Jelenlegi hely

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)

Miért "szeretünk" szorongani?

Az egy dolog, hogy csinálom, de hogy az állandó rágódást, az A, B, Zs tervek gyártását és a létező legrosszabb verziókra forgatókönyvek írását nem szerettem meg, az biztos. Akkor mégis miért csinálom? 

  • Mert néha biztonságot ad? (Az erre is van tervem, arra is van ötletem hamis illúzióját.)
  • Mert úgy érzem, így legalább próbálkozom? (A semmit nem teszek helyett bármilyen más megoldás jobb lehet.)
  • Mert éberen tart? 
  • Mert a világ elvárja, hogy tervezzünk és legyen egy jövőképünk?
  • Mert a jelenben sokkal nehezebb lenni, mint a jövőben vagy a múltban?

Fogalmam sincs, de a COVID volt az utolsó csepp a pohárban, amikor ezt az egész szorongásdit úgy, ahogy van meguntam. Ezért aztán elkezdtem keresni a technikákat, amik segítenek kordában tartani az aggódásomat. Erre jutottam.

Nincsenek illuzíóim, tudom, hogy aki rágódó típus, az valamennyire mindig az marad. De nekem például sokat segítettek az alábbi módszerek. 

1) Dedikált rágódó idő

Ez jobb, mint ahogy hangzik. :) Arról szól a dolog, hogy ha nem tudsz megszabadulni a kétségektől, akkor próbáld legalább keretek között tartani azokat. Mondjuk jelölj ki minden nap 20 perc-fél órát, ami a Te rágódó időd. Ilyenkor bátran engedd meg magadnak, hogy végigpörgesd az aktuálisan téged aggasztó problémát. Gondolj át mindent, ami csak a csövön kifér, de ha letelik a fél óra, aznapra engedd el. Ha a nap bármely más időszakában előjön az aggasztó gondolat, csak emlékeztesd magad, hogy "nem-nem, legközelebb majd holnap!"

2) Szorongás napló

Szintén segíthet, ha nem csak gondolatban pörgetsz végig egy-egy szorongató problémát, de leírod ezzel kapcsolatban az összes gondolatod, akár képeket ragasztasz mellé, rajzolhatsz, színezhetsz.

Azt mondják a szakemberek, hogy a legjobb szabad utat engedni ilyenkor a gondolatoknak, és hagyni sokszor átfolyatni magunkon a lehető legtöbb módon a szorongást. Ha elemző alkalt vagy, csinálhatsz mellé táblázatot: mik azok a tényezők, amik ellen tudsz tenni, és mik azok, amik rajtad kívül állnak. Tapasztalatból mondom, egy idő után tényleg nagyon lefáraszt az elemzés, és egyszerűen megunod saját problémáidat. :)

3) Irányított figyelem

A szorongás legjobb ellenszere, ha valahogy sikerül visszarántani magad a jelenbe. Nekem ehhez nagy segítséget ad pl. a futás. Amikor fáj minden porcikám és alig kapok levegőt, na ott garantáltan nincs kedvem a jövőn rágódni. Egy célom van csak, a következő mozdulatot megtenni.

De ugyanilyen jól működik, ha az öt érzékedre koncentrálva, tudatosan visszahozod magad az itt és mostba.

5 Nézz szét a szobában, ahol épp vagy. Nevezz meg gondolatban először öt tárgyat, amit látsz.

4 Majd nevezezz meg négy olyan dolgot, ami karnyújtásnyira van tőled, és érintsd is meg őket.

3 Aztán kezdj el figyelni a hangokra. Sorolj fel három hangot, amit hallasz.

Most koncentrálj az orrodra, nevezz meg két illatot, amit érzel.

1 Végezetül nevezz meg egy ízt, amit a szádban érzel.

Ha Te is rágodó alkat vagy, csak válassz egy módszert, és tegyél egy próbát, hidd el segíteni fog!

Egyébként meg néha csak jó gondolni rá, hogy semmi nem tart örökké. A legszörnyűbb gondok is megszűnnek egyszer.

Hajrá, le a gondokkal, fel a fejjel!  ;)

Vági-Tóth Lilla
- Budapestimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére