Jelenlegi hely

Pelenkaválasztás: 9 tévhit és a valóság

Első gyerkőcnél, emlékszem, tele voltam kérdésekkel. Igyekeztem minél több infót begyűjteni „pelenkaügyben” (is), és persze rengeteg ellentmondásra bukkantam. Az idő és egy szakértő meghallgatása sokat segített, így amikor legközelebb felkerestem a szegedi Pelus Pelenkadiszkont tulajdonosát, Leidecker Emmát, gyorsan össze is gyűjtöttem, hogy mire érdemes figyelni pelenkaválasztás kapcsán. Figyelem! Sok tévhitről és a valóságról rántjuk le a leplet a cikkben.

Nézzük a méreteket!

A méretek minden pelenkánál átfedéssel vannak feltüntetve, figyelembe véve az alkati különbségeket. Az alsó és felső határok általában szinte extrémek. Általános adatok jönnek, de a tapasztalatok alapján nagyon nagy százalékban ténylegesen így alakul a használat.

Megadott méret Tényleges használat
"0" / 1-3 kg 1,0 - 2,8 kg
"1" / 2-5 kg 2,8 - 4,5 kg
"2" / 3-6 kg 4,5 - 6,0 kg
"3" / 4-9 kg 5,5 - 8,5 kg
"4" / 7-18 kg 8,5 - 12,0 kg
"4+" / 9-20 kg 12,0 - 14,0 kg
"5" / 12-25 kg 14,0 - 17,0 kg
XL / 16 kg felett 16,0 - 25,0 kg

Újszülött babának újszülött pelenkát!

Sokszor hallom, hogy inkább a 2-es méretű (mini), 3-6 kg-os pelenkát gondolják jónak egy újszülött esetében, hiszen a baba súlya biztosan eléri a 3 kg-ot. Ez azonban sok esetben nem jó. Miért? A pár napos babáknak még vékonyabb a lábuk és a csípőjük, ezért a nagyobb pelenka nem illeszkedik szépen, gyűrődik, rés keletkezik és kifolyik a kaki belőle. Sokkal jobb az 1-es (újszülött) 2-5 kg közötti pelus ilyenkor. Inkább arra érdemes figyelni, hogy nem kell belőle túl sokat előre megvásárolni. Ha meg már megszületik a baba és tudjuk a súlyát, akkor sokkal pontosabban ki lehet majd számolni a megfelelő mennyiséget. 

Kifolyik a pisi, kaki. Vegyünk akkor nagyobbat?

Sokszor hallottam, hogy kicsi a pelus, mert kifolyik belőle a pisi, kaki. Emiatt nagyobbat, majd még nagyobbat szeretnének vásárolni, pedig ez biztosan nem jó megoldás. Nagyon fontos, hogy a pelenka illeszkedjen a kicsire. Amikor már izeg-mozog, a pelus félrecsúszik, megtörik és bizony ki fog folyni belőle a pisi, kaki, sőt ki is dörzsölheti a baba combját. Persze az sem jó, ha szoros, kicsi, mert az meg kényelmetlen. Akkor jó egy pelenkaméret, ha a köldök fölött van kb. 1 cm-rel, a derék legkarcsúbb részénél magasabban van 1-2 cm-rel és elől, a tépőzárak széle között 1-2 cm távolság van.

Minél vastagabb annál jobb! Biztos?

Gyorsan el is oszlatnám ezt a tévhitet, mert bizony a pelenka vastagsága nem arányos a nedvszívó képességével. A pelenka belsejében lévő ultramag száma a döntő tényező ugyanis. Az ultramag valójában apró kis hidrogolyókból áll, amik az eredeti méretük sokszorosát képesek megkötni. A képlet egyszerű: minél több ultramag van egy pelusban, annál jobb a nedvszívó képessége. Ennyire egyszerű. Vagy mégsem?

Egy jó minőségű pelenka pedig legalább 35 gr. súlyú. Persze nem járkálhatunk mérleggel a hónunk alatt vásárolni, de ha nagyon könnyű egy csomag, abból már lehet következtetni. Emellett figyelni kell azért a darabszámra is, mert nincs két egyforma mennyiségű csomagolás.

Nem csak a márkás a jó!

Sokan félnek kipróbálni ismeretlen márkákat, amiről még nem hallottak, nem ajánlották neki más szülők. Mégis arra biztatok mindenkit, hogy ha nem elégedett a meglévővel, érdemes kísérletezni, megnézni más márkákat, mert lehet, hogy pont itt találják meg a megfelelőt. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben a pénztárcában is több marad.

Kell a köldökvédős pelus?

Az 1-es pelenkákon van köldökvédő, ami szerintem nem olyan fontos, de van, aki esküszik rá. Ami fontos, hogy ne legyen letakarva a meglévő köldökcsonk, de ez megoldható akár a pelenka visszahajtásával is.

Cuki mintások előnyben! Tényleg számít?

Számos gyönyörű mintával ellátott pelenka kapható, de bármennyire is hihetetlen a szebb, nem biztos, hogy jobb is. Persze kell egy kis öröm, babának és szülőnek is a pelusozás közben. :-)

Mennyi pelenkával számoljak naponta?

Átlag használat újszülött korban napi 6-8 db is lehet, míg a későbbiekben ez lecsökken napi 4-5 db-ra. Természetesen ettől egyedi eltérések is lehetnek.

Mennyi ideig tárolható a pelenka?

Konkrét szavatossági idő nincs mindegyik csomagoláson feltüntetve. Van olyan, ahol 2-3 évet jeleznek ugyan, de sok olyan is van, amin egyáltalán nincs semmi információ ezzel kapcsolatban. Hallottam már 6 év után kistestvérnek felhasznált pelusról is. Ami a legfontosabb, hogy száraz helyen legyen tárolva.

Leidecker Emma

www.pelenka-szeged.hu

Pelus Diszkont Szeged Facebook oldala

 

Összeállította: Dr. Regősné Oláh Zsanett, Szegedimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére