Jelenlegi hely

A szülésre való felkészülés színterei

A kismamák sokféle módon készülhetnek fel életük nagy eseményére (sokféle szülésfelkészítő és várandósokat segítő tanfolyam létezik), az egyéni igényeiknek és anyagi lehetőségeiknek megfelelően válogathatnak a kínálkozó alkalmak közül. 5+1 Tipp a felkészüléshez.

A csoportos kismama torna, kismama jóga, aquanatal-vízitorna, stb. hasznos lehet a szülésre való felkészülésben, ha a kismama számára örömet, elégedettséget okoz, önmagába és testébe vetett hitét erősíti, jó közérzetét fokozza.

Miért érdemes szülésfelkészítő foglalkozáson részt venni?

A természetes szülés folyamatát megismertető és a szülés során alkalmazott orvosi beavatkozások előnyeit és hátrányait számba vevő szülésfelkészítő foglalkozások, a szülőszobai látogatás, a baba szükségleteinek, igényeinek és valós érdekeinek ismerete a tájékozott döntés meghozatalában adhat segítséget és támogathat abban az elhatározásunkban, hogy önmagunk és kisbabánk számára a lehető legoptimálisabb szülést megtervezzük, a felmerülő kockázatokat és ártalmakat minimalizáljuk. 

A várandósság időszakában felmerülő rossz érzéseink, félelmeink, aggodalmaink oldásában, régi sebeink, traumáink begyógyításában pszichológus segítségét kérhetjük, párkapcsolati nehézségeink nyugvópontra juttatásában, szüleinkkel, meglévő gyerekeinkkel való kapcsolatunk rendezésében családterapeuta támogató tanácsaira számíthatunk.

  • A baba-mama kapcsolatanalízis  segíti a kapcsolatfelvételt a babával, de az anya korábbi traumatikus élményei feldolgozásához is jó lehetőséget nyújthat.

  • A méhen belüli gondoskodás, a baba felé forduló figyelem, a magzati lét jellegzetességeinek ismerete, a baba önálló lényként való elismerése és a szülésre való együttes készülődés egyéb útjai komoly segítséget adnak a vajúdás nehéz időszakainak elviseléséhez és a szülés utáni kötődés erősítéséhez egyaránt.

  • Kérhetjük partnerünket, hogy közösen készüljünk a szülőszerepre, majd biztonságot adó jelenlétével védje a szülésünk háborítatlanságát.

  • Egy nyugalmat sugárzó orvos, szülésznő, védőnő jelentős támaszt adhat, ha kész meghallgatni és megválaszolni kérdéseinket, praktikus tanácsokkal ellátni a várandósság idején, hogy testünket a legoptimálisabb formába hozhassuk, és nyitott a szülésünk megtervezésében való együttműködésre, kontrollérzetünk megtartásának támogatására..

  • A szülést kísérő asszonytársi segítő - dúla - bevonása szavatolhatja azt, hogy szülésünkkor minden a saját igényeink és szükségleteink szerint történjen, praktikus ötletei, biztonságot adó jelenléte által lerövidíthetjük a vajúdás időtartamát, csökkenthetjük a szülési fájdalmakat és a császármetszés valószínűségét.

Bármilyen típusú és mennyiségű segítséget veszünk is igénybe szülésünk során, legfőbb támaszunk és segítőnk önmagunk lehetünk.

A jó segítők mind ahhoz segítenek hozzá, hogy elhiggyük, megéljük és megtapasztaljuk testünk, lelkünk (nőnek születve) erre a feladatra van kitalálva, sok milliárd nőhöz hasonlóan képesek vagyunk világra hozni a gyermekünket, képesek vagyunk szeretni őt és gondoskodni róla, képesek vagyunk felnevelni őt.

Lehetnek zökkenők, felmerülhetnek problémák, adódhatnak komplikációk akár a várandósság, akár a szülés, majd a gyermeknevelés időszakában. Ha tudjuk, hogy ezek olyan kihívásai az életünknek, melyek megtapasztalása és a velük járó - akár negatív - érzelmek megélése által fejlődhetünk, akkor a nehéz időszakaink során elbizonytalanodunk, szenvedünk és aggódunk, de reménykedünk és hiszünk is abban, hogy a válság után egy magasabb szinten újrarendeződve, megerősödve folytathatjuk személyiségünk és életünk kibontakoztatását, erősítve ezáltal családtagjainkat is saját fejlődési útjukon.

Nemcsak rajtunk múlik azonban a szülésünk milyensége. A biztonságot adó környezet, a szülésnél jelen lévő, nyugalmat, szeretetet és védettséget sugárzó személyek, a környezeti feltételek (meleg legyen, adjon lehetőséget az intimitásra, testhelyzet változtatásra, meleg víz, egyéb kényelmi intézkedések használatára), a szaksegítséget nyújtók szemlélete, embersége, jelenléte, gyakorlottsága segítheti a szülésélményünk pozitívvá válását. Ezek hiánya, rosszul működése nehezíti a szülés háborítatlanságának biztosítását, és a komplikációk felmerülése is felülírja minden korábbi tervünket, elképzelésünket. A szülésre felkészülés lényeges eleme, annak elfogadása, hogy a szülés ereje túlmutat az egyéni akaraton és bizalom ennek az erőnek a védelmében a nehéz pillanatokban is.

Ugyanakkor ebben az esetben is segít minden eddig felsorolt képességünk, hogy a válságból kijutva megerősödjünk és életünk szerves részeként, fejlődésünk biztosítékaként nézhessünk szülésélményünkre.

Ferenczi Beáta
Pszichológus, családterapeuta, dúla
Cím és elérhetőségek: 
Debrecen Nap utca 5.
 
NÉVJEGY
Ferenczi Beáta: pszichológus, családterapeuta, dúla - pszichológiai tanácsadás gyermekeknek és felnőtteknek, szülésfelkészítés és szülésélmény feldolgozás egyéni és csoportos formában, pár és családterápia beaferenczi@gmail.com ; 30/833-5562
"Ferenczi Beának hívnak. 1991-ben végeztem pszichológia szakon Debrecenben. A végzést követően a Pszichológia Intézetben kaptam oktatói állást. Hat év tanítás után gyermekekkel és családokkal foglalkozó pszichológus lettem. Előbb családterapeuta, majd klinikai gyermek szakpszichológusi címet szereztem, jelenleg transzperszonális terapeuta képzésen veszek részt. Pszichológusként dolgoztam egyénekkel, családokkal és csoportokkal egyaránt. Közben született három gyönyörű kislányom, ők most 18, 16 és 6 évesek. A várandósságaim és szüléseim kapcsán autodidakta módon szívtam magamba a gyakorlati és elméleti tudnivalókat a várandóssággal, a szüléssel és a szoptatással kapcsolatban, egyre inkább érezve azt, hogy ez az a terep, amivel elmélyülten is szeretnék foglalkozni. Találkozásomat a szüléstámogató dúlasággal és a perinatális pszichológiával sorsfordító erejűnek érzem. Ez az a terület, ahol egyszerre dolgozhatok felnőttekkel, gyerekekkel, egyénekkel, párokkal, családokkal, valamint egységes egészként közelíthetek fizikai-testi, lelki-érzelmi és kapcsolati vonatkozású jelenségekhez, kérdésekhez, problémákhoz. A dúlaszemlélet tükrözi saját hitvallásomat is a segítés kapcsán. A támogatás során a másik fél egyéni igényeihez, szükségleteihez igazodva abban segíteni, hogy felfedezze alkotó-teremtő erejét, átélje a fejlődés és a változás gazdagító élményét, és megtalálja saját megoldásait. Jelenleg egyéni vállalkozó pszichológusként dolgozom Debrecenben, anyaságra vágyó nőkkel, várandós kismamákkal és szülésre készülődő párokkal, babákkal és édesanyjukkal, illetve nőkkel, akik nehezen élték meg a szülésüket és segítséget kérnek a szülésélmény feldolgozásához, vagy a szülővé válás nehézségei miatt fordulnak szakemberhez. Egyre több pár és család kér támogatást az életciklus váltásból származó konfliktusaik, problémáik kapcsán. Gyermekpszichológusként a hozzám forduló gyerekekkel és szüleikkel folytatott munkában is hangsúlyozottabban foglalkozom a magzati időszak és a születés történéseivel, élményeivel. A magzati lét, a születés, a várandósság és a szülés életünk meghatározó időszakai, az átélt élményeink alapjaiban határozhatják meg mindennapi létezésünket. A születés védelme, támogatása az élet védelmét és támogatását jelenti számomra."

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére