Jelenlegi hely

15 év alatt több mint 1100 gyermeket mentett meg a Gólyahír Egyesület

Tizenöt év alatt több mint 1100 gyermeket mentett meg a Gólyahír Egyesület - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az egyesület által szervezett konferencián, csütörtökön Budapesten.

Soltész Miklós megnyitó beszédében ismertette: a Gólyahír Egyesület segítségével 758 gyermek került családba, és az ő támogatásuknak köszönhető, hogy további 350 gyermek megszületett és a saját édesanyjánál maradt.

Az államtitkár hangsúlyozta: az örökbefogadás mind az örökbeadó, mind az örökbefogadó szülő számára hatalmas lelki teher.  De teher az örökbefogadott gyermek számára is – mondta –, aki kamaszkorában szembesül azzal, hogy "hol kezdődött és hol folytatódott az élete". A Gólyahír Egyesület ennek a tehernek a viselésében, feldolgozásában is sokat segít. Hozzátette: fontos az egyesület által nyújtott fizikai segítség is, legyen az anyagi vagy tárgyi támogatás vagy éppen a közösség biztosítása a gyermekek számára.

Böjte Csaba ferences szerzetest idézve Soltész Miklós kiemelte: nem lehet tudni, hogy ki lesz az a megmentett gyermekek közül, aki feltalálja az AIDS gyógyszerét, ki lesz orvos, aki majd életeket ment vagy akár pék, buszsofőr, aki munkájával szintén embertársait, a közösséget szolgálja.

Fűrész Tünde, az Emmi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában ismertette a kormány családpolitikai intézkedéseit 2010-től, szót ejtve mások mellett a családi adókedvezmény kiterjesztéséről, a munka melletti gyedről és a gyermekétkeztetés támogatásának megkétszerezéséről.

A helyettes államtitkár kitért az egységes nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony bevezetésére, valamint arra is, hogy 2014-től a 12 évesnél fiatalabb gyerekek csak családban helyezhetők el.

Az örökbefogadást megkönnyítő intézkedések közül Fűrész Tünde kiemelte az örökbefogadói gyes bevezetését, a várandósságát titkoló, válsághelyzetben lévő anyák támogatását és az örökbefogadói alkalmasság érvényességének meghosszabbítását három évre. Szólt arról is, hogy a kihelyezési eljárás határideje 15 napról nyolc napra csökkent az újszülöttek esetén.

A helyettes államtitkár ismertetése szerint jelenleg 5600 nevelőszülő van Magyarországon, míg 2014. január 1-je előtt csak 3500-an voltak. Ennek köszönhetően a gyerekvédelmi szakellátásban részesülő gyermekek kétharmada már nevelőszülőnél él – hangsúlyozta.

Fűrész Tünde a rövid távú célokat ismertetve elmondta: 2016 végéig a most még gyermekotthonokban élő 12 éven aluli gyermekek is nevelőszülőkhöz kerülnek.

A konferencián Örökbefogadás kamasz szemmel című előadásában Sebesfi Ádám 16 éves örökbefogadott fiú úgy fogalmazott: "a szülő az, aki felnevel".

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére