Jelenlegi hely

Tej- és tojásmentes torták, sütemények

Manapság egyre több ételallergia üti fel a fejét a gyermekeink körében pl. tej-, tojás allergia. A szülők ott állnak kétségbeesetten, hogy milyen tortát, sütit süssenek gyermeküknek tej vagy tojás nélkül.

Ebben szeretnénk segíteni az alábbi bevált receptekkel. Természetesen a reformokra vágyó mamik is kipróbálhatják, a vegánokról nem is beszélve.

A receptek variálhatók, pl. ha nincs már eperszezon más gyümölccsel esetleg lekvárral is kiváltható, illetve az alap tészta nemcsak tortának, hanem pl. muffinnak is elkészíthető.

Sok sikert!

Eper- és csokikrémes-mandulás csokitorta 

A tésztához:

 

  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,

  • 15 dkg nádcukor,

  • 5 ek holland kakaópor,

  • 1 csomag foszfátmentes sütőpor*,

  • 1 csipet szódabikarbóna,

  • 1 mk vaníliapor,

  • 12 ek olaj, 1 citrom leve,

  • fél liter növényi tej(rizs,zab,szója...)

    *A foszfátmentes sütőpor nem tartalmazza a dinátrium-foszfát néven futó stabilizátort, mely hosszú távon bélirritációt, emésztési panaszokat és allergiát okozhat. Utóbbiak miatt nem annyira javasolt gyerekeknél az alkalmazása. Bioboltokban kapható.


A szárazanyagokat és a nedves alapanyagokat külön-külön összekeverjük, a citromlé kivételével. Majd a szárazhoz adagoljuk a nedves anyagot és e végeztével a citromlevet. A 180 fokos sütőbe 45-50 percig, vagy tűpróbáig sütjük. (Mivel ez szív alakú, ennyi idő kell neki, kerek formánál valószínű hogy rövidebb sülési idő lesz.)


A krém:

  • fél liter növényi tej,

  • 6 dkg kukoricakeményítő,

  • 3 ek holland kakaópor,

  • 15 dkg növényi margarin,

  • 8 dkg nádcukor.

A hideg növényi tejben elkeverjük a kakaóport, és a keményítőt, majd felforraljuk állandó kevergetés mellett besűrűsödik, aztán hagyjuk kihűlni. Ekkor keverjük bele a felvert nádcukros margarint. Isteni pudingos krémes krém!

 

Az eperkrém:

  • 25 dkg eper,

  • 130 ml víz,

  • 2 ek kukoricakeményítő,

  • 2 ek víz, agave szirup.

 

Kis lábosban az epreket felfőzzük a vízzel, átpasszírozzuk a magok miatt. A kukoricakeményítőt a 2 ek vízzel összekeverjük és a kihűlt epres krémhez adagoljuk, az agave sziruppal együtt, 4-5 ek agave mehet bele. Ez elkezd dermedni...

Ha megsült a torta, hagyjuk kihűlni őt is és a krémet is, közben dolgozunk tovább, félbevágjuk a díszítésre váró epreket. A tortát kettévágjuk, megkenjük a csokikrémmel, visszatesszük rá, majd a torta tetejét és a széleit is körbe megkenjük. Díszítjük meg az oldalát pirított mandulaszeletekkel. A tetejére tesszük az epreket és ekkor öntjük rá az eperkrémet. Nem baj ha sok lefolyik, gyors kezek eltakarítják(lenyalják ) Hűtőbe rakjuk és 2 óra múlva már ehetjük is! Rusztikus eper és csokikrémes-mandulás csokitorta, kész!
 


 

Kukoricapiskóta tej és tojás nélkül
 

Hozzávalók:

  • 1 csésze kukoricadara

  • 3 csésze liszt

  • 1 csésze barnacukor

  • 1 csésze kókusz

  • 2 csomag vaníliás cukor

  • 2 kávéskanál szódabikarbóna (vagy egy csomag foszfátmentes sütőpor)

  • 1 csésze ananászkonzerv levével (én az egészet bele szoktam tenni :)

  • 2 csésze víz (piskóta sűrűségű legyen)

  • 1 csésze olaj

  • 1 citrom leve

(170 Co-on sütjük)
 

Összekeverjük az alkotóelemeket, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejére tehetünk gyümölcsöt, diót, mandulát.

A gyerkőket is be lehet vonni (ha éppen nem a szülinapi meglepetés tortájuk készül) az alapanyagok összeöntésébe, a nagyobbacskák magozhatják a meggyet, aztán jöhet a verseny, hogy ki nyomja meg a habverő gombját... :) De amibe leginkább be lehet vonni őket azt az alábbi kép illusztrálja:

 

Győrimami és győri Vegavillám Főzőklub

Partnereink