Jelenlegi hely

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont

A Nógrád megyei Ipolytarnócon különleges időutazás részesei lehetünk. A megújult látogatóközpontban hologramos vetítésen elevenednek meg az ősállatok, sétálhattok a lombok között és a geológiai tanösvényen, valamint interaktív kiállítást, 4D mozit és játszóteret is találtok itt.

Ősvilági Pompei

Nógrád megye északi szögletében, az Ipoly-folyó közelében bújik meg földtani örökségünk gyöngyszeme, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. Ipolytarnóc nevét először a környéken megtalált közel 100 méter hosszúságú, és 8 méter kerületű óriási megkövesült fa tette híressé. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartozó ipolytarnóci ősmaradványokat bemutató izgalmas kiállítást „magyar Pompei”-nek is nevezik.

Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, egyben ez tette lehetővé, hogy az ősi maradványok évmilliókat vészelhessenek át. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait. Négy éve újabb leletek kerültek elő, amelyek azt tanúsítják, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt a területen.

A világ legnagyobb ismert megkövesedett fenyő-féléjét a Borókás-patak bontotta ki a vulkáni kőzetek halotti lepléből. Az Ősvilági Pompejinek is nevezett, Európa Diplomás és világörökségi nevezés alatt álló terület 23-17 millió éves képződményeinek változatos kövületei a különleges konzerválódási körülményeknek köszönhetően válhattak közkincsé. A vulkáni katasztrófa elpusztította az ősi Ipolytarnócot, de egyúttal lehetőséget is adott arra, hogy maradványai átvészeljék az évmilliókat.

A területre érkező látogatókat az Ősfenyő Belépő fogadóépület üdvözli, itt kezdődik a különleges időutazás. A fogadóépülettől induló kőzetparti ösvényen a mérföldkövek felírásai és a közéjük illesztett szabadtéri kőzetpark érzékeltetik az idő múlását, mely a jelenből visszavezet a geológiai ösvény bejáratának 24 millió éves rétegeihez.

A kiállító termekben a földtani múlt eseményei kerülnek bemutatásra, a 4D mozijában pedig megelevenedik az eltűnt világ. Óriási élmény a negyedik dimenziót jelentő, mozgó, ugráló székekben ősállatokat nézegetni. 

A fogadóépületből indul a Borókás árok bejáratától, a vezetett túra a geológiai tanösvényen. Az akadálymentesített, 800 m hosszú körút utcai cipőben, esős időben is bonyodalom nélkül bejárható. Már maga a sétaút a Borókás-árok párás, fülledt dzsungelszerű erdejében, nagy lapulevelek, burjánzó páfrányok között egy igazi élmény.

A cápafogakat rejtő ősi tenger fenekétől a trópusi esőerdő maradványain keresztül a vulkánok tetejéig ívelő időutazás legnépszerűbb útvonala a geológiai tanösvény. A Borókás árok bejáratától induló 800 méter hosszú szakasz lényegében egy példásan kiépített földtani alapszelvény, amely elvezet bennünket a történelem előtti múltba. Ez idáig közel 11 gerinces állatfaj több mint háromezer lábnyomát sikerült beazonosítani.

Az emlősök közül az ősi orrszarvúak kör alakú és három patában végződő lábnyomai a leggyakoribbak. Emellett őz- és szarvasfélék, kisebb ragadozók és madarak lépésnyomai is az iszapba kövültek. Ipolytarnóc a világ egyik leggazdagabb, komplex lábnyomos lelőhelye!

A lábnyomos felszínt növénymaradványok is tarkítják. Az innen és a közvetlen fedő portufából előkerült több mint 15 ezer levéllenyomat révén sikerült rekonstruálni az egykori vegetációt. Eszerint az állatvilágnak trópusi-szubtrópusi esőerdő adott otthont. A többszintes erdőket páfrányok, pálmák, magnóliák, babér-, és platán-félék uralták, és közülük magaslottak ki az óriás ősfenyők, meghatározva a táj képét.

Az egyik leglátványosabb program eddig is a geológiai tanösvénylátogatás végén várta a vendégeket, amikor is 3D-s vetítésen egyenként mutatták be az ősállatokat, most viszont hologramos animáció segítségével az állatokat életnagyságban láthatjuk ott, ahol a vulkáni katasztrófa idején éltek. Így a sokszáz lábnyom gazdái könnyebben beazonosíthatóak, az életnagyságú animáció pedig segít abban is, hogy jobban el tudjuk képzelni a mozgásukat, viselkedésüket. Készült egy mobilalkalmazás is, amelynek útvonalajánlóival bejárhatjuk az Bükki Nemzeti Parkot.

Lombkorona tanösvény

Népszerű látnivaló a parkban, a lombsétány, mely igazi kaland nemcsak gyermekeknek, ami április végén új nyomvonalon, új élményelemekkel nyílt meg újra. A fák lombjai között végigfutó sétány új tartószerkezetet kapott, ennek megfelelően a nyomvonala is módosult, így nagyobb lehetőségeket kínál a terület természeti értékeinek felfedezésére.

A kilátóként is funkcionáló toronyból indul mintegy 150 méter hosszan, és 8-10 méteres magasságban a fák lombjai közt húzódó, keskeny függőhidakból álló sétány, ahol a látogatók hevederrel bebiztosítva fedezhetik fel a lombkoronában megbújó erdei vadvilág talajszintről nem látható mindennapjait.

A kisebbek és a félősebbek a középső, jól behálózott ösvényt is választhatják, ez felszerelés nélkül végigjárható. A toronynál játszóteret is találtok, drótkötélpályával.

3138 Ipolytarnóc 
Nyitva tartás:
Március 1.-től november 12.-e között keddtől vasárnapig, valamint ünnepnapi hétfőkön látogatható.
A fogadóépületi nyitva tartás:
Tavasszal és ősszel 9.00-16.00 óra között, nyáron 17.00 óráig.

További információ

Forrás

- Budapestimami -

Partnereink