Jelenlegi hely

Távol is közel – Indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Itt az igazi őszi idő, ami kiválóan alkalmas a múzeumlátogatásra. A Múzeumok Őszi Fesztiválján nyitott ajtókkal és színes programokkal várják a vendégeket országszerte a 2020. szeptember 28-tól november 11-ig.

Távol is közel

Idén a Távol is közel… mottóhoz kapcsolódó Valódi és virtuális múzeumi találkozások című témakör keretében olyan programokok is lesznek, amelyek bemutatják, hogy a múzeumok hogyan reagáltak régen és most a különleges helyzetekre. Ha a múzeumokban személyesen nem lehetséges, akkor a virtuális térben valósul meg a találkozás.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020 programjai kilenc központi témakörhöz kapcsolódnak, melyek közül hat a nagyközönségnek, egy-egy a pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat foglalja magában. 

A fesztivál célja bemutatni a múzeumok sokoldalúságát, hogy miként tudnak egyszerre hiteles tudásátadási központként és szórakoztató kulturális programot nyújtó intézményként működni, hozzájárulni az élményközpontú oktatáshoz, és speciális programok nyújtásával az eltérő generációk közötti párbeszédet generálni. 

Közönségprogramok

16+ BÁTRAKÉ A SZERENCSE 

A múzeumok olyan programokat kínálnak a fiatalok (elsősorban középiskolások és fiatal felnőttek) számára, amelyeken akár önállóan, akár csoportosan lehetőségük nyílik a múzeum megismerésére. A hangsúlyt olyan interaktív programokra fektetik, amelyek valamilyen váratlan, illetve rendkívüli esemény, helyzet  átvészelésére, túlélésére hívják fel a figyelmet.

A főszerepbe a túlélők, és az események hősei kerülnek. A tematikán belül teret adnak olyan online megoldásoknak is, amelyekhez akár egy játék, akár egy vetélkedő formájában csatlakozhatnak a fiatalok.

SÉTÁLJ, GYALOGOLJ, BRINGÁZZ VELÜNK!

Az idei kiemelt szlogenhez (Távol is közel…) illeszkedve a tematikában szervezett programokon a résztvevők gyalogos vagy kerékpáros kirándulásokkal járják körbe és fedezik fel a tágabb környezetünkben található, valamilyen katasztrófához, háborúhoz, vagy járványhoz kapcsolódó történelmi, kulturális helyszíneket, építészeti emlékeket, vagy természeti különlegességeket.   

UTAZÓ MÚZEUM

A múzeum értékeit felmutató, a múzeumba csalogató programban a múzeum munkatársai kilépnek az intézmény falain kívülre.

SZOMSZÉDOLÁS

A múzeum munkatársai elviszik a kiállítást, egy-egy műtárgyat, múzeumpedagógiai programot, múzeumi foglalkozást, gyakorlati bemutatót, előadást egy másik intézmény  látogatóihoz, például egy cserekiállítás révén.

MÚZEUM A BŐRÖNDBEN

A program keretében kiállítások, múzeumpedagógiai programok, múzeumi foglalkozások, gyakorlati bemutatók, előadások a múzeum falai közül kilépve óvodákban, iskolákban, közösségi helyszíneken, köztereken, utcákon és akár bevásárlóközpontban jelennek meg.

A közterületekre kitelepülő múzeum rendezhet szabadtéri kiállítást vagy kedvcsináló kulturális programot, villámcsődületet (flash mob). A program célja, hogy a járókelők figyelmét ráirányítsa a múzeumra.

PINCÉTŐL A PADLÁSIG

Ezek a programok lehetőséget nyújtanak a színfalak mögé történő bepillantásra, a múzeumi kulisszatitkok megismerésére, és az eddig ismeretlen vagy szokatlan múzeumi tevékenyégek felfedezésére. Kiderül, hogy a múzeum több mint egyszerű kiállítási helyszín – a háttérben zajló kutatások és műhelymunkák biztosítják azt, hogy az ott fellelhető tárgyi gyűjtemény és az azzal kapcsolatos tudás a jövő generáció számára is elérhető, valamint megérthető legyen.

MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ

A témakör keretében lehetőség lesz többek között kiállításmegnyitó, művész-közönségtalálkozó, az őszi jeles napokhoz (pl. Vendel-nap, Dömötör-nap, Hubertus-nap, Márton-nap) vagy a világnapokhoz kötődő rendezvények, játékos családi délutánok, vagy akár a szűkebb réteget vonzó ismeretterjesztő előadássorozatok megszervezésére.

MÚZEUMI SZÜNETELŐ

A 2016-ban sikerrel bevezetett tematikához kapcsolódó múzeumok az iskolai őszi szünet idején (október 23. és november 1. között ) különböző érdekes programokkal várják a családokat vagy a szünetelő gyermekeket. Tedd csodálatossá az iskolai őszi szünetet! A családi naptól kezdve a rendhagyó múzeumi napközis táborokig minden adott a minőségi szabadidő múzeumi környezetben való eltöltéséhez.

Idén kiszélesítik a kört az otthonról is elérhető digitális programok, online játékok és vetélkedők irányába, mert hozzáférhetővé szeretnék tenni azok számára is a múzeumi tartalmakat, akik a fizikális távolság vagy egyéb okok miatt nem tudnak személyesen részt venni a rendezvényeken.

Múzeumi éjszakázás - Gyerekeknek

Olyan tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások  (pl. filmvetítés, múzeumi mesék, szerepjáték, vetélkedő, elemlámpás tárlatvezetés) szervezésére hívják a múzeumokat, amelyek akár múzeumi bent alvással is társulhatnak, hiszen a múzeum egy varázslatos hely, ahol bármi megtörténhet.

További információ és részletes program

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllétünk, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Október 10., vagyis a lelki egészség világnapja alkalmából dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére