Jelenlegi hely

Van egy jó tippünk a nemzeti ünnepekre!

Március 15., szerda egy ajándékba kapott nap az egész családnak. Azonban sokan tapasztaljuk azt, hogy gyerekekkel nem lehet az egész napot otthon tölteni... A szabadban eltöltött idő mellett érdemes a kultúrára is időt szakítani. Néhány olyan múzeumot ajánlunk most nektek országszerte, ahol az egész család talál látnivalót, és még a belépés is ingyenes lehet.

Természetesen nem csak ez a nap az egyetlen, amikor múzeumba mehetünk. És, hogy ne legyen hatalmas kiadás, összegyűjtöttük, hogyan maradhatna egy kis pénz a családi kasszában a kirándulás mellett. Érdemes figyelni az ingyenes napokra!

Bálint Ágnes Emlékház

2220 Vecsés, Barcsai utca 1.
Telefon: 06-29/350-676; +36-20-383-4339
Nyitva tartás: minden hónap első vasárnapján 10-18 óráig márciustól decemberig (januárban és februárban zárva)

Ki ne emlékezne az ikonikus mesékké vált Futrinka utca, Mazsola és Tádé, Kukori és Kotkoda, Frakk, a macskák réme, Vízipók csodapók mesefilmekre és szereplőikre? A mesebeli hangulatú régi házban a földszinti szobák az írónő életét mutatják be eredeti bútoraival, használati tárgyaival, bábjaival, rajzaival. Az emeleti játékszobában az egyik lánya által gyűjtött régi játékokból nyílt kiállítás, a csodaszép babaházakat már a Fábry showban is megnézhette a közönség. Az udvaron, a kertben szépidőbenjátszani is lehet: meseágyásban a rajzfilmek szereplőivel,gumiasztal, gokart, ügyességi játékok várják a gyerekeket.

Tihanyi Babamúzeum

8237 Tihany, Visszhang utca 4.

Nyitva tartás: március 15 – október 23.

Egy babagyűjtő hölgy hobbijából vált mára a régi karácsonyok gyerekjátékainak, babák, macik, pléhautók közötti nosztalgikus séta helyszínévé a múzeum. Az épület előtti kilátás a Belső-tóra, Tihany utánozhatatlan hangulata egyedülálló helyszín a családi kiránduláshoz. A Belső-tó mellett szabadidőpark, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park mezején a ürgekolónia meglesése, a Levendula ház Látogatóközpont újabb lehetőségek rácsodálkozni a Félsziget szépségeire.

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

6000 Kecskemét, Gáspár András utca 11.

Nyitva tartás: egész évben

Állandó kiállításán játéktörténeti és nemzetek játékai, arisztokrata családok hagyatékai, bűvésztörténeti ritkaságok láthatóak. Műhelyében folyamatosan új és új témákkal, kézműves foglalkozásokkal, társasjáték nappal várják a kicsi és nagy látogatókat egyaránt. Idén 35 éves a múzeum!

Óbudai Múzeum: Játéktörténeti kiállítás

1033 Budapest, Fő tér 1.

„Játék a városban” címmel nyílt új állandó kiállítás az Óbudai Múzeumban. Budapest egyetlen állandó játéktörténeti kiállítása a város témakörében mutatja be a hazai polgári játékokat, felhagyva a hagyományos lány-fiú tematikával.

Szentendrei Skanzen

2000 Szentendre, Sztaravodai út

Nyitva tartás: április 1 – október 30; Márciusban hétvégenként és március 15-én nyitva.

Hatalmas területén a magyar tájegységek jellemző épitészete és épületei adnak hátteret a Kárpát-medencében élők mindennapjainak, életmódjuk és tárgyaik bemutatásának. Hogy mitől nem naftalinszagú mégsem? Az élő múzeumi helyszíneken kipróbálhatja mindenki a cipósütést, gyertyamártást, kötélverést, bőrműveskedést, a vízimolnárkodást. A Mesekert, bábszínház, gyerekgazdaság, fotóműhely, csodacsűr élménypontok felkeresése bérelt szekéren, rolleren, bicajon, vonaton… hát lehetne ez unalmas?

Tipp: Aki megőrzi a 2017-ben vásárolt belépőjegyét, annak felmutatásával második látogatása alkalmával a teljes árú belépőjegy adott napi árából 30% kedvezményt kap!

Szolnoki RepTár

5000 Szolnok, Indóház u. 4-6.

Nyitva tartás: egész évben nyitva

2016 őszén nyitotta meg kapuit, ráadásul október 23-án ide is ingyenes a belépés. Muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök, akadálypálya, játszótér, kávézó, 4D mozi, repülőgép szimulátor.

Tipp: hétvégenként ingyenes idegenvezetés egyéni látogatóknak 11 és 15 órakor!

Hetedhét játékmúzeum

8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. (Hiemer-ház)

Nyitva tartás: egész évben nyitva

Gazdag játéktörténeti gyüjtemény, mely egy gazdagból szegénnyé vált kislány játékaival kezdődött. A múzeum nemcsak a játékok bemutatására vállalkozik, de elérhetővé is teszi azt a kicsiknek: a látogatás ideje alattöltöztetős baba, felhúzható kisvonat bérelhető, kikölcsönözhető a Rejtély a babaházban című társasjáték, melyet a Játékmúzeum számára Pierrotkészített.Akit pedig megérint a múzeum, haza is vihet egy darabot belőle, örökbe fogadva egy játékot.

Mesemúzeum

1013 Budapest, Döbrentei u. 15.

Nyitva tartás: egész évben nyitva

A „Magyar tündérmese világa” című állandó kiállításban mese utat járhat be a látogató: a meseindító üveghegyen átkelve, próbákat teljesítve, akadályokat leküzdve juthat az áhított „felekirályságig”. Báb és színházi előadások, árnyjátékok, vetítések várják a kicsiket. A gyerekek rengeteg mesekönyv közül válogathatnak, beülhetnek a hallgató-kuckóba, kipróbálhatják magukat a színpadon vagy elkészíthetik saját mesefilmjüket. 

Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont

9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142.

Nyitva tartás: téli időszakban (november 7 . március 31) hétfő-szerda zárva, kivétel március 15., nyári időszakban minden nap nyitva

Interaktív kiállítás, a négy szinten a négy őselem, a víz, tűz, levegő és a föld titkait fedezhetjük fel.Vízi terepasztalon lehet gátat építeni, vizet duzzasztani, vízipisztollyal lőni. Felsorolhatatlan, a sok-sok kipróbálható lehetőség a Tesla transzformátorral generált mesterséges villámlásoktól kezdve az előadásokig. Planetáriumában virtuális űrutazás, Pániklabor szabaduló játék…

Tipp: 2017. április 1-től emelkednek a belépőjegyek árai. Március 31-ig előre vásárolható a régi árakon Élménycsomag, melyet postán küldenek el és június 30-ig fel lehet használni!

Mikor ingyenesek a múzeumok?

A legtöbb múzeumban a nemzeti ünnepeken ingyenes a belépés: március 15-én,május 1-jén, augusztus 20-án és október 23-án.

Múzeumonként rengeteg lehetőség adódik még az ingyenes vagy kedvezményes belépők váltására, ezt az adott múzeum oldalán ellenőrizhetjük.

Forrás: Debrecenimami I Fotó: thisismyhappiness.com

Partnereink