Jelenlegi hely

5 könyvajánló a gördülékenyebb szexuális felvilágosítás érdekében

Ti tudjátok már, hogy mit fogtok válaszolni gyermeketeknek, ha hirtelen nektek szegezi majd az ezekhez hasonló kérdéseket: „hogyan készül a kisbaba?”, vagy hogy „engem tényleg a gólya hozott?”.

Nem könnyű rögtön megtalálni a helyes választ, ezért most olyan könyveket mutatunk meg a Libri könyvesbolt polcairól, amelyek sokat segíthetnek a válaszok megtalálásában. A témáról való beszélgetést nem tizenéves korban kell megkezdeni, hanem sokkal előbb, akár már óvodás korban.

Bizony a szexualitás kérdése, nagyon hamar ott motoszkál a gyerekek fejében, és nem mindegy, hogy az osztálytársak, netán az internet adja meg rá a kellő választ, vagy inkább mi. Ezek a könyvek mind szakemberek által megírt segítő könyvek, nemcsak gyerekeknek, nekünk szülőknek is segítenek, hogy miként vezessük be ezt a világot gyermekeinknek.

Grethe Fagerström - Gunilla Hansson: Peti, Ida és Picuri

Hurrá, lesz egy hugicánk! Vagy esetleg öcsikénk? Picuri már ott növekszik a mama pocakjában, amikor Peti és Ida mindent meg akarnak tudni a nagy titokról, a gyerek születéséről. A szülők komolyan veszik gyermekeik kérdéseit, hiszen tudják, a legkényesebbre is válaszolni kell. Persze nemcsak azt kell megmagyarázni, hogyan lesz és hogyan születik a kisbaba, hanem arról is tudniuk kell a testvérkéknek, hogy egy csecsemő felfordítja a család eddigi életét. A féltékenység, a harag, az idegesség ugyanúgy hozzátartozik az új élethez, mint az öröm, a segítés. Nem kell azt sem szégyellni. A svéd szerzőpáros könyve okosan, türelmesen mond el mindent ezekről a kényes dolgokról.
Korosztály: 0-14


 

José R. Díaz Morfa - Caterina Marassi Candia - Pilar Migallón Lopezosa - Mercedes Palop Botella: Első könyvem a nemiségről - A legkényesebb kérdések és válaszaik

Könyvünk érthetően, de kellő tapintattal ismerteti meg a kisgyerekeket a szexualitással, szüleiknek, nagyszüleiknek és a pedagógusoknak pedig segít megválaszolni gyermekeink zavarba ejtő kérdéseit.
Áttekinti az érzelmi kapcsolatokat; a férfi és nő közötti anatómiai különbözőségeket; a test változásait felnőtté váláskor; a megtermékenyítést, a várandósságot és a szülést; valamint a nemiséggel kapcsolatos tévhiteket. A klinikai szexológusok által írt szöveget bájos illusztrációk egészítik ki. Segítségükkel gyermekünk egyszerűen megismerheti magát és másokat, felfedezheti külsőnk és jellemünk azon különbségeit, amelyek egyedivé tesznek minket.


Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány

Ez nem tündérmese, hanem igaz történet, de szebb minden tündérmesénél, mert egy igazi kislány igaz története. Marie-Claude Monchaux legkisebbeknek írt felvilágosító könyvén már nemzedékek ismerték meg születésük történetét.
Korosztály: 3-6 éveseknek.

Melisa Holmes - Trish Hutchison: Csajológia - A tested, a fiúk és a szex - Egy őszinte könyv tinilányoknak -

Nagy változások zajlanak benned, tini lettél. Sok mindent kell tudnod ahhoz, hogy ezekben a sokszor zűrzavaros években sikerrel eligazodj. Ebben segít a Csajológia első kötete, mert könnyed, csevegő stílusban, de nyíltan éppen azokról a kérdésekről olvashatsz itt, melyek téged mostanában a legjobban érdekelnek. Például nemi szerveid felépítéséről, tested változásairól, a menstruációról, a fiúk iránti zavaros érzéseidről, a szexről, a barátságról, a szüleiddel való, talán viharos viszonyodról és még sok minden másról. Így arról is, hogy nem szabad bedőlnöd annak, ami a bulvármédiából záporozik rád a szexről, hogy meg kell tanulnod, okosan dönteni nehéz helyzetekben, és az se árt, ha van egy felnőtt vagy barát melletted, akiben igazán megbízol. Ha tini vagy, ez a könyv neked szól!
Korosztály: 11+

José R. Díaz Morfa: Az első könyvem a szexualitásról

Ez a szép könyv gazdagon illusztrálja és magyarázza az emberi lét egyik legfontosabb és talán legszebb aspektusát, a szerelemnek, a házasságnak, a családtervezésnek a gondolatmenetét. Megtalálhatjuk a válaszokat a gyermekeinkben felmerülő, mélyen meghúzódó, ki nem mondott, talán titkolt kételyekre, a nemiségre, a szerelemre, a családalapításra vonatkozó kétségekre. Könyvünk segíteni fog a megfelelő válaszok megtalálásában, és megmutatja azt is, hogyan beszélhet gyermekeivel természetesen és őszintén a nemekről és a szexualitásról. A megszerzett tudás önismeretre, valamint saját maguk és mások tiszteletére tanítja őket. 
Korosztály: 9-12


 

Kecskemétimami

Partnereink