Jelenlegi hely

Távol is közel – Indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Itt az igazi őszi idő, ami kiválóan alkalmas a múzeumlátogatásra. A Múzeumok Őszi Fesztiválján nyitott ajtókkal és színes programokkal várják a vendégeket országszerte a 2020. szeptember 28-tól november 11-ig.

Távol is közel

Idén a Távol is közel… mottóhoz kapcsolódó Valódi és virtuális múzeumi találkozások című témakör keretében olyan programokok is lesznek, amelyek bemutatják, hogy a múzeumok hogyan reagáltak régen és most a különleges helyzetekre. Ha a múzeumokban személyesen nem lehetséges, akkor a virtuális térben valósul meg a találkozás.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020 programjai kilenc központi témakörhöz kapcsolódnak, melyek közül hat a nagyközönségnek, egy-egy a pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat foglalja magában. 

A fesztivál célja bemutatni a múzeumok sokoldalúságát, hogy miként tudnak egyszerre hiteles tudásátadási központként és szórakoztató kulturális programot nyújtó intézményként működni, hozzájárulni az élményközpontú oktatáshoz, és speciális programok nyújtásával az eltérő generációk közötti párbeszédet generálni. 

Közönségprogramok

16+ BÁTRAKÉ A SZERENCSE 

A múzeumok olyan programokat kínálnak a fiatalok (elsősorban középiskolások és fiatal felnőttek) számára, amelyeken akár önállóan, akár csoportosan lehetőségük nyílik a múzeum megismerésére. A hangsúlyt olyan interaktív programokra fektetik, amelyek valamilyen váratlan, illetve rendkívüli esemény, helyzet  átvészelésére, túlélésére hívják fel a figyelmet.

A főszerepbe a túlélők, és az események hősei kerülnek. A tematikán belül teret adnak olyan online megoldásoknak is, amelyekhez akár egy játék, akár egy vetélkedő formájában csatlakozhatnak a fiatalok.

SÉTÁLJ, GYALOGOLJ, BRINGÁZZ VELÜNK!

Az idei kiemelt szlogenhez (Távol is közel…) illeszkedve a tematikában szervezett programokon a résztvevők gyalogos vagy kerékpáros kirándulásokkal járják körbe és fedezik fel a tágabb környezetünkben található, valamilyen katasztrófához, háborúhoz, vagy járványhoz kapcsolódó történelmi, kulturális helyszíneket, építészeti emlékeket, vagy természeti különlegességeket.   

UTAZÓ MÚZEUM

A múzeum értékeit felmutató, a múzeumba csalogató programban a múzeum munkatársai kilépnek az intézmény falain kívülre.

SZOMSZÉDOLÁS

A múzeum munkatársai elviszik a kiállítást, egy-egy műtárgyat, múzeumpedagógiai programot, múzeumi foglalkozást, gyakorlati bemutatót, előadást egy másik intézmény  látogatóihoz, például egy cserekiállítás révén.

MÚZEUM A BŐRÖNDBEN

A program keretében kiállítások, múzeumpedagógiai programok, múzeumi foglalkozások, gyakorlati bemutatók, előadások a múzeum falai közül kilépve óvodákban, iskolákban, közösségi helyszíneken, köztereken, utcákon és akár bevásárlóközpontban jelennek meg.

A közterületekre kitelepülő múzeum rendezhet szabadtéri kiállítást vagy kedvcsináló kulturális programot, villámcsődületet (flash mob). A program célja, hogy a járókelők figyelmét ráirányítsa a múzeumra.

PINCÉTŐL A PADLÁSIG

Ezek a programok lehetőséget nyújtanak a színfalak mögé történő bepillantásra, a múzeumi kulisszatitkok megismerésére, és az eddig ismeretlen vagy szokatlan múzeumi tevékenyégek felfedezésére. Kiderül, hogy a múzeum több mint egyszerű kiállítási helyszín – a háttérben zajló kutatások és műhelymunkák biztosítják azt, hogy az ott fellelhető tárgyi gyűjtemény és az azzal kapcsolatos tudás a jövő generáció számára is elérhető, valamint megérthető legyen.

MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ

A témakör keretében lehetőség lesz többek között kiállításmegnyitó, művész-közönségtalálkozó, az őszi jeles napokhoz (pl. Vendel-nap, Dömötör-nap, Hubertus-nap, Márton-nap) vagy a világnapokhoz kötődő rendezvények, játékos családi délutánok, vagy akár a szűkebb réteget vonzó ismeretterjesztő előadássorozatok megszervezésére.

MÚZEUMI SZÜNETELŐ

A 2016-ban sikerrel bevezetett tematikához kapcsolódó múzeumok az iskolai őszi szünet idején (október 23. és november 1. között ) különböző érdekes programokkal várják a családokat vagy a szünetelő gyermekeket. Tedd csodálatossá az iskolai őszi szünetet! A családi naptól kezdve a rendhagyó múzeumi napközis táborokig minden adott a minőségi szabadidő múzeumi környezetben való eltöltéséhez.

Idén kiszélesítik a kört az otthonról is elérhető digitális programok, online játékok és vetélkedők irányába, mert hozzáférhetővé szeretnék tenni azok számára is a múzeumi tartalmakat, akik a fizikális távolság vagy egyéb okok miatt nem tudnak személyesen részt venni a rendezvényeken.

Múzeumi éjszakázás - Gyerekeknek

Olyan tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások  (pl. filmvetítés, múzeumi mesék, szerepjáték, vetélkedő, elemlámpás tárlatvezetés) szervezésére hívják a múzeumokat, amelyek akár múzeumi bent alvással is társulhatnak, hiszen a múzeum egy varázslatos hely, ahol bármi megtörténhet.

További információ és részletes program

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére