell szárítani, fejjel lefelé fordítani egy tiszta pamut rongyra vagy egy speciális edény szárítóra, amely az üvegek és cumik szárítására lett kifejlesztve.

5. Milyen testhelyzetben etessünk cumisüvegből?

A cumisüvegből való etetéshez babának és szülőnek is meg kell találnia a megfelelő testhelyzetet – ahogy a szoptatásnál, igenis itt is figyelni kell az „intimitásra”, arra, hogy a baba érezze, hogy most csak rá van figyelve, ő a fontos. A szülőként is találd meg a számodra legkényelmesebb pozíciót, a baba fejét helyezd a könyökhajlatba és próbáld meg felvenni a kicsivel a szemkontaktust. Zsibbadás vagy fáradás esetén nyugodtan cserélj oldalt és a babát a másik karodban tartva tápláld tovább.

 

Szerző:
Vizaverné Horváth Zsófia - Szombathelyimami
2 gyermekes anyuka, Egészségfejlesztési szakember, Manóvár Kölcsönző tulajdonosa

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Mostanra már nyakig vagyunk a nagy nyári szünet kellős közepében. Mindenki elképesztően várta, a szülők talán már el is felejtik a holazalvókám-elfelejtettükalogopédiafüzetet-beposhadtazúszáscucc kombinációját, a gyerekeknek pedig egy ideje nem kell a szülők gyengéd (vagy épp agyvérzésközeli hangvételű-keljmárfelmertelkésünk!!!) ébresztésére kelniük. Szóval mit csinálnak? Hát még az ébresztőóra megcsörrenése ELŐTT természetesen közlik, hogy felkeltanaaaap, éhesvagyooook, kakiltaaaaam :D Én nem tudom, hogy vannak kódolva, de egyszerűen félelmetes, hogy a tanév idején 7kor sírva nyalábolom ki az ágyból az ovist, bezzeg a szünidőben 6kor már arcon pörögnek a testvérével együtt… Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére